Ce relație este între Chef HONORIA RAȚIU, patroană de restaurant, și DARIUS PRIPON, oenolog al unei renumite crame bistrițene (FOTO-VIDEO)

Ei, cum vă mai place cancanul... Ce politică, că administrație? Păi cum ar fi viața asta fără sarea și piperul micilor bârfe dintr-un oraș de provincie, acolo unde niciodată nu se întâmplă nimic...

Chef Honoria Rațiu este o fire modestă, mamă de băiat, chibzuită și dedicată în cea mai mare parte a timpului ei bucătăriei. Am văzut-o în cooking-show-ul „Chefi la Cuțite”, acolo unde a impresionat cu o rețetă bazată pe raci românești. Este considerată ca fiind una dintre cele mai senzuale antreprenoare bistrițene. Se spune că se învârte în cercuri exclusiviste, dar noi spunem că „exclusivismul” se învârte în jurul ei.

Darius Pripon este băiatul minune al vinului românesc, fiind un oenolog recunoscut în țărișoara noastră, dar și peste hotare. Deși este clujean, Darius s-a „lipit” de pământurile bistrițene, mai bine zis de dealurile din jurul burgului cu carismă medievală. Tot la capitolul carismă punctează și el, fiind asemenea vinurilor pe care le zămislește cu atâta pasiune: sec, fără îndulcitori artificiali, suav precum un rose la ceas de seară, acid atât cât trebuie și cu cine trebuie. Ce mai, un tip iubitor de viață și viță!

Despre cuceritorul june puteți alfa mai multe de aici: Darius Pripon – un cupaj între Securitate, mănăstiri și... vița de vie! Povestea unui tânăr molipsitor...

Chiar dacă o să dezamăgim iubitorii de dulcegării ieftine, relația dintre Honoria și Darius nu este una la care aceștia se gândesc. Este exact relația dintre fructele de mare și vinul de Jelna, căci despre asta este vorba: o degustare de vinuri by Darius Pripon în compania fructelor de mare a la Honoria Rațiu!

Cei doi pregătesc un eveniment gastronomic inedit, care va avea loc vineri, 17 ianuarie, la Taverna Dogarilor, acolo unde Honoria își pune în practică delicioasele idei gastronomice. Este vorba de o „Cină de pește și fructe de mare”, asezonată cu o degustare de vinuri din Crama Jelna.

Honoria va pregăti tartar de somon cu avocado, scoici Saint Jaques, salată de caracatiță cu cartofi, calamari crocanți cu sos aioli, frigărui de creveți la grătar și file de dorada cu pesto de pătrunjel și usturoi și risotto cu parmezan.

Darius, fiind un iubitor al vorbelor stropite cu vin, va încerca o ungere a gâtlejelor cu vinuri medaliate. Feteasca Albă de la Jelna se prelinge ca aroma specifică - mierea, Sauvignonul adaugă prospețimea și fructozitatea, iar dacă Pripon se ambiționează aduce și Navicella, cireașa de pe tortul serii.

Atmosfera va avea parte de acorduri de pian prin melodii de suflet cântate de prof. Lepadatu Cristian-Mihail. Cei interesați sunt invitați să scotocească gugălul și facebookul în căutarea evenimentului pentru alte detalii sau rezervări.

Acest gen de evenimente au început să placă în primul rând patronilor de restaurante, degustările de vin în compania unui anume meniu fiind pe cale să devină o tradiție. Cel mai interesant din aceste „povești” este faptul că începe să predomine principiul localismului, în care cel puțin vinurile să poarte o emblemă locală. Acesta este unul din frumoasele moduri de susținere reciprocă a mărcilor locale, fie ele restaurante, crame sau alte tipuri de produse.

Stiridebistrita.ro va continua să promoveze astfel de evenimente în care mărcile locale au „relații” între ele, indiferent de modul în care acestea vor fi expuse.

 

Adauga comentariu