Chemarea la oaste – moment de sculare a simțului patriotic! Exercițiu de mobilizare a rezerviștilor – baza apărării naționale în caz de război...

Parcă văd în curtea școlilor cum se adună câte-un „rezervist” cu privirea speriată, luat la șuturi de vreun „comandant” șprițat. O gloată pestriță de foști „făcători” de armată, înarmați cu țigări și vreo sticlă de jumate cu țuică. Prezenți la datorie, spre gloria și nemurirea neamului românesc...

Cică s-a dat ordin de mobilizare în Bistrița-Năsăud și Cluj pentru perioada 4-6 septembrie. Toți cei care au făcut armata și sunt cuprinși în planul de mobilizare, vor participa la un exercițiu militarizat unde se vor verifica și exersa „activități specifice de pregătire și actualizarea datelor de evidență militară”, atenție! Potrivit prevederilor legale în vigoare! Adică e pe bune, se lasă cu amenzi dacă nu se „onorează” cu prezența!

Nici nu știam că mai există asemenea „mobilizări” într-un stat care a aderat la NATO și care cică are armată profesionistă, dar apelează la „rezerviști”. Într-un stat în care dotările armatei sunt demne de muzee în aer liber, pe care le vedem la defilările forțelor armate. Ultima la care am participat a fost cea de la Prundu-Bîrgăului, acolo unde am văzut tunuri tractate de camioane, tab-uri intrate în descompunere, AKM-uri și alte „istorii” pe care părinții și mai ales bunicii noștri le-au folosit în cel mai bun caz în cel de-al doilea Război Mondial.

Rezerviștii șunt, în mare parte, cei care și-au „satisfăcut” stagiul militar obligatoriu, desființat de ceva vreme în România, deci niște tipi ajunși la o anumită vârstă, unii chiar bunici, care au făcut o armată bazată pe conducerea valizei printre paturi, curățarea toaletelor cu periuța de dinți, uscarea uniformei între saltea și o pătură zgrunțuroasă, în general o perioadă de instrucție demnă de filmele alb-negru.

Acești rezerviști sunt chemați acum pentru a contabiliza potențialul de luptă în caz de răzbel, de parcă acum aceste războaie se duc cu rezerviști grăsani și gâfâind pe front, sau chiar pe un anume „front”. Știu că există niște prevederi legale în vigoare care spun că din când în când se verifică acest „potențial”, dar să fim serioși, este o „uitare” legislativă, o inerție la care nu se mai gândește nimeni să o oprească.

Nu văd un război purtat pe front, cu rezerviști în prima linie! Nu înțeleg de ce se mai pune accent pe așa ceva, care ar fi interesul în astfel de acțiuni. Probabil sunt anumiți „rezerviști” pe care armata s-ar putea baza la o adică, dar în niciun caz nu îi „contactează” pe baza unei mobilizări. Războaiele actuale nu se desfășoară așa cum se gândesc ai noștri „comandanți”, cu o oaste adunată cu arcanul, ca la 1914.

Probabil se vrea un mis-en-scene de Centenar, în cel mai bun caz...

 

sursa foto: click!

Comentarii

Balan Marius- i...

05.09.2018 20:17

Care rezerrvisti grasani? Sunt rezervist la 62 de ani cu fix 62 kg. greutate corporala, si tintesc al dracului de bine pana la 800. de metri. Riane crezi ? Stai la tinta ? Vi la o cafea sa iti arat cum arata o dipolma de tintas de elita din anii 78. Cu AKM-ul doboram tot. Pana la 65 de ani va stau la dispozitie, ca pe eia tineri nu stiu daca puteti sa-i culegeti de la terase.

Adauga comentariu