Cine produce pâinea noastră cea de toate zilele? Top 10 brutării din Bistrița-Năsăud, cu bune și mai puțin bune...

Este alimentul care se regăsește în fiecare casă, zilnic, proaspăt și în diferite forme. Cel puțin la nivelul teoretic, căci nu există familie care să nu se fii „țepuit” măcar odată la capitolul prospețime. Din păcate, tot la nivel teoretic este și prezența zilnică a acestui aliment pe masa unora.

Pâinea, un amestec de făină, apă, sare, drojdie și alte ingrediente, este un produs considerat ca fiind din categoria alimentelor de bază în România. Piața panificației în Bistrița-Năsăud este una cât se poate de diversificată, existând zeci, poate sute de variante ale acestui produs pe rafturile magazinelor.

Brutăriile locale sunt o afacere în special de familie care a fost exitinsă și continuă să existe la un nivel de profitabililate nu foarte ridicat, dar suficient, atunci când afacerea în sine este bine coordonată și condusă.

În Bistrița-Năsăud există 140 de brutării și mici laboratoare de patiserie și panificație, iar în comerț mai găsim încă cel puțin alte 100 de produse de acest gen venite din alte părți ale României, deci o piață destul de deschisă și foarte variată.

În Top 10 brutării din Bistrița-Năsăud se regăsesc nume deja familiare pentru bistrițeni, mulți dintre consumatori fiind fideli uneia sau alteia dintre acestea.

Locul 10 din acest top, clasament realizat în funcție de cifrele de afaceri, este brutăria familiei Dobraniș - Casa cu Pâine – o brutărie care deservește în special lanțul de magaize Atlantis al aceleiași familii de întreprinzători bistrițeni. Cifra de afaceri în acest caz este una relativ mică, fiind vorba de puțin peste 860.000 lei la nivelul anului 2017, dar cu un profit suprizător de bun în comparație cu celelate brutării: aproape 120.000 de lei. Producția este asigurată de un personal format din 9 oameni.

Locu 9 vine de la Blăjenii de Sus – Dabro Impex, firmă deținută de Moldovan Ion și alți doi austrieci. Cifra de afaceri este într-o mică scădere față de 2016 – 1.063.000 lei, dar profitul este unul aproape derizoriu: 3.701 lei! În anul 2017, Dabro Impex nu a raportat nici un angajat.

Brutăria Gama din Herina ocupă locul 8 cu o cifră de afaceri de 1.127.000 lei, dar cu un profit dublu față de brutăria din Blăjeni – 6.787 lei, bani de niște covrigei. La Herina, Emil Nicolae Madar – proprietarul acestei brutării a raportat în 2017 un număr de 13 angajați.

Becleanul intră în top pe locul 7 cu brutăria Anadana, acționar unic fiind Rad Filip. Acesta împreună cu cei 18 angajați au reușit o cifră de afaceri de 1.404.000 lei și un profit ceva mai realist, de 118.815 lei.

Locul 6 ne readuce mai aproape de Bistrița, la Livezile, acolo unde de 17 ani funcționează brutăria Ceracom, afacere a familiei Cristea. Pâinea de Ceracom a adus acestei familii un profit de numai 17.284 lei în 2017, profit raportat la cifra de afaceri de 1.676.000 lei și un număr de 24 de angajați.

În top 5 intrăm cu o brutărie din Bistrița care a reușit să spargă pragul de 2 milioane de lei ca cifră de afaceri. Este vorba de brutăria familiei Bachiș, denumirea fiind identică cu numele familiei. Bachiș a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 2.363.000 lei, dar profitul, la fel ca și în cazul celorlați brutari de până acum, este unul scăzut – 8.113 lei. Firma a declarat un număr de 19 anagajați în perioada de raportare.

Locul 4 ne introduce deja în lumea „greilor” de pe piața panificației bistrițene. Valybia este un nume deja cunoscut, afacerea familiei Sângeorzan fiind una lăudată în diferite momente, la diferite ocazii. Anul 2017 nu afost unul strălucit pentru această brutărie, profitul de numai 29.000 lei fiind mult diminuat în raport cu 2016, spre exemplu, atunci când Valybia înregistra aproape 400.000 de lei. Odată cu „greutatea” apar și problemele, căci brutăria de lângă Gară are datorii la nivelul lui 2017 de peste 2.700.000 lei, ce-i drept, în scădere față de anul anterior. La capitolul angajați, rapoartele de pe listafirme.ro ne aduc o surpriză, căci nici un angajat nu a „prestat” în acest an acolo, față de cei 36 înregistrați în 2016.

