Coaliția pentru Biodiversitate continuă războiul verde cu Primăria în mediul online: după ce au lansat o petiție împotriva defrișărilor din Piața Centrală, vin cu o altă presiune publică asupra autorităților

După puternicul impact avut cu Petiția online împotriva desfințării spațiului verde din jurul Bisericii Evanghelice, Coaliția pentru Biodiversiate a mai lansat o provocare civică cetățenilor Bistriței, de acestă dată fiind vizată și Agenția pentru Mediu, nu numai Primăria Bistrița.

ONG-știi au invitat cetățenii urbei să beneficieze de prevederile Legii 544/2001 privind dreptul la liberă informare și să trimită fiecare câte două e-mail-uri, unul destinat Agenției pentru mediu, iar celălalt pentru Primăria Bistrița. Pentru a ușura această mică activitate, cetățeanul bistrițean are la dispoziție inclusiv textul redactat, spațiile libere fiind dedicate datelor personale ale fiecăruia dintre semnatari.

Iată cum arată acestă solicitare:

 

Dragi bistrițeni și nu numai,
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru atitudinea civică de care dați dovadă în cadrul campaniei „NU VREM PIAȚA CENTRALĂ DIN BISTRIȚA "MINERALIZATĂ". Am ajuns la 3.200 de semnături de susținere pentru petiție - este minunat!
Din păcate, primarul încă ne ține în întuneric, iar acest lucru nu mai este acceptabil. Din acest motiv pe lângă faptul că vom depune tabelele cu semnăturile dumneavoastră credem că este necesar să beneficiem de transparență maximă din partea celor două instituții care țin în mâinile lor viitorul Pieței noastre Centrale. Dorim că le arătăm că noi suntem uniți și că vrem să ne păstrăm piața așa cum este acum pentru copiii și nepoții noștri.
Dar puterea noastră stă în numere!
Vă invităm și pe voi să trimiteți un mail în care să cereți informații despre proiectul de modernizare a Pieței Centrale. V-am redactat mai jos chiar și un model de e-mail pentru a fi mai simplu pentru voi. Cu cât cerem mai mulți aceste informații, cu atât mai multă presiune vom pune pe instituții pentru a deveni transparente și cinstite.
Trimite și tu mail-ul de mai jos, după ce îți completezi datele personale la adresele:
(Primăria Bistrița și Agenția pentru protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN): 
(Te rugăm inainte de a trimite emailul să ștergi prima parte a mesajului - adresat ție - și să rămână doar mesajul adresat primăriei, Consiliului Local și Agenției pentru Protecția mediului.
-------------------------------------------------------------------
Primăriei Municipiului Bistrița,
Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN)
  
Stimată Doamnă, Stimate Domn,
Subsemnatul ……………………………….., domiciliat/ă în ………………………………………………., cu adresa de corespondeță (adresa de mail) ….............@........................,
în temeiul dispozițiilor Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public,
SOLICIT INFORMAȚII DE INTERES PUBLIC
Vă solicit să îmi puneți la dispoziție următoarele informații referitoare la proiectul de modernizare a Pieței Centrală din oraș, cu precădere:
  1. Numărul de arbori care vor exista în Piața Centrală la finalul proiectelor "Modernizare Piața Centrală", "Linia Verde" și proiectul Axelor turistice? Câți arbori existenți deja în zona Piața Centrală vor fi tăiați în cadrul acestor 3 proiecte? Câți arbori vor fi plantați în cadrul acestor 3 proiecte?
  2. Care este procentajul de mineralizare a Pieței Centrale la final de proiect "Modernizare Piața Centrală"?
  3. Care este procentajul de zonă verde care va rămâne în Piața Centrală la finalul proiectului "Modernizare Piața Centrală"?
  4. De ce nu ați înscris în Registrul spațiilor verzi rondourile existente în Piața Centrală, în suprafață de 5021 mp, așa după cum rezultă din Notificarea pe care ați depus-o la APM BN, înregistrată cu nr. 4512/23.04.2018?
  5. Care este costul de implementare a proiectului "Modernizare Piața Centrală"?
 Formulez această solicitare întrucât informațiile acestea nu se află la dispoziția publicului larg, iar în spațiul public au apărut informații contradictorii. Acestea au creat valuri dezaprobatoare privind proiectul urbanistic menționat și doresc prin prezenta să solicitare să aflu mai multe informații despre acest proiect.
În măsura în care volumul de informații este foarte mare, în vederea conservării resurselor instituției, vă rog să îmi furnizați documentele în format electronic.
Vă rog să trimiteți informația solicitată cu eventuale documente oficiale la adresa de e-mail menționată mai sus.
 
Cu stimă,
(Nume și prenume)
-------------------------------------------------------------------
Mulțumim și nu uita să ne anunți și pe noi când primești răspunsul

Comentarii

Balan Marius- e...

07.05.2018 16:45

Vineri 11 mai ora 12 este ultima zi in care se mai primesc petitii si sesizari la APM -BN. Rog toti iubitorii de copaci, flori si iarba sa semneze petitia cu titlul; NU VREM PIATA CENTRALA din Bistrita MINERALIZATA. O gasiti pe google. Felicitari la toti  concitadinii care au semnat-o. !

vlad

08.05.2018 17:52

Din pacate,desteptii (am scris desteptii,dar ganditi-va la opusul lui) de la Agentia pt.Protectia Mediului Bistrita ,IN 2018,nu-si cunosc  adresa de mail ! : Domeniul apmbn.anpm.ro NU ESTE ALOCAT.! Nu poti trimite mailuri la aceasta adresa ! Oare ei corespondeaza cu centrul prin călăreţi sau merg personal pana la Bucuresti ? Ca sa vezi cat ii doare undeva,sub  coccis ,de cetateni ! (coccis, este un os aflat la baza coloanei vertebrale, lângă osul sacral,la unele animale el formează coada.Pe scurt,in c...r ! ) 

Adauga comentariu