CEPARI: Aquabis facturează servicii de CANALIZARE pe o stradă unde NU EXISTĂ introdus sistemul de canalizare!

O situație absurdă ne-a fost semnalată de câțiva locuitori ai localității Cepari din comuna Dumitra, acolo unde facturile Aquabis conțin servicii de care nu se beneficiază. Este vorba de seviciul de canalizare introdus în factură alături de cel al consumului de apă.

Conform primarului Gheorghe Bălăjan, comuna Dumitra are în proporție de 95% rețea de apă-canal în stare de funcționare, fiind câteva străduțe care nu au fost acoperite:

„Sunt două străzi în Cepari, pe deal și pe vale, unde trebuie să le facem că vine asfaltul peste ele, este vorba de rețeaua de canalizare, că apă avem peste tot. Pe strada Sărata avem integral și apă și canal. Au fost ceva defecțiuni acolo, dar s-au rezolvat. Noi am predat lucrarea Aquabisului deja. În rest nu avem probleme, stația de epurare este chiar bună. Oamenii au început să se racordeze, se face o racordare în forță, îi presăm un pic. E drept, încă mai sunt persoane care nu sunt radcordate la canalizare, e obligația noastră și vom face și aceste racordări. Cei care nu au, vom rezolva, dar cei care au canal în zonă, trebuie să plătească, chiar dacă nu sunt racordați. E o măsură a Aquabisului” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Gheorghe Bălăjan.

Având în vedere cele declarate de primarul comunei Dumitra, ne-am îndreptat atenția către directorul general al Aquabis, Ion Șandru. Acesta susține declarațiile lui Bolojan și motivează cu prevederile legale:

„Conform Legii 241/2006, dacă este rețea de canalizare stradală, cetățenii sunt obligați să se racordeze, în cazul în care nu dețin o fosă septică ecologică. Cei care nu se racordează pot primi o amendă între 2.000 și 4.000 de lei zilnic din partea Gărzii de Mediu. În raportările care se fac către Uniunea Europeană, pentru toate proiectele care au fost finanțate cu bani de la ei, se fac la nivel de contract și nu la nivel de branșament/racord executat, în caz contrar, ordonatorul de credite, cel care a făcut investiția, trebuie să dea banii înapoi. Adică a făcut o investiție de care cetățenii nu au nevoie. Sunt puțini care au reclamat, în ce sens, decât să chemăm Garda și să le dea amendă 2.000-4.000 de lei zilnic, mai bine să plătească serviciul, că se vor racorda după o lună două. Asta nu e numai în Dumitra, ci peste tot” -  a declarat pentru stiridebistrita.ro Ion Șandru, directorul general Aquabis.

Locatarii străzii Sărata din Cepari nu sunt de acord cu cele spuse de cei doi, considerând că adevărul este undeva la mijloc, iar ei sunt buni de plată pentru niște servicii de care nu beneficiază, deși își doresc să beneficieze de acestea. Canalizarea, conform unui dintre interlocutorii noștri, nu există posibilitatea efetuării branșamentelor pe o anumită parte a străzii Sărata, peste care este deja turnat asfalt, iar pe altă ramură a aceleiași străzi nu există deloc. În schimb serviciul de canalizare este facturat!

„Există câteva străzi unde nu e trasă canalizarea, printre care și strada Sărata, parțial. Facturi vin la toți și au incluse servicii le canalizare la nivelul consumului de apă, adică câtă apă s-a consumat, tot atâta se facturează ca și serviciu de canalizare. Acolo unde există țeavă, nu sunt montate racorduri, n-au unde se lega acei oameni și mai este și asfaltul deja turnat! Această situație nu e numai pe strada Sărata, sunt cazuri și în alte zone” – ne-a declarat Marin Todoran, un locuitor din Cepari.

Unul dintre cetățenii aflați pe strada Sărata din Cepari, Pop Liviu, susține că pe porțiunea sa de stradă nu există țeavă de canalizare trasă, dar cu toate acestea plătește serviciul facturat de Aquabis.

Alți cetățeni din Cepari ne-au arătat facturile în care este introdus serviciul de canalizare. În aceste cazuri nu există posibilitate de racordare la rețeaua de canalizare, nu sunt făcute acele racorduri, iar strada este asfaltată:

Autoritățile locale și Aquabis-ul au preferat această situație pe motiv de raportare către UE „a producției la hectar”, dar realitatea este alta, iar cel bun de plată este tot cetățeanul de rând. Persoanele respective doresc racordarea la canalizare, fără dubii. Dar nu sunt de acord să plătească absolut fără nici o vină și mai ales fără să beneficieze de serviciile respective.

Pelângă aceste spețe mai există și alte plângeri ale cetățenilor comunei Dumitra. Acestea se referă la modul în care au fost executate lucrările de aducțiune a canalizării, conducta principală fiind prea sus montată, iar reziduurile de întorc în gospodării. Există și pompe care împing „la deal” aceste ape menajere, dar nu sunt destul de eficiente.

Adauga comentariu