CN „Andrei Mureșanu” Bistrița: PARTIDUL TE VREA TUNS! Mini-compendiu al „epocii de aur” – era sau nu mai bine pe vremea comunismului? (FOTO-VIDEO)

Întrebarea din titlu a fost igniția unor discuții pe o temă din ce în ce mai rar dezbătută în școlile românești, acolo unde tinerii chiar nu au nici cea mai mică idee despre România înainte de Decembrie 89.

Liceenii din Colegiul Național „Andrei Mureșanu” (CNAM) Bistrița au avut ocazia de a participa la o mică sesiune de comunicări referitoare la „epoca de aur”, misiune asumată de voluntarii Asociației Forum Apulum din Alba-Iulia, la invitația profesoarei Venera Roth-Gross.

Este cel puțin ciudat faptul că aceste genuri de întâlniri, formale, nonformale sau informale, care se desfășoară în școlile românești, sunt „înlesnite” de profesori alții decât cei de istorie. În cazul CNAM a fost vorba de o profesoară de limba engleză, activități similare au mai avut loc și la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” unde „amfitrioni” au fost profesori de limba română, iar exemplele pot continua.

Venera Roth-Gross, o apropiată a elevilor din CNAM, a ajuns la concluzia că tinerii sunt într-o ceață din ce în ce mai deasă cu privire la ceea ce a însemnat comunismul, fapt pentru care i-a invitat pe voluntarii din Alba Iulia la Bistrița pentru o mică întâlnire informală:

„Am vrut să avem parte de această întâlnire cu voluntarii Asociatiei Forum Apulum tocmai pornind de la afirmația - atunci era mai bine - auzită de elevi din gura părinților. Tinerii trebuie să conștientizeze anumite aspecte din istoria recentă a țării tocmai pentru a nu o repeta” – a declarat porfesoara de limba engleză pentru stiridebistrita.ro.

Discuția a pornit de la vizionarea unui filmuleț realizat de asociația respectivă în care erau chestionate persoane de vârste diferite în legătură cu întrebarea din titlul materialului. Răspunsurile date de intervievații din acel vox-populi au stârnit diferite reacții din partea tinerilor prezenți, plecând de la zâmbete, șușoteli, râsete sau oftaturi.

Cu toate acestea, copiii care azi beneficiază de schimbarea regimului socialo-politico-economic, nu-și pot închipui cum e să trăiești fără a avea liberatea de a alege, pronind de la muzică, haine, hrană sau vacanțe, în niciun caz să trăiască fără a le avea pe toate acestea. Nici despre simpla idee că exista o anumită uniformitate și uniformizare în același timp, nu au nici cel mai mic dram de comprehesiune. Chiar și titulatura dezbaterii – Partidul te vrea tuns! – nu a fost percepută și pricepută ca atare, cele relatate de voluntarii Asociație Forum Apulum fiind niște povestioare destinate unor scenarii de film.

Despre Asociația Forum Apulum din Alba Iulia, precum și despre acest proiect „Partidul te vrea tuns”, ne-a vorbit Ciprian Cucu – voluntar în cadrul asociației.

La finalul discuțiilor s-au împărțit broșuri tinerilor prezenți, fiind vorba de un ghid ilustrat al comunismului românesc, un ghid care prezintă o trecere în revistă a ceea ce a însemnat „epoca de aur” a  României și în care se regăsesc principalele momente și caracteristici ale comunismului, realizate într-o formă grafică inedită.

Din păcate, astfel de acțiuni sunt rare. Interesul adulților pentru a explica propriilor copii diferențele dintre nostaliga unora și realitățile trăite este din ce în ce mai mic. Deja există o generație născută după momentul Decembrie 89 care sunt părinți la rândul lor, iar istoria trăită de părinții lor este deja prea departe. Generația de azi, precum și cele următoare, se îndepărtează tot mai mult de un adevăr, de o istorie cruntă și imposibil de închiput acum, fără ca acele momente să fie explicate, lăsând loc nostalgiilor și regretelor unor închistați morali.

Din acest ultim capitol, cel al închistaților morali, fac parte inclusiv cadre didactice, bine țintuite la catedre, care nu numai că ocolesc subiectul, dar mai au și reminiscențe în comportament. Sunt exemplare târâtoare ale unui sistem încă neepurat și care se țin cu dinții de clanțele școlilor. Specia lor este cea care frânează o evoluție firească, cea care propagă nostalgii perfide și cea care injectează puroiul doctrinar apus în venele unui sistem de învățământ încă bolnăvicios...

Adauga comentariu