Cât ne costă (în lei) exhibiționismul religios al celor care cu evlavie ne conduc

Moda de a te înfățișa într-o biserică doar pentru a fi văzut de enoriași este una veche, folosită aproape în exclusivitate de politicieni cu preponderență în ajunul campaniilor electorale. Cel puțin asta era în trecutul nu prea îndepărtat. Acum se întâmplă aproape săptămânal!

Ioan Oltean, proaspătul preacurat scos de sub urmărire penală din lipse de probe, a fost unul dintre promotorii acestui gen de afișaj, fiind prezent cam în toate bisericile din Colegiul Uninominal nr.3 Valea Someșului, atunci când acesta exista. O făcea pur electoral, îngrijindu-se în permanență să fie văzut și perceput de respectivii enoriași atunci, pe loc, în carne și oase.

În momentul de față această practică a ajuns la cote mult mai înalte, prezențele politicienilor în bisericile din județ fiind constante și foarte dese. Pe semne că aplecarea acestora către cele sfinte s-a adâncit în ultima perioadă. Dar, odată cu trecerea timpului și avansarea tehnologiei, aceste prezențe se fac nu numai „de dragul” votanților enoriași dintr-o anumită parohie, ci și pentru restul „credincioșilor” din mediul on-line, fiind un flux masiv de share-uri ale fotografiilor cu „martirii” politici jertfiți pentru popor lângă altarul preoțesc.

Nu mai există nicio slujbă religioasă fără selfiuri, live-uri și share-uri cu notițe de genul „președintele la slujba de la biserica cutare”. Dacă nu este slujbă atunci se găsește altceva, vreo sfințire, un marș, orice unde este nevoie de preoți pe lângă să se gudurească habotnicii politicieni. Mai mult, pe cât posibil (și nu face oarecineva și imposibilul?!) este „invitat” și IPS-ul județean de partid, Andrei Andreicuț, o prezență remarcabilă în Bistrița-Năsăud, adică o remarci imediat după postările pe facebook ale celor pregătiți și școliți să facă asta.

Ei, toate aceste prezențe spirituale de marcă ce ne blagoslovesc județul costă niscaiva bănuți, influențe sau contrapartide, căci nu-ți face selfie cu IPS-ul așa, de free, că nu e wireless! Dacă nu sunt beneficii pământești, efemere, cum ar fi niște sprijin financiar din partea CJ-ului, atunci poate mâinile se spală reciproc.

Nu se știe niciodată când ai nevoie unul de altul, poate intervine cineva pentru altcineva, poate mai facem câte-un gest creștinesc de a ajuta un oropsit al controalelor judiciare să își facă rost de-o pâine, sau poate pur și simplu avem nevoie de spălarea păcatelor tinereții, căci numai noi (și poate alții) știm prin câte am mai trecut.

Referitor la sprijinul financiar din partea CJ-ului, nu vrem să rămânem datori față de dumneavoastră, cititorii noștri, astfel că vă și arătăm cum în anul 2017, la un anumit capitol bugetar „Servicii religioase” ați plătit (da-da!, dumneavoastră, cei care cotizați la bugetul de stat) suma de 6.596.582 lei, echivalentul a aproape un milion și jumătate de euro!

Banii au fost dirijați către finanțarea personalului neclerical pe culte religioase în valoare de 6.161.582 lei, dar și o mică sumă de 475.000 lei ca sprijin financiar pentru susținerea cultelor religioase astfel:

400.000 lei direct în visteria IPS-ului, la Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului și Clujului

3.000 lei Arhiepiscopiei Majore Române unită cu Roma Greco-Catolică (Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș-Blaj)

6.000 lei Episcopiei Române unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla

6.000 lei Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia

20.000 lei Eparhiei Reformate din Ardeal – consiliul dirigent Cluj

1.000 lei Bisericii Evanghelice Lutherane Episcopia Cluj

39.000 lei Bisericii Penticostale „Sfânta Treime” Bistrița

Să fie primit, Doamne-Ajută!

Sunt Rusaliile, moment propice pentru un alt set de fotografii în care leit-motivul politician-biserică se va repeta. Doar locația se schimbă, năravul ba! Toate aceste afișări nu au de a face absolut deloc cu smerenia, cu moderația sau intimitatea credinței, căci până la urma urmei este vorba de simțirile personale ale fiecăruia dintre noi, expuse în sufletul nostru și nu în publicul electoral. Dumnezeu nu are facebook, rețeaua Lui e în interiorul nostru...

Adauga comentariu