Ce legătură este între Harvard, Ikea și pădurile românești? Una... penală! Bistrița-Năsăud nu a fost inclus în acest cerc vicios

Rise Project a publicat zilele acestea o anchetă care scoate la iveală ramificațiile prin care IKEA a pus mâna pe mii de hectare de pădure în Vrancea, sub paravanul unor afaceri legale. Numai în 2017, aproape 33 de mii de hectare au ajuns către corporația IKEA, cedate fiind de Harvard. În același timp, în iunie 2015, IKEA a achitat peste 56 de milioane de euro pentru materialul lemnos.

În ultimul deceniu, Harvard a cumpărat mari suprafețe de pădure în România de la  grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani. Grupul suedez de mobilă a preluat, la pachet, și păduri traficate, deși susține că a verificat atent toate proprietățile înainte să le cumpere.

Ancheta Rise a scos la iveală că suprafețele deținute de IKEA în județ au „probleme juridice”, iar „intermediarii locali care au facilitat vânzarea pădurilor către Harvard sunt investigați de procurori pentru mai multe infracțiuni: înșelăciune, corupție, activități de criminalitate organizată și spălare de bani”. Potrivit Rise Project, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală cu privire la retrocedarea a sute de hectare de pădure, dar oficial încă nu a fost pus nimeni sub acuzare.

Citiți investigația completă aici

Adauga comentariu