Coronavirusul bagă autoritățile locale în priză: se pregătesc adăposturi speciale pentru carantină, sunt vizați bistrițenii care se întorc din Italia, dar nu numai

Prefectura Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Județan de Urgență Bistrița au în vedere aplicarea câtorva măsuri legate de virusul Covid-16 (coronavirus), pe fodul răspândirii acestuia în Europa, mai exact în Italia, acolo unde se află o comunitate semnificativă de români, printre care și mulți locuitori ai județului Bistrița-Năsăud.

În acest sens, Prefectura Bistrița-Năsăud a primit deja 20 de echipamente speciale pentru transportul suspecților. De asemenea, Instituția Prefectului a luat hotărârea de a identifica și pune la dispoziția DSP a două locații pentru carantinarea persoanelor care vin din Italia, acestea fiind secrete.

„O zonă am identificat-o și am trimis-o deja spre aprobare la București. Astăzi am mai identificat o zonă pe care urmează să o trimitem spre aprobare. Zonele sunt secrete, nu le pot dezvălui. Oricum, încercăm să găsim măcar câte o zonă pentru fiecare oraș din județ. Am vrea să găsim locații cât mai aproape de casă, pentru cei ce vor ajunge să stea în carantină.E vorba de 14 zile cât vor sta izolați”, a precizat Stelian Dolha, prefectul județului.

De asemenea, Dolha a mai precizat faptul că nu există motive de panică, fiind pregătiți pentru a urma întocmai prevederile venite din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și că problema trebuie tratată cu foarte multă seriozitate.

Gabriel Lazany, managerul SJUB, susține faptul că zonele de carantină nu vor fi în interiorul spitalului sau ale secțiilor exterioare ale spitalului, fiind vorba de pacienți sănătoși care vin din zonele de risc, dar explică cum trebuie să arate aceste locații:

„Zona de carantinare trebuie să fie undeva izolată, fiecare persoană pusă singură, cu acces la grup sanitar individual. Eu le-am propus să pregătească acele containere tip locuință. Noi, ca și Spital, la secția de Boli Infecțioase suntem pregătiți să gestionăm astfel de situații. Dar, e bine să fie o zonă izolată”, a precizat Lazany.

Conform datelor pe care le dețin administratorii publici, în zonele afectate din Italia, respectiv Lombardia și Veneto, s-ar afla peste 8.000 de români.

UPDATE INSTITUȚIA PREFECTURLUI:

În acest moment, NU sunt cazuri confirmate de coronavirus în județul Bistrița-Năsăud! De asemenea, nu sunt persoane suspecte care să necesite carantină!

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud monitorizează la domiciliu șapte persoane, care vin din Italia.

Este de reținut că DOAR cei care vin din zona de carantină a Italiei (Vo’Euganeo, Codogno, Castiglione D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova Dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) intră automat 14 zile în carantină, în spații special pregătite, conform protocolului care se impune. Restul persoanelor care vin din Italia sunt monitorizate la domiciliu timp de 14 zile. 

Autoritățile județene monitorizează fluxul de turiști care vin din zone cu risc de infecție cu coronavirus și se află în continuă

legătură cu autoritățile de frontieră, aceștia comunicând situațiile care necesită monitorizare. 

Adauga comentariu