Cardinalul Iuliu Hossu, născut în Bistrița-Năsăud, va fi beatificat de Papa Francisc alături de alți șase episcopi greco-catolici români!

„Deo Gratias! În data de 19 martie a.c., Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor . În cadrul audienţei, papa Francisc a autorizat Congregaţia să promulge, printre alte decrete, şi decretul privind recunoaşterea martiriului slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România, între 1950 şi 1970” – se arată într-un comunicat al Vaticanului, citat de G4media.ro.

Cel mai probabil beatificarea va avea loc cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, vizită programată pentru acest an, la începutul lunii iunie. Decretul de beatificare a fost promulgat, conform sursei citate, marți, 19 martie 2019.

Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 la Milaș, localitatea aparținând în perioada respectivă de comitatul Cluj. A început școala în satul natal, a urmat apoi gimnaziul lutheran din Reghin, Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș (clasa a IV-a), iar clasele V-VIII la Gimnaziul Superior Greco-Catolic din Blaj. În 1904 și-a început studiile teologice, fiind trimis în scurt timp la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. În 1906 a primit titlul de doctor în Filosofie, iar în 1910 cel de doctor în Teologie. În ultimul an de studii, la 27 martie 1910, a fost hirotonit preot de episcopul Vasile Hossu al Gherlei. Acesta era văr primar cu Ioan Hossu, preot paroh greco-catolic la Milaș, tatăl lui Iuliu Hossu.

Casa părintească a cardinalului Iuliu Hossu de la Milaș, județul Bistrița-Năsăud, mai există doar ca locație. Câteva cărămizi din vechea construcție mai stau martore a neputinței și indiferenței mai multor generații. De curând, în perimetrul în care a fost odată o casă, frumos împrejmuit, tardiv dar necesar, a apărut și un bust al Monseniorului.

Iuliu Hossu a fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal, senator de drept în Parlamentul României, membru de onoare (din 1945) al Academiei Române. Tot Iuliu Hossu a fost cel care a citit la 1 Decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Ulterior acesta s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, școlit și educat la Năsăud).

În data de 31 octombrie 1948 a fost mutat împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici la vila patriarhală de la Dragoslavele, unde au fost ținut închiși, sub pază, în foame și frig. În data de 14 noiembrie au fost vizitați de patriarhul Iustinian Marina personal, care le-a pregătit o masă. În cadrul discuțiilor patriarhul le-a propus renunțarea la credința catolică și la legătura cu Roma.

Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet. În anul 1955 a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla.

Cardinalul Hossu a murit în 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din Bucureșt și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu catolic.

 

sursa info: wikipedia

suse foto: wikipedia, gazetadebistrita, e-communio

Adauga comentariu