Ciobanul care a SECHESTRAT și AMENINȚAT trecătorii de pe un traseu turistic din Munții Rodnei este CERCETAT PENAL!

În urma materialului publicat de stiridebistrita.ro la data de 1 august, în care trei culegători de fructe de pădure au fost sechestrați și amenințați de un cioban care are o stână în apropierea unui traseu turistic din Parcul Național Munții Rodnei, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud s-a autosesizat și a deschis un dosar de cercetare penală pe numele ciobanului respectiv.

Citește și... SECHESTRAȚI în Parcul Național Munții Rodnei: trei bărbați AMENINȚAȚI cu drujba, toporul și spray lacrimogen de către un cioban și o „turmă” de câini! S-a cerut taxă de JMEKER

Cazul a fost preluat de către polițiști imediat după publicarea materialului nostru, cei trei bărbați care au declarat faptul că ar fi fost sechestrați și amenințați pe potecile Munților Rodnei fiind deja audiați de către autorități.

Cei trei acuzatori sunt culegători de fructe de pădure, mai precis de afine, unul dintre aceștia având un centru de colectare al fructelor de pădure, la Rodna. Conform surselor stiridebistrita.ro, între cioban și cei trei culegători de afine ar fi existat niște conflicte mai vechi care au degenerat într-o acțiune cu iz penal, conform declarațiilor acestora. Ciobanul susține că i s-ar fi sustras una sau mai multe recipiente în care își strângea laptele, acesta fiind motivul pentru care „își păzește muntele”.

Dincolo de existența unor conflicte între cei patru, comportamentul celui invinuit nu se oprește doar la persoanele în cauză, căci există informații legate și de alte „ieșiri” de acest gen. Populația din zona Parcului cunoaște aceste aspecte, dar nu vorbește public și asumat, din varias motive. Este cunoscut comportamentul unor ciobani inclusiv de salvamontiștii care patrulează în această zonă:

„Am fost și noi informați despre ceea ce s-a întâmplat în Parc, doar că, noi, neavând niciun fel de atribuții de ordine și disciplină, nu putem să facem foarte multe, eventual să stăm de vorbă cu acești ciobani, ceea ce am și făcut-o în repetate rânduri. Și noi, salvamontiștii, ne-am lovit, în repetate rânduri, de acest gen de oameni” – a declarat Mircea Baciu, șeful serviciului Salvamont Bistrița-Năsăud.

Alții povestesc despre întâmplări asemănătoare în care au fost implicați turiști străini care, înspăimântați fiind nu de sălbăticia zonei, ci de cea a unor ciobani, au preferat să „treacă peste” și să iasă din zonă fără alte complicații, fiind convinși de faptul că autoritățile nu îi vor ajuta. De ce? Pentru simplul fapt că atunci când urmezi un traseu turistic omologat și recomandat, nu ar trebui să existe pericole de acest gen, iar atunci când se întâmplă se pierde automat încrederea în orice autoritate.

Probabil aceste manifestări incalificabile ale unor păstori ce și-au însușit muntele sunt rare, dar e suficient ca un turist belgian, chiar dacă stabilit în România, să fie bătut zdravăn de ciobani pe la Colibița, iar alți doi turiști polonezi să fie împietriți de frică fiind încojurați de zeci de câini și ciobanul să se întoarcă cu spatele, în ciuda strigătelor de ajutor ale celor aflați în primejdie, căci aceste vești circulă mai repede decât primirea unor turiști cu brânză și pastramă de vreun cioban deschis la minte!

Ciobanii care păstoresc în astfel de locații au închiriate pășunile de la administrațiile locale care dețin proprietatea. În cazul lui Gheorghe C., „eroul” poveștii de mai sus, acesta păstorește pe o pajiște a orașului Năsăud, fiind beneficiar al unor subvenții de stat deloc de neglijat, fiind vorba de un areal protejat. Dacă situația relatată de cei trei culegători de afine se adeverește, acel cioban va mai rămâne acolo? Sau se va așterne o frumoasă batistă tradițională pe țambalul eco-turistic al zonei?!

 

foto titlu: Munții Rodnei - stefansabin.ro

Comentarii

EU

02.08.2019 22:57

Ce cioban! :))

Balan Marius- e...

03.08.2019 19:05

Da un CAS si o OAIE si scapa la compensatoriu . BRAVO celor care au emis compensatoriu. Vor veni si altele cu nemiluita.

Adauga comentariu