Cele două Românii de la Bistriţa: Mulţi chemaţi, puţini veniţi. Viceprimarul Cristian Niculae şi-a reanunţat candidatura la alegerile locale

Evenimentul „Ziua Diasporei” este un eveniment care a avut loc vineri dimineaţa, cu începere de la ora 10.00, în sala de şedinţe a primăriei Bistriţa. Co-producţie a municipalităţii şi  a două asociații cu experiență în acest domeniu, RePatriot și Romanian Business Leader. Trebuie subliniat faptul că este pentru prima dată când la Bistriţa se organizează o astfel de întâlnire.

Din păcate, deşi, evenimentul a fost destul de mediatizat, prezenţa în sala a adevăratei Diaspore a lăsat de dorit, numărul celor interesaţi de această întâlnire fiind extrem de mic. Mai mult, majoritatea din cei veniţi erau bistriţeni care au stat diferite perioade în Europa sau în Marea Britanie, dar sunt deja repatriaţi. Gazda evenimentului, viceprimarul Cristian Niculae a mulţumit celor de la RePatriot şi Romanian Business Leader pentru invitaţia de-a organiza această întâlnire. De asemenea, viceprimarul Niculae a cerut celor prezenţi să îşi spună părerea faţă de oraş, de cum arată acesta şi ce consideră că ar trebui făcut pentru ca lucrurile să meargă mai bine.

Aşa cum era de aşteptat, Cristian Niculae a ţinut să amintească celor prezenţi că în România, în Bistriţa, lucrurile s-au schimbat în bine şi că, el a decis să candideze , fiind cel mai pregătit pentru a deveni în 2020 primar al municipiului Bistriţa. Mai mult, Cristian Niculae a şi prezentat mai multe proiecte cu tematică electorală: de la terenurile pentru tineri pentru construcţia de locuinţe la străzi asfaltate dar şi alte multe proiecte pregătite pentru Campania electoral din vara lui 2020.

Altfel, cei doi ambasadori ai RePatriot, Vasile Nicolae Lupşa şi Traian Buia, primul resident în Spania, reptriat, celălat în Irlanda, şi el repatriate, au vorbit despre experienţa lor europeană.

Vasile Nicolae Lupşa : „RePatriot încearcă să inspire oamenii şi să creeze conexiuni directe cu diaspora. Românii sunt plecaţi în număr foarte mare, avem poate 4-5 milioane de români plecaţi afară. Mulţi dintre ei nu mai ştiu ce se întâmplă acasă, pentru că mare parte din media prezintă mai mult lucrurile negative din România şi ei cred că totul e foarte negru. Nu e foarte roz, dar nu mai e chiar aşa de întunecat cum era acum 15-20 de ani. Ce facem noi? În RePatriot ne autofinanţăm şi facem trei tipuri de întâlniri: un summit anual, unde încercăm să conectăm 100 de antreprenori români cu 100 de antreprenori români din diaspora, avem conferinţe anuale”.

 

Traian Buia: “ Acolo (n.red. – Irlanda)  toată lumea e focusată pe bani. Ce am făcut eu să mă întorc în ţară? Am aplicat pentru nişte fonduri şi am deschis o afacere. De ce am venit azi aici? Ca să dau un exemplu că se poate. Sunt mulţi români care sunt siguri că vreau să se întoarcă în ţară. Şi în Occident există birocraţie, există corupţie, nu la nivelul de aici, dar există. Ce mă supără foarte tare e negativismul, pe fiecare îl interesează ceea ce face celălalt. Eu zic că ar fi mai bine să mergem fiecare pe drumul nostru”.

 

Pentru că cei prezenţi erau bistriţeni plecaţi la muncă în Europa dar repatriaţi, au povestit despre experienţele lor din ţările unde au migrat, toţi vorbind la superlativ de modul cum au relaţionat în calitatea lor de oameni de afaceri cu instituţiile financiare din ţările respective sau altfel de structuri ale statului respectiv, prevenţia, spunea unul din ei, fiind extrem de importantă în Irlanda.

 

 

Şi, pentru că se vorbeşte mult de faptul că românii ar vrea să se întoarcă acasă, un alt tânăr politician aflat în sală, Adrian Solcan, a vorbit despre experienţa lui spaniolă dar şi de proiect pe care l-a iniţiat, pentru a-i ajuta pe bistriţenii care doresc să se întoarcă acasă. Este vorba de site-ul infobistrita.ro, care conţine informaţii relevante pentru cetăţenii, de la medici de familie, până la educaţia sau informaţii despre imobiliare sau diferite servicii. Site-ul a fost lansat recent şi urmează să fie actualizat în cel mai scurt timp.

O întâlnire similară este programată să aibă loc şi la Sângeorz Băi, acolo unde este aşteptat europarlamentarul Rareş Bogdan şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Adauga comentariu