Ce au în comun drogurile cu braconajul piscicol?! FLAGRANTUL! Polițiștii și jandarmii bistrițeni au fost cu ochii larg deschiși (după ce au fost sesizați)

Flagrantul este una din căile cele mai „productive” când vine vorba de anumite infracțiuni. Consumul și/sau traficul de substanțe interzise, precum și braconajul, fac parte din această categorie de fapte ilicite care pot fi surprinse „în flagrant”.

Marți, 2 iulie, un apel prin numărul unic de urgență 112 informa organele de poliție că la Colibița s-ar fi aruncat o plasă pentru capturarea peștilor, la circa 20-25 de metri față de malul lacului.

„Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului, în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică și jandarmi din cadrul Postului Montan de Jandarmi Piatra Fântânele, au prins în flagrant șapte bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 46 de ani, toți din Republica Moldova, în timp ce extrăgeau din apă o plasă monofilament confecționată din fire nailon și care era folosită pentru capturarea peștilor din lac” – se arată într-un comunicat al IPJ BN.

Moldovenii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de ”nedeținerea licenței/autorizației de pescuit pentru nave și ambarcațiuni”, ”producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor,  voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial” și  ”pescuitul cu ostia, sulița, țepoaica și cu orice alte unelte înțepătoare sau agățătoare, prin greblare sau harponare”.

În noaptea dintre 2 și 3 iulie, jandarmii bistrițeni au fost solicitați să intervină într-o parcare din municipiu unde mai mulţi tineri tulburau liniştea publică prin producerea unor zgomote, larmă şi consum de băuturi alcoolice.

Conform procedurilor jandarmilor, două persoane în cauză au fost identificate și percheziționate. În momentul percheziției au fost găsite asupra scandalagiilor anumite substanțe și plante bănuite că ar fi ilegale. Conform declarațiilor celor incriminați, drogurile erau doar pentru consumul propriu.

„Jandarmii au întocmit pe numele celor doi tineri actele de sesizare conform legii nr. 143 din 2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, art. 4, pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Actele vor fi înaintate Poliţiei pentru continuarea cercetărilor” -  au comunicat reprezentanții IJJ BN.

Deschiderea largă a ochilor reprezentanților legii se poate face mult mai des, căci cazurile prezentate mai sus sunt doar niște picături din oceanul infracțional ale celor două spețe. Braconajul, indiferent la ce specie, este o molimă foarte puternică și prea puțin eradicată, iar de scandalagii care o ard fără nici cea mai mică reținere în public, de multe ori cu violență fizică sau verbală, ce să mai spunem. La Viișoara, spre exemplu, locuitorii din zona ANL-urilor și a blocurilor sociale sunt terorizați tot timpul de astfel de specimene și rare ori se întâmplă câte o „intervenție”.

În aceste condiții sunt de salutat acțiunile polițiștilor și ale jandarmilor, desigur la modul ironic. Ne-am dori ca „flagrantele” să fie o obișnuință a organelor și nu doar o intervenție în urma unor sesizări. Măcar intervenții în urma tuturor sesizărilor...

 

 

 

Adauga comentariu