Ce fel de „terapii” folosesc tinerii de la POV21? Nu e vorba nici de medicamente, nici de ședințe de masaj, ci de organizarea și dotarea unei biblioteci școlare la Nușeni! (FOTO)

Pare puțin trasă de păr afirmația din titlu, în special într-o eră a tehnicii extrem de evoluate, acolo unde relaxarea pornește de la Candy Crush și continuă prin o sumedenie de aplicații 3D, ajungând la Virtual Reality. În acest context este mai greu să-ți închipui că cineva ar cataloga inventarierea și aranjatul unor banale cărți ca o terapie relaxantă și plină de vervă.

Mâna de tineri angrenați în diferite acțiuni în care raportul și interacțiunea umană se fac după clasica abordare face-to-face, denumită pe scurt POV21, anunța cu puțin timp în urmă începrea unui proiect în care era vizată organizarea unui biblioteci școlare în mediul rural.

Având experiența dobândită în cursul anului trecut, atunci când tot ei au reușit să creeze precedentul la o școală din Runcu Salvei, acolo unde au reușit să stângă din donații 4.108 cărți, POV21 a continuat în 2019 povestea bibliotecilor școlare din mediul rural, la Nușeni.

După anunțul făcut de tineri, prin care se cerea sprijinul în sensul donării de cărți, elevii din școlile de pe întreg cuprinsul județului au început să se pună în mișcare și să aplice principiului și proiectului inițiat de POV21. Rezultatul ediției „Biblioteca PO21 – 2019”:

Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” – 642

Colegiul „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului- 368

Şcoala Gimnazială Sângeorz-Băi – 360

Colegiul Naţional „George Coşbuc” – 320

Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” 170

Liceul Teoretic „Florian Porcius” – 183

Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru – 168

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” – 159

Şcoala Gimnazială „Enea Grapini” – 157

Şcoala Gimnazială Dumitra – 153

Şcoala Gimnazială „Dariu Pop” Măgura Ilvei – 150

Conform POV21, acesta este doar topul primelor 10 școli care au contribuit la dotarea bibliotecii școlare de la Nușeni, căci totalul donațiilor a depășit precedentul de la Runcu Salvei: 4.126 de cărți!

„Pentru noi a fost mai mult decât o săptămână în care am sperat în fiecare zi să fie cât mai plină cutia de pe holul școlii, mai mult decât toate afișele pe care le-am lipit, pus cu pioneze pe cine știe ce hol la cine știe ce școală. Au fost toate zâmbetele pe care le-am afișat pe parcurs. Zâmbetele acelea din prima zi când umblam cu afișele și câteva cutii prin oraș. Au fost toate cărțile pe care am pus mâna și ale căror titluri le-am reținut sau le-am citit măcar o dată”, au declarat organizatorii.

Acțiunea finală, cea de la Nușeni, a constat în organizarea prorpiu-zisă a bibliotecii, cu tot ceea ce înseamnă o astfel de muncă: inventariere, clasificare, ordonare, incsripționare, etc:

„Ziua petrecută la Nușeni a fost un punct bun pe caietul elevului. Acești oameni sunt extraordinari. Am întâlnit elevi care au venit pe la ora 16, când am ajuns noi, și au stat cu noi până seara târziu când am terminat de aranjat și ultima carte. Deși, sincer, ne-am mai prostit noi cu stampila, ne-am împărțit toate culegerile de matematică și am comentat câte titluri am putut, astea nu au făcut decât să ne apropie. La un moment dat, nu mai simțeam că sunt pe acolo și oameni care nu fac parte din POV, așa de primitori și de calzi sunt oamenii de la Nușeni. Iar domnul director Sălăgean Ștefan a fost și el acolo, împreună cu familia și încă câteva profesoare, care, de asemenea, au „lucrat” cot la cot cu noi. Pentru noi, mersul la Nușeni a fost terapia de care aveam nevoie după o săptămână încărcată peste măsură.

Biblioteca va fi inaugurată pe 18 octombrie, dată de la care elevii din Nușeni au deschisă o nouă fereastră către lume, un „google” palpabil, mult mai social și sănătos! Jos pălăria, POV21!

 

 

Adauga comentariu