Comunicat ambiguu al Parchetului în cazul urmăririi penale de la Sîngeorz-Băi, faptele cercetate fiind ultrajul, omorul, uzul de armă și alte violențe

În urma incidentului de vineri seara din Sîngeorz-Băi, unde un scandal a degenerat ducând la moartea agresorului și rănirea gravă a unui polițist, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de ultraj împotriva a doi agenţi de poliţie, omor, uz de armă fără drept şi lovire sau alte violenţe.

Deși în comunicatul Parchetului nu se precizează exact împotriva cui se îndreaptă cercetarea procurorilor, ambiguitatea creând deja diverse controverse în mediul on-line, se poate înțelege că cei urmăriți sunt atât agresorul cât și polițiștii. Faptele de ultraj sunt clare îndreptate către agresor, la fel și lovirile și alte violențe. Omorul poate fi trecut în dreptul polițistului care și-a folosit arma din dotare, ambiguitatea derivând din încadrarea în fapta de uz de armă fără drept.

Conform unei declarații făcute de președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual, uzul de armă făcut de polițist este legal și s-a acționat conform legii prin aplicarea a două focuri de avertisment în plan vertical, după care s-a trecut la focul în plan orizontal, către agresor. Uzul de armă fără drept ar putea trece în cârca agresorului, indiferent cu ce i-a atacat pe polițiști, bâtă, rangă sau cârlig, tot armă se numește.

Tot în comunicatul Parchetului se subliniază, însă, faptul că ”urmăriea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Polițistul urmărit penal va fi asistat juridic gratuit de avocați angajați de Sindicat: ”Eu am vorbit cu colegul meu de la Bistriţa, am angajat avocaţi în cercetarea penală, pentru că nimeni nu îi apără pe aceşti oameni, aici mă refer la doamna ministru Carmen Dan. Nu îi interesează ce se întâmplă cu aceşti oameni din punct de vedere juridic. Am trimis avocaţi acolo. Ancheta este obligatorie în acest dosar, e normal o anchetă, dar parchetul în opinia mea, va trebui să închidă dosarul, să-l claseze, pentru că există o clauză care înlătură caracterul penal al faptei” – a declarat Dumitru Coarnă – președintele SPPC, pentru Mediafax.

Adauga comentariu