Ce s-a mai ales de foștii aleși... De la Toniuc și Moldovan, până la Rusu și Oltean

Fără să privim înapoi cu mânie și nici cu mare pioșenie, aducem în lumina reflectoarelor câteva dintre numele ce odată făceau legea, și la propriu și la figurat. Foști primari sau parlamentari, aleșii bistrițenilor s-au retras în munții conștiinței, ca niște legionari urmăriți de propriile sorți.

Cu cât este mai îndepărtată perioada de referință politică și administrativă, cu atât mai mult se supun uitării colective. Înjurați, blamați, apoi adulați și iar aruncați la coșul de gunoi al mentalului colectiv, fiecare dintre aceștia își duc veacul mai mult sau mai puțin în raza vizuală a cetățeanului înarmat cu ștampila de vot.

Primul primar al Bistriței libere, Florin Adrian Chereji, și-a refăcut apariția publică sub o formă mai mult civică decât politică. Șederea lui în fotoliul de primar a fost cea mai scurtă, fiind doborât de un scandal de presă, în care primarul era surprins în compania unor dame deloc interesate de politică sau administrație. Acum conduce Asociația Bistrița Civică și poate fi întâlnit la fiecare protest organizat în fața Prefecturii. Este pensionat, dar se ocupă și de brokeraj în timpul liber.

Primul primar care aduce idea realizării unui Plan Urbanistic General a fost Marian Toniuc (foto rarisimă). Ecologistul a domnit între 1992 și 1996, timp în care se realizează o infrastructură a iluminatului public în Bistrița. Toniuc a rămas în sufletele cetățenilor bistrițeni ca un primar cu ușa deschisă, simplu și binevoitor, un fel de Mircea din Scrisoarea eminesciană. A renunțat la politică în favoarea fiului, Alexandru Marian Toniuc, lăsându-l pe acesta să candideze la Primărie (2004), fiind și momentul în care s-a retras din viața publică. Locuiește și acum într-un apartament modest din Bistrița, consiliindu-și fiul pe drumul ales.

Pavel Popescu (1996-2000) aduce în Bistrița pentru prima dată un aer aristocrat, primul și ultimul țărănist care a reușit o accedere într-o funcție de acest nivel. Pavel Popescu este inginer și activează în domeniul privat. A rămas în mentalul colectiv prin faptul că a început pavelarea Bistriței.

Unul dintre cei mai iubiți primari pământeni ai Bistriței, la nivel declarativ, rămâne Vasile Moldovan. Cu două mandate la activ (2000-2008), Moldovan rămâne în istrorie cu transformarea unei bucăți din strada Liviu Rebreanu în Pietonal, dar și cu reabilitarea aproape simultană a peste 30 de străzi din municipiu. Vasile Moldovan mai râvnește la poziția avută, fără șanse de izbândă. Oricât de mare ar fi adulația publică, ștampilele de vot au fost mai pragmatice. Prinde, însă, pe listele ALDE, un scaun de consilier local, loc de unde și azi își exercită aptitudinile administrativo-politice cu care este înzestrat.

În mai întinsa orgadă administrativă, cea a Consiliului Județean, istoria se joacă cu destinele celor ce au condus acest for. Gheorghe Marinescu – președinte de CJ când de dreapta, când de stânga, este pensionar și se plânge de valoarea mică a pensiei, ce nu depășește 2.000 de lei. Următorul președinte cu valențe județene, luxuriantul Liviu Rusu, este aproape invizibil în peisaj după debarcarea lui din ”biroul cu baie de lux” de la CJ. Acesta este zărit din când în când pe ruta Ragla-Bistrița, discret, la volanul suv-ului din dotare. Pe lângă ranch-ul de la Ragla, Liviu Rusu mai are o ”cocioabă” cu ziduri de fortăreață la Sîngeorz-Băi. În rest, toate bune, dosarele de pe la DNA sunt sau nu active... Timpul trece și praful se așterne.

La compartimentul parlamentari și alți înalți fii ai statului, merită să-l amintim și pe Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. Acesta s-a retras în domeniul privat unde și-a deschis o casă de avocatură, probabil prosperă, având în vedere antecedentele în materie de drept ale lui Zegrean. Acesta mai beneficiază, pe lângă pensia de handicap, de o pensie specială, Zegrean fiind și deputat în Parlamentul României.

Și fețele bisericești autohtone și-au făcut prezența în viața politică a județului, Ioan Aurel Rus fiind „răspopitul” bistrițean peremist ce și-a plimbat sutana prin senat în 2000-2004, apoi ca deputat în 2004-2008. Scandalurile s-au ținut scai de „părinte”, acesta având tot timpul de împătrțit câte ceva cu cineva. Acum prestează misionar la mănăstirea Nușeni, departe de ochii lumii, smerit și fără de parohie.

