Chef Bazil – artistul din „vilă”: „Fiecare farfurie pregătită este o finală de concurs gastronomic!”. Maestrul bistrițean se pregătește pentru o nouă provocare! (FOTO-VIDEO delicios!)

L-am prins în mediul lui. În bucătărie, acolo unde este dezinvolt, sigur pe el și foarte fericit. Zâmbește aproape tot timpul și se încruntă numai atunci când vrea, parcă, să aranjeze o bucată de carne în tigaie, certând-o cu privirea că nu stă cum vrea el.

Este vorba de un maestru bucătar, un chef bistrițean, care și-a făcut din viață un plating ornat cu dăruire și pasiune. Sorin „Bazil” Huciu este mâna de aur din bucătăria celor de la Villa, acolo unde răsfățul nu e o fiță, respectul față de client și papilele gustative ale acestuia fiind targetul principal.

Despre Villa se pot spune multe, dar nu o vom face aici și acum. Este o clădire frumoasă, elegantă și atractivă, o investiție a unei familii cu tradiție în domeniu, dar mai ales un cămin lucrativ al unei echipe bine sudate care reușește să facă împreună tot ce se vede atunci când o farfurie ajunge în fața unui client.

Chef Bazil este o persoană care nu se crede emotivă, dar îi vibrează fiecare celulă din corp din momentul în care întră în bucărtărie și până iese de acolo. Este o emoție pozitivă, un flux de adrenalină ce-i curge din vârfurl urechilor și până-n glezne. În schimb, se crede un împărat! Când ne-a prezentat bucătăria în care lucrează avea o sclipire în ochi ce rar o vezi la un om ce vorbește despre locul său de muncă. Este atât de mândru de fiecare cuptor, tigaie sau frigider, exact ca Alexandru cel Mare când își prezenta Babilonul unor oaspeți de seamă, deși nu era creația lui.

Am găsit aici exact ceea ce-mi trebuie! M-am uitat de jur împrejur, la cuptoare, la camerele frigorifice, la veselă (n.r. – când a ajuns la Villa) și am constatat că nu mai am nevoie de nimic în plus. Mi s-a pus totul la dispoziție, iar când spun totul, așa este!” – ni s-a lăudat Chef Bazil.

Vorbea cu noi în timp ce gătea, trăgând cu ochiul din când în când la ecranul cu comenzi. Un ecran normal, un televizor, postat într-un loc vizibil, dar restras, să nu încurce. Era atent la timpul de la preluarea comenzii. Nu îi dă niciun stres scurgerea acestuia, dar îi place să se încadreze în anumite coordonate numai de el știute. Se mișcă tot timpul, ba la o tigaie sfârâindă, pe care o agită din când în când, ba la cuptorul unde se rumenește o bucată de carne. Și vorbește într-una! Comunică cu ajutoarele mai tinere care încearcă să fure de la Chef tot ce se poate fura.

Este o muncă în echipă și nu sunt vorbe. Am văzut la treabă niște tineri care știu exact ce au de făcut, dar care își întreabă chiar și numai din priviri coordonatorul. Se înțeleg bine și sunt mulțumiți unul de celălalt, iar asta nu e o vorbă aruncată de dragul sau frica unei camere de luat vederi, sentimentul se simte în comportamentul lor, fiind unul natural.

Chef Bazil nu are o istorie impresionantă, cu școli făcute prin colțurile culinare ale lumii. În cei 37 de ani de experiență, în care se include și școala de alimentație publică, Sorin Huciu și-a dezvoltat pasiunea pentru gastronomie prin restaurante celebre din țară, considerate în acele vremuri de vârf. Pe lângă pasiune, Huciu a recunoscut că un rol important în această meserie l-a avut informarea continuă, studiu neîntrerupt și chiar furtul unor tehnici văzute la alți bucătari experimentați. Cu toate acestea, Chef Bazil are un vis legat de străinătățuri, acela de a ajunge la „mama bucătarilor”, în Franța.

Până la bucătăria franceză, chef-ul bistrițean se pregătește pentru o provocare profesională. Este vorba de prezența acestuia în semifinala unui concurs gastronomic profesionist – Arena Bucătarilor – acolo unde este singurul bistrițean calificat în această etapă, Villa fiind și singurul restaurant local care și-a desemnat un chef să participe.

Concursul va avea loc în perioada 19-20 mai la București, Chef Bazil intrând în concurs sâmbătă, 19 mai, ora 15:00, în cadrul semifinalei 2 Centru, acolo unde se va înfrunta cu chefi din Târgu Mureș, Brașov, Ploiești și Craiova.

Este un concurs greu, deosebit. Nu este un show gastronomic, așa cum ne-am obișnuit să vedem pe la TV. În această competiție participă numai profesioniști, iar criteriile de selecție au fost foarte dure. În semifinala de sâmbătă fiecare chef va primi un ingredient secret pe baza căruia va trebui să pregătească cinci farfurii diferite. Nu va fi ușor, unul din competitorii din Brașov fiind <inamicul public> al nostru” – a comentat subiectul Dinu Cioată, patronul Villa, cel mai mare susținător al chefului bistrițean.

Dacă va reuși să treacă de această încercare, Chef Bazil va fi prezent în finală. Dacă nu, oricum „joacă” câte o finală în fiecare zi de muncă la Villa, acolo unde este juriul preferat al maestrului. Clientul satisfăcut ce revine este cel mai mare premiu pe care și-l dorește!

Bafta, Chef Bazil!

 

Adauga comentariu