Ce au în comun Dicones, Romeo, Napoleon, Georgia sau Anchidim? Toate sunt prenume ale unor bistrițeni și toți sunt implicați în administrație!

Au trecut codurile galbene, portocalii și roșii de ploi sau inundații. Au trecut și codurile roșii, galbene și albaste ale peroadei electorale. E vremea să ne bucurăm de soare și să ne vedem de treburi în continuare. Unii, că alții ne mai ținem și de șotii...

Nu de puține ori ne întrebăm (da, știu, din lipsă de ocupație) de unde ne vin sau ce înseamnă prenumele noastre. Nu ne legăm (acum) de numele de familie, acesta este moștenit și are de multe ori o anumită semnificație. În schimb ne punem întrebarea „ce au gândit părinții noștri atunci când ne-au botezat și ne-au dat prenumele pe care trebuie să-l putrăm de multe ori ca o povară”?

Sunt deja clasice prenumele date de români propriilor copii. Pentru unii se creează anumite brainstorminguri familiale în care se caută prenumele cel mai potrivit pentru un viitor pământean, dar pentru alții parcă a căzut o piatră peste „inspirație”. La capitolul prenume, românii „inventivi” și-au ales pentru copii lor nume ca Hitler, Farmacia, Expertiza, Justiția, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Sentiment, sau Superman.

Citește și MUIA POLIȚIA. Nu săriți la gâtul nostru până nu citiți: este vorba de un nume și-un prenume românesc!

Dar haideți să vedem cum stau ai noștri lideri din admninistrația locală la acest capitol, căci nu ducem lipsă în Bistrița-Năsăud de prenume cel puțin interesante, nu neapărat caraghioase, prenume care ne fac să ne jucăm din când în când cel puțin cu imaginația.

Anchidim Pavelea – primarul comunei Runcu Salvei. Anchidim ne duce cu gândul exact acolo unde trebuie, la un român neaoș, hotărât, bazat și aproape de glie, iar cei ce cunosc personajul îmi vor da dreptate, căci domnul primar așa și este: hotărât, dintr-o bucată (sau mai multe, după caz)!

Oh! Romeo, Romeo... Un prenume predestinat iubăreților, romanticilor, nebunaticilor sufletelor! Un fel de Narcis mai altruist... Romeo Florian – primarul comunei Lechința. În acest caz putem vorbi de romantism doar la nivel platonic, față de comunitate și cetățeni. Altfel, Romeo Florian este un dur al politicii (locale), cu oareșce antecedente în campanii electorale de mult apuse, atunci când trupe de lipitori de afișe portocalii ar fi strigat să se audă dincolo de dealul Jîmborului „Romeo must Die!”.

De la filmele de acțiune cu Jet Lee trecem la melodii pline de melancolie... Georgia On My Mind! O piesă în care Ray Charles își cântă dorul de locurile natale, evident fiind vorba de statul american, nu de fosta republică sovietică. Cristina – Georgia Flueraș - consilier local Bistrița. Un personaj care se aseamănă cu ceea ce Ray artistul cântă: o melancolie continuă, un dor de ducă inepuizabil, o blândețe politică ce nu iese din sfera non-combatului.

Rămânem în sefra Primăriei municipiului Bistrița și îl pomenim pe șeful Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență – Irinel Rad! Irinel al nostru iese din tiparul „românesc” al prenumelui consacrat de un alt Irinel, unul mai „columbean”, amorez pirpiriu, amator de puicuțe fragede. Irinel Rad este opusul, căci nu este deloc pirpiriu, nici amator de puicuțe (din câte știm noi), bărbătos și băgăcios în tot felul de situații deloc comparabile cu cele ale tizului amintit.

Revenim la cinematografie și îl amintim pe Samuel L. Jackson – un actor de culoare care dă esența tuturor filmelor în care acesta prestează: forță, inteligență, replici „spirituale” și alte tarantinoisme. Samuel L. Coman – (încă) lider liberal local. Antiteza perfectă între american și liberal! Nu e de culoare, nici măcar discursurile sale nu au vreo culoare, canci forță, canci replici, dar are spiritualitate! Bine, alta decât cea întâlnită la Jackson. N-are nici tarantinoisme, el e cu albinele și mai prinde fluturi din când în când...

Rămânem de acum în zona clasicilor, pentru ultimele trei exemple de prenume cel puțin diferite, sonore, dacă nu ieșite din comun. Următorul „clasic” este fostul ministru al muncii din perioada băsesciană, nimeni altul decât omun cu prenume dublu, unul normal și celălalt diminutivul primului: Ioan – Nelu Botiș! Adică Ioan este Nelu by default, de ce trebuia musai precizat și diminutivul în certificatul de naștere, recte alte acte de indentitate?!

Mai clasic decât Napoleon, în acest context, nu am găsit! Petrică – Napoleon Popșor – director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale BN. Are alura personajului istoric și probabil își ține bastonul de mareșal încă la el, dar mai mult decât un simplu căpitan nu va mai ajunge. Mai bine așa, căci nici caporal nu mai este.

L-am lăsat la urmă pe cel căruia nu i-am identificat nici un tiz și nici o anume semnificație pentru cel de-al doilea prenume oferit la naștere: Dicones! Eugen – Dicones Curteanu - fost secretar de stat în ministrul dezvoltării (cam tot pe vremea lui nenea cu diminutivul în buletin), actual consilier județean. Sfântul Goagăl nu ne orefă date despre acest prenume cu excepția a unui sau maxim doi tizi fără importanță, la fel de contemporani ca liberalul nostru. Nimic latin, nimic gemanic, nimic spaniol...

Cu siguranță ați identificat și dumneavoastră, cititorii noștri, alte prenume interesante în panoplia publică bistrițeană. Poate vă sunt de folos și vă inspiră într-o viitoare alegere a unui prenume potrivit pentru copilul dumneavoastră!

 

Pentru conformitate... Rian este tot un diminutiv și vine de la Florian. Nu, nu sunt trecute ambele în buletin!

 

Sursa foto titlu - rezistTV. Surse foto personaje: arhivă, facebook, timponline.ro, adevarul.ro.

Adauga comentariu