Corina Țifrea, directorul Grădiniței nr.2 Bistrița, s-a stins din viață înainte să revină în noua „căsuță cu flori de liliac la poartă”

Când un cadru didactic, un educator, pleacă la ceruri, lacrimile se scurg pe obrajii mai multor generații. Conceptul de familie pentru astfel de persoane este unul foarte larg, căci aici intră și colegi, elevi și părinți.

O astfel de veste a cazut azi, 4 iunie, asupra familiei lărgite din care a făcut parte educatorul Corina Livia Țifrea, directorul Grădiniței nr.2 din Bistrița. „Drum lin, doamna educatoare”, sunt gânduri care răsună peste generații. „Drum lin, dragă colegă”, vorbe ce se aud acum dintr-o clădire pe care Corina Țifrea o denumea „căsuța noastră cu flori de liliac la poartă”.

Grădinița nr.2 din Bistrița are o istorie proprie, istorie din care face parte și Corina Țifrea. Educatoare pentru multe generații, Țifrea a fost directorul acestei instituții încă din 1999. La zece ani după preluarea mandatului de director, doamna educatoare este nevoită să-și ia „familia” din locația în care a educat generații de copii, respectiv din clăirea de pe strada N. Odobescu nr.2, clădire ajunsă într-un stadiu precar desfășurării activităților specifice.

A urmat o perioadă de „pribegie” prin alte locații, ultima fiind amplasată într-un corp de clădire al Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”. În această primăvară au fost definitivate lucările de construcție a noii clădiri a Grădiniței nr.2, pe fosta locație, respectiv acea casă cu flori de liliac la poartă, la care visa Corina Țifrea.

Nu a mai apucat să-și vadă copiii și colegii în casă nouă, să se bucure alături de ei, căci de suferit, au suferit destul, așa cum ne-a povestit una din „fiicele” doamnei Țifrea, educatoare din cadrul Grădiniței nr.2.

„Pentru noi Corina a fost o mamă, în adevăratul sens al cuvântului, un om dedicat cu sufletul și trupul pentru oameni, pentru copii și mai ales pentru grădinița noastră. Și-a iubit meseria mai presus de toate și a luptat cu toate forțele să ajungem din nou în "căsuța noastră cu flori de liliac la poartă" așa cum îi plăcea să o numească. O caracteriza cuvântul OMENIE, ca dovadă ca oricine a trecut pragul Grădiniței noastre în calitate de coleg, părinte sau copil, a fost primit și tratat ca într-o familie”, ne-a povestit Ileana Crișan, educatoare în cadrul Grădiniței nr.2.

Legat de acel cuvânt, OMENIE, despre care educatoarea Crișan spunea că o caracterizează pe doamna Țifrea, redacția noastră a fost martora unui eveniment care a subliniat acest fapt. Este vorba de implicarea totală a directoarei Țifrea în educația copiilor, dar și în rezolvarea unor probleme sociale sau medicale pe care unii dintre copii le aveau.

Interviul de mai jos a fost realizat cu ocazia organizării unui „târg” în cadrul Grădiniței, acolo unde scopul final a fost strângerea de fonduri necesare achiziționării unui aparat special pentru un copil cu anumite afecțiuni:

Gândurile colegilor din Grădiniță se îndreaptă acum, pline de lacrimi, către cea care le-a fost mamă mai presus de directoare:

„Am trecut împreună prin multe greutăți legate de mutare, am activat în mai multe locații din oraș după ce am fost evacuați de pe Bălcescu din cauza nesiguranței clădirii, dar oriunde am fost am rămas unite, am luptat. Am luptat împreună și am reușit sa păstrăm Grădinița Nr.2 asa cum merită să fie, și pentru ea vom lupta ca grădinița noastră sa rămână în continuare un model de urmat, locul în care oricine ne va calcă pragul va fi primit ca într-o adevărată familie. Dorința ei cea mai arzătoare a fost să ne revedem în casă nouă... Chiar și în momentele în care am fost separate prin incidența bolii, gândurile ei au fost mereu la noi... Știm cu siguranță că sufletește a fost cu noi în fiecare clipa... Și va rămâne în Grădinița Nr. 2 atâta timp cât noi, fetele ei, mai respirăm, asta e sigur”, a conchis Ileana Crișan.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Adauga comentariu