În cazul calului schilodit și aruncat prădă sălbăticiunilor, Asociația de Vânătoare Montana Coșbuc ar putea rămâne fără licență. Primarul Ioan Monița cred că vinovatul moral al acestui caz de o rară cruzime ar trebui să răspundă penal

Pe data de 9 septembrie, pe rețelele de socializare apărea o filmare în care un cal este torturat și lăsat pradă urșilor în Munții Rodnei, în apropiere de Romuli. În imaginile surprinse de surse ale organizației de mediu AGENT GREEN se vede un presupus vânător, membru al Asociației de Vânătoare Montana Coșbuc, care trage dintr-o remorcă un cal în agonie. Animalul este apoi lăsat în pădure ca momeală pentru urși. Alte două filmulețe care pot oricând fi folosite în scene horror au mai apărut pe FB.

Un scandal de amploare europeană

Vânător și primar al comunei Romuli, președintele interimar al ALDE BN, Ioan Monița a precizat că fapta făcută de respectivii este reprobabilă și oribilă, doar că, sacrificarea unui animal pentru atragerea unui mamifer mare este o practică curentă a braconierilor. Cu toate acestea, Monița a mai spus că autorul moral al acestei fapte reprobabile nu este deloc la prima abatere: ”Vânătoarea de carnivore mari e interzisă prin lege, de ani buni. Când aveai voie să împuști câte un urs, lup sau râs, se mai folosea practica asta. Bine, nici atunci nu era legal să legi cadavre de animale ca să atragi carnivorele mari. Dar acum, când oricum e interzisă prin lege vânătoarea carnivorelor mari, ăsta e clar caz de braconaj. Iar faptul că animalul era și viu, asta deja e de o cruzime rară. Deci eu așa zic, că se va lăsa cu sancțiuni mari. Și cine crede că s-a terminat totul și poate sta liniștit, să își revină. Că nu e gata. A luat prea mare amploare totul”.

Ioan Monița: ”Cazul nu are nicio legătură cu Romuli, doar că nefericita întâmplare a avut loc aici. Calul, săracul, a fost adus de pe valea Bârgăului, iar pădurea aparține comunei Runcu Salvei. În acest moment, ideea e că după cazul ăsta, cei ce ar fi trebuit să aibă grijă să nu se întâmple așa ceva, s-au cam speriat. Și eu cred că se va lăsa cu măsuri drastic”, speră Monița.

Potrivit interlocutorului nostru, una din sancțiuni ar putea fi chiar retragerea licenței fondului de vânătoare gestionat de Asociația  de Vânătoare Montana Coșbuc: ”Eu cred că se va ajunge să fie pedepsit și vinovatul moral. Nu numai șoferul taf-ului care a dus animalul acolo. Că nu e la prima abatere, cel responsabil de ceea ce s-a întâmplat. Apoi instituțiile abilitate trebuie să-și facă datoria. Eu ca și primar, le-am mai atras atenția, dar nu pot face mai mult” a mai spus primarul comunei Romuli. Primarul din Romuli a spus, fără să-l numească pe Pavel Sângeorzan de la Asociația Montana Coșbuc, că ”domnul are un țarc cu 80 de ministreți care nu-i sunt înregistrați nicăieri”.

”Cazul acesta a trecut dincolo de granițele României. E în atenția lumii întregi. Site-ul parchetului a fost blocat de numărul mare de cereri venite de la diferite ONG-uri din afară pentru a lua atitudine împotriva celor vinovați”, a conchis primarul comunei Romuli, Ioan Monița.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Paul

20.09.2019 20:54

Ăsta a obținut ceva trofeu de apare în toate ziarele astăzi? Susține regulat câte o conferință de presa unde invita toți ziariștii din Bistrița? Unde sunteți voi ziariști pofesionisti când Monița își dă cu subsemnatul la DNA referitor la ,,gospodăriile" lui? Învățați să faceți bastonașe alături de grupa pregătitoare?                                            Dacă tot scrieți despre acest individ, de ce nu sunteți deștepți și investigați mai mult? Încă nu ați învățat că fiecare poveste are mai multe versiuni? Apare el acum și vorbește despre vinovatul moral. De când știe el ce înseamnă moralitate? Unul care fuge de la un partid la altul, în funcție de interese poate fi considerat moral? Pe lângă asta, cine e vinovatul moral în drama acestui cal amărât? Sistemul care este atât de permisiv și lasă toată povara pe un biet cal? Administratorul fondului de vânătoare, P. S.? Dacă e vorba de el, sigur iese nevinovat că a aruncat un ,,os” spre ,, Moniță" după aceasta întâmplare. Sper să fie moale osul. Ceilalati amarați, pot să fie gășiți vinovați deoarece nu au ,,oase de aruncat” după un sistem corupt până în măduvă oaselor. Nu înțeleg de ce îl pupați în *** atât pe acest individ? Ce a făcut pentru locuitorii comunei Romuli sau pentru județ? Cum se poate citi în acest minunat articol, el a spus că acel cal nu a fost din Romuli iar pădurea în care s-a întâmplat nu aparține de Romuli ci de Runcu Salvei. Atunci de ce își face apariția peste tot? Care e scopul? Osul l-a primit, ce mai vrea? Să primească mezeluri gata făcute? Aici vrea el să se ajungă…să poată bracona el alături de echipa lui. Finul lui, T. D. și-a deschis fabrică de mezeluri și de unde carne? Au ceva ferme în Romuli și nu știe nimeni? Stau ei la coada vacii sau la munte la oi? Din pădure vor carne pentru salamior. Nu pot încă să vâneze doar ei și acum vor să dea la o parte Asociația de Vânătoare Montana să poată să mănânce hoit doar ei. Carne de vânat și vitamina C intravenos pentru o viață sănătoasă și plina de moralitate. După tot ceea ce se întâmplă la Romuli, el susține că ,,cine crede că s-a terminat totul și poate sta liniștit, să își revină”. Mda, fiecare naș își are nașul.

Robert romuleanu 💪

21.09.2019 11:05
Un Mut care ar roade numa el și gașca lui ar putea sa îi fie rușine la nemernic ca o ros destule animale sălbatice de pe fondul de vânătoare a lui P. S. Dar voi ăștea de la ziar țineți cu el ca așa îi mafia.

Adauga comentariu