Bronzul în panificația bistrițeană este adjudecat de un alt nume greu în domeniu, Alces – brutăria familiei Lazany (nu, nu este o coincidență!). Și tot la capitolul „nu este o coincidență”, cifrele acestei firme sunt de departe cele mai bune din punctul de vedere al afacerii în sine. Chiar dacă ocupă numai locul 3 în acest top, fiind vorba de cifra de afaceri care în cazul Alces în 2017 a ajuns la aproape 4 milioane de lei, profitul este clar cel mai mare dintre toate: peste 675.000 lei, iar datoriile firmei sunt într-o continuă scădere, ajungând la 350.000 de lei. La numărul de angajați Alces deține întâietate, fiind vorba de 52 de persoane raporate la nivelul anului 2017.

Locul 2 merge la Beclean, acolo unde cifra de afaceri de peste 4.700.000 de lei a poziționat Vil Deneș pe această poziție în top. Firma aparține familiei Deneș Vicențiu și Livia, dar gurile rele și spurcate ale târgului spun că un oarecare ministru are mâinile băgate în aluat până la coate. Vil Deneș stau și ei bine la capitolaul angajați, aceștia raportând un număr de 50 de persoane angrenate în procesul de producție, vânzare și distribuție. Profitul raportat în 2017 sare puțin peste 560.000 lei, însă problema datoriilor este prezentă și la Beclean, peste 2,6 milioane de lei fiind în cârca familiei Deneș.

Pâinea de aur aparține tot unui beclenar – Fodor Dănuț - proprietarul Panfod Dany. Deși are cifre de afaceri constante peste 5 sau chiar 6 milioane de lei în ultimii 3 ani, 2017 fiind înregistrat cu 6,3 milioane de lei, porducția acestei firme nu este asigurată de nici un angajat, „zero” fiind număru de persoane angrenate în acest proces tot în ultimii trei ani. Datoriile Panfod Dany sunt în creștere și au sărit de un milion de lei, iar profitul a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 7 ani: 13.422 lei!

Cu toate acestea, nici una din aceste firme prezentate în top 10 brutării din Bistrița-Năsăud nu a participat la licitația pentru programul „cornul pentru elevi” organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Unii susțin că prețul de achiziție fixat de CJ la infima sumă de 0,30 de lei pentru o bucată nu acoperă cheltuielile de producție a acelui corn, darmite să se mai și includă trasportul.

Cei mai pretențioși, dar cu pofte răscolite de amintirile unui cuptor al bunicilor, au posibilitatea să achiziționeze pâine de casă, în diferite forme și gusturi, de la micii producători locali pe care-i găsim în fiecare sâmbătă lângă Biserica Evanghelică.

P. S. Firmele au fost alese în funcție de codul caen, caz în care s-ar putea ca unele să nu fie brutarii propriu - zise, ci numai prestatoare în acest domeniu, cum ar fi morile, cazul Panfod Dany din Beclean.

Comentarii

guhoi

06.09.2018 19:12

ati uitat de brutariile din jelna ??? sunt @ fitar ziarul al dreq

cristi

06.09.2018 20:25

scrieti in necunostinta de cauza,panfood dani este moara si nu brutarie , cat despre gurile rele care spun ca un anume ministru are vreo legatura cu brutaria Denes (pe vremea cand facea Denes paine el era pedagog sau director de magazin alimentar) aia sunt la fel de tampiti ca si afirmatia ca moara panfood dani este o brutarie,cate minciuni si manipulari a-ti fi putu scrie daca Denes ar fi avut vreun contract cu statul au au...va spun sigur ca Denes a ajuns pe acest loc prin multa munca si fara nici un ajutor ,dar cum altfel sa va vindeti si voi acest ziar daca nu prin minciuna si data viitoare va puteti informa mai bine inainte sa denigrati pe cineva

Rian Farcasiu

06.09.2018 21:42
S-a făcut precizarea că acest top a fost întocmit conform codurilor caen și ca firmă respectivă este moara. Cât despre vinderea ziarului, cred că îl citiți gratuit.

cristi

07.09.2018 02:39

"În Top 10 brutării din Bistrița-Năsăud se regăsesc nume deja familiare pentru bistrițeni, mulți dintre consumatori fiind fideli uneia sau alteia dintre acestea"
eu am numarat doar 9 brutarii si o moara,tu sti sa numeri?ia numara brutariile ,cate sunt?
mai citeste inca o data ...Ai priceput?
unde specifica ca e moara ,in ultima parte a articolului unde a-ti pus un PS dupa ce v-am deschis eu ochii?
e top 10 Brutari!
ziarul nu il cumpar eu,firmele care vreau sa isi faca reclama cumpara spatiu publicitar si uite asa ziarul trebuie sa faca rating pt ca acel spatiu publicitar sa fie cat mai scump,asa ca nu imi vinde gogosi

Adauga comentariu