Ce caută Dorin Stoian, fostul director al Comelf, în ecuația Crețu-Tănase?! Prietenul la nevoie se cunoaște...

Scandalul declanșat de vacanța primarului Ovidiu Crețu în Austria, la schi, folosind mașina instituției într-un scop personal, avându-l pe Dumitru Tănase, administratorul pârtiei Cocoș, tovarăș de călătorie, scoate la iveală mai multe cârdășii pe care edilul le are cu anumiți oameni de afaceri.

Una dintre acestea este legată de relația specială pe care Ovidiu Crețu o are cu Dorin Stoian, fostul director executiv al SC Comefl SA, una dintre cele mai titrate intreprinderi bistrițene din țară. Comelf este membru fondator al Bursei de Valori București (BVB), firma fiind unul dintre cei mai mari producători și exportatori români de echipamente și utilaje terasiere.

Ce înseamnă Comelf pentru primarul Crețu

CV-ul inginerului Ovidiu Crețu este legat puternic de firma Comelf. Actualul primar al Bistriței si-a început cariera profesională în această firmă exact după finalizarea studiilor de la Facultatea de Mecanică, în 1977. În 1996 Crețu devine șef serviciu comercial, urmand ca după un an pe această funcție să devină directorul executiv al companiei SC Italroma SRL, până în anul 2000. În 2001 revine în Comelf unde prinde funcția de manager de fabrică, renunțând la acest post în 2004 când este ales ca senator de Bistrița. Crețu rămâne aproape de Comelf cu sufletul, dar și cu interesul, acesta deținând acțiuni la compania bistrițeană. Astfel, primarul Bistriței își menține o relație puternică cu cel care i-a fost coleg și prieten în Comelf – Dorin Stoian.

Prietenie și... cetățenie de onoare

Dorin Stoian este persoana care se confunda ușor cu numele de Comelf. Acesta a avut frâiele companiei bistrițene timp de aproape 30 de ani. Stoian a reușit să aducă firma dincoace de limitările comuniste, Comelf fiind membru fondator al BVB. În anul 2012, prin amabilitatea prietenului Crețu, Stoian obține titulatura de „cetățean de nonoare al Bistriței”. Numele lui Stoian apare, însă, în dosarul Botiș, acolo unde directorul Comelf a fost acuzat de Agentina Națională de Integritate de faptul că a modificat statutul Asociației „Parteneriat Euroactiv” Bistrița, asociație condusă de fostul ministru Nelu Ioan Botiș, în vederea obținerii de fonduri europene, modificări aduste statutului ulterior depunerii decumentației de finanțare, Stoian având calitatea de reprezentant al asociației. Din data de 25 octombrie 2017 și-a încetat mandatul din funcția de conducere a Comelf, informația fiind făcută publică de BVB.

Contractul de administrare și întreținere pârtie schi, de la Crețu la Tănase, via Stoian

După realizarea investiției „pârtia de schi Cocoș” din comlpexul Wonderland, investiție ce a păpat peste 7 milioane de euro din bugetul local, dar și prin împovărarea acestuia cu un credit, Crețu face un anunț public prin care spune că administrarea și întreținerea acestei pârtii va fi externalizată către „o firmă locală care și-a specializat oamenii în meseriile cerute”, anticipând astfel faptul că licitația se va face doar de ochii lumii și a legii.

În fapt, firma EuroAlpin Bistrița, controlată de Dumitru Tănase, s-a înființat cu doar trei luni de zile înainte de presupusa licitație, acolo unde, evident, nu s-a prezentat și un alt operator! Având în vedere faptul că operarea sistemelor specifice unei pârtii de schi, telescaun, etc., presupunea anumite avize și specificații tehnice speciale, Tănase avea nevoie de „cineva” care să-i asigure aceste prevederi legale. Fără prea multă tevatură, Tănase îl cooptează pe Dorin Stoian la sugestia lui Crețu în afacere, Comelf SA Bistrița dispunând de toate acele cerințe tehnice. Astfel, Comelf SA devine subcontractant în contractul de administrare și întreținere. De aici încolo, toate drumurile au fost deshise...

Gurile rele spun, la nivel de bârfă, că în excursia cu cântec din Austria, ar mai fi existat un personaj în anturajul celor doi prieteni, Crețu și Tănase, acel personaj semănând cu Dorin Stoian. Așadar, cei doi prieteni sunt, de fapt, trei, cu Dorin Stoian, unul dintre ei.

Comentarii

Cetateanul

26.01.2018 13:40

Toata stirea ramane "la nivel de bârfă.."
Slabe articole..

Adauga comentariu