Ceremonial religios și militar în zi de lucru, la oră de vârf! PENTRU CINE se organizează defilarea cu ocazia Centenarului Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița?

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” împlinește pe data de 11 februarie 2019 venerabila vârstă de 100 de ani! Un Centenar legat evident de alt centenar, cel al României, celebrat un an întreg. Cu toate acestea, militarii bistrițeni merită sărbătoriți ca atare, măcar cu un salut oștășesc primit din partea populației acestui oraș.

Pentru a marca așa cum se cuvine această zi importantă în istoria militară a Bistriței, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” cu sprijinul Consiliului Județan Bistrița-Năsăud și al Muzeului Județan, organizează luni, 11 februarie 2019, o serie de activități după cum urmează:

Ora 11:00 Dezvelirea plăcii dedicate aniversării brigăzii la sediul comandamentului marii unităţi (str. Avram Iancu)
Ora 12:00 Ceremonie militară şi religioasă urmată de defilarea efectivelor şi tehnicii, Piața Petru Rareș
Ora 13:00 Vizitarea standurilor de tehnică, armament şi echipamente, şi a Sălii de Tradiţii a Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Pentru buna desfășurare a acestor activități s-au luat și câteva măsuri de restricționare în trafic, conform unui comunicat al municipalității bistrițene:

„Aducem la cunoştinţă publică faptul că în data de 11 februarie 2019 Brigada 81 Mecanizată «General Grigore Bălan» organizează manifestări de sărbătorire a 100 de ani de la înființare. Pentru realizarea manifestărilor circulația auto va fi restricționată între orele 10:00 – 14:00 pe străzile Grănicerilor, Avram Iancu, Gr. Grigore Bălan, Bistricioarei, Piața Petru Rareș și 1 Decembrie. Rugăm participanţii la trafic şi riveranii să dea dovadă de înţelegere şi să folosească trasee alternative”.

De asemenea, între orele 11:30 – 13:30, în timpul ceremoniilor militare autobuzele Transmixt de pe traseele 2, 2/, 3 și 13 vor fi deviate pe Bulevardul Decebal, str. Andrei Mureșanu și str. Năsăudului.

Ziua de 11 februarie cade în 2019 într-o zi de luni, zi în care, conform spuselor populare, nici iarba nu crește, dar este totuși o zi lucrătoare pentru toate categoriile de salariați, fie ei privați sau bugetari. Și elevii au o zi de școală normală, mai ales că tocmai s-a terminat și mica vacanță intersemestrială.

Fără alte „apologii” referitoare la aceste aspecte, ne întrebăm în mod firesc: pentru cine se organizează aceste manifestări căci, cu excepția pensionarilor, toată lumea este prinsă în treburile normale ale unei zile de muncă, respectiv școală?! Sau aducem din nou deconcentrații și copiii cu arcanul la manifestare...

Anumite activități dedicate acestui moment, Centenarul Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița, au mai avut loc în urmă cu câteva zile, fiind vorba de un concert de gală, la Palatul Culturii. O altă întrebare ne vine pe vârful limbii... de ce nu s-a reușit organizarea manifestărilor programate pentru luni în ziua de duminică, atunci când clasa muncitoare și cea studioasă ar fi putut participa și bucura în același timp de o defilare -  moment îndrăgit de majoritatea copiilor?!

Comentarii

Vizitator

10.02.2019 11:32

Cea mai mare prostie sa blochezi circulatia in Piata Petru Rares, intr-o intersectie foarte aglomerata, unde converg mai toate strazile din zona centrala a Bistritei, in timp ce orasul dispune de strada pietonala Liviu Rebreanu, unde inainte se organizau astfel de manifestari publice fara aceste inconveniente . De altfel numai de cand e Cretu primar orasul este blocat la orice manifestare publica.

Bumb Gelu-Emil

12.02.2019 09:45

Centenarul Bg.81 Mc. a fost, daca a fost al brigazii! Prima data a militarilor care fac, au facut parte din Bg.81 Mc., si abia apoi a locuitorilor municipiului Bistrita! Voi cand va sarbatoriti ziua de nastere, va sarbatoriti ziua in alta zi, decat in cea care v-ati nascut? Da, cand vrei sa ai mai multi invitati, te consulti cu invitatii si cu parintii tai! Ori parintii brigazii sunt la M.Ap.N.! Iar invitatii care au fost de invitat au venit! Cu stima, Gelu BUMB

Adauga comentariu