„Senatorul melcilor” era una din poreclele lui Mircea Mereuță (foto), un personaj șters, inodor și incolor. Avocatul bârgăuan liberal a reprezentat interesele locale în perioada 2004-2008, revenind repede la meseria de bază. Își urmează cursul vieții pe Valea Bârgăului unde are o căsuță cu cele trebuincioase pe lângă ea. În Senat a fost urmat de un adevărat bărbat-senator, ajuns pe listele de partid (PD-L) mai mult din voința altora decât din propria-i voință: prof. univ. Ioan Sbârciu. Fiind un om cu prea puține valențe politice, acesta s-a și retras imediat după terminarea mandatului în lumea lui, cea universitară, la Cluj-Napoca.

Alți doi parlamentari bistrițeni de care s-a ales praful politic sunt peremistul Ioan Sonea și pesedistul Viorel Pupeză, aceștia fiind doar niște relicve ale partidelor în cauză. Pensia e singurul lucru ce le-a mai rămas, ceea ce nu e cazul pentru Dorin Dobra – un alt liberal universitar. Dobra s-a cam trecut singur în liniile secunde ale politicii locale, urmându-și chemarea pedagogică.

Ioan Nelu Botiș – un nume cu mari reverberații la vremea lui, deși, se pare, acum ar fi vremea lui. Fostul ministru „euroactiv”, prins cu mâța-n sac și demisia semnată, o duce, probabil, cel mai bine dintre toți foștii: curat ca lacrima și cu afaceri mega-profitabile, aluminiul fiind un metal greu pentru cifra de afaceri. La polul opus se află Cristian Florian, tânărul pedelist crescut la umbra baobabului oltean. Fostul prefect și senator bistrițean este singurul care se declară atât de sărac încât și-a cerut indemnizația de șomer. Plajele din Cuba și cluburile din Havana au rămas amintirea unei adolescențe târzii, băiatul de bani-gata fiind, conform bârfelor locale, la cheremul părinților cu sintagma schimbată: gata-banii!

Am lăsat la urmă intenționat pe cel care a orânduit acest județ timp de peste 20 de ani: El lider Maximo – Ioan Oltean, tătucul multor politruci din zilele noastre, niciunul dintre aceștia nu au mai reușit să ducă mai departe nici stilul și nici iscuțimea pedelistului. Ioan Oltean s-a retras din viața politică (și publică) în urma unor anchete DNA pornite și oprite între timp. Considerat ca fiind unul dintre „băieții deștepți” ai sistemului energetic, Ioan Oltean nu a putut fi acuzat, din lipsă de probe concrete. Acesta s-a retras o vreme prin Elveția, revenind în țară unde se ocupă de... avocatură. Nu a revenit la meseria lui de bază, cea de învățător, deși continuă să-i „învețe” pe unii politica. Se mai întrezărește printre primari rămași fideli, face multe drumuri de Cluj sau București și nu renunță la politică! Conform unei declarații făcute în ziarul local propolitica.ro, Ioan Oltean „mănâncă și acum politica pe pâine!”.

Le-am ura tuturor acestor foști aleși să aibă în continuare un an nou liniștit, dar știm că îl vor avea liniștit cu siguranță.

Le-am ura să aibă prosperitate și coșuri pline, dar credem că deja le au și nu mai încape în ele nimic.

Vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii noștri, să le urați orice doriți!

NB: În fotografia principală, de la stânga la dreapta: Liviu Rusu, Ioan Oltean, Ioan Sbârciu, Ioan Nelu Botiș

Comentarii

eu

28.12.2017 16:01

Genial scrii

Evita

30.12.2017 09:08

Doua ponturi: Cristian Florian e atat de sărac incat face ditamai blocul pe Valea Rusului, langa strada Gorunului; iar Ioan Oltean e creierul politic si urbanistic al constructorului Negrea, in caz ca va întrebați de ce face Negrea ce vrea pe plan urbanistic 

vasile

24.01.2018 15:05

Da este adevarat ,somerul florian,isi face ditamai blocul intro zoona de case.Oare nu ai vede nimeni ce fac si cum fac asemenea enormitati si ilegalitati?Oare inspectia in constructii,primaria ,nu ai deranjeaza ca intro zona de case acesti impostori ridica cum vreau si cat vreau?

Dodon

09.07.2018 14:57

Pai cum sa vada primaria cand ei incurajeaza asfel de constructii.Negrea omul lui Oltean a lui Harsian, Moldovan primeste comision pentru ce face. Doar nu credeti ca este atat de potent financiar si intelectual sa faca asfel de investitii. Se va sparge buba intr o zi. Doar el este cu amenintarea pe la primarie "daca casc eu gura e vai de voi" de unii bineinteles.Oare cat mai tin asfel de fapte.??Pana cand??

Adauga comentariu