Capii LEONI de la Bistrița au ieșit din birourile de sticlă direct pe linie unde vor să convingă „gloata” să vină suplimentar la muncă! Contra cost, desigur, plus bonus! Probleme în producție, Ghiță?

Situație încordată în aceste zile la Leoni Bistrița, acolo unde însuși managerul general al sucuralei bistrițene, Sorin Ghiță, a coborât din biroul de sticlă între muncitori pentru a-i convinge să vină suplimentar la muncă, cu promisiunea unor bonusuri. Nu a mers singur, și-a luat și șefa de la resurse umane – Alina Mureșan – cu el.

Oamenii sunt deja în pragul surmenajului, iar compania vrea tot mai mult de la ei. În perioada 4 septembrie – 15 septembrie s-a dat ordin pe unitate, un fel de mobilizare generală, pentru toți angajații de pe liniile de producție pentru a „servi” suplimentar „datorită” unor probleme apărute pe „BR 213” (un proiect din gama Mercedes, pentru care s-a deschis fabrica cu nr.4 în Bistrița, cea de pe fosta locație a CPL-ului).

click pe foto pentru vizualizarea întregului document

Muncitorii susțin faptul că în ultima perioadă este tot mai mult de muncă, se fac presiuni mari, iar salarizarea nu este pe măsura prestațiilor. Majoriatea veniturilor acestora se află în zona a 1.300-1.400 lei în care sunt incluse bonusuri și tichetele de masă, la o vechime de doi ani. Pentru acestă acțiune sunt promise sume (în plus față de orele suplimentare plătite ca atare) între 50 și 600 de lei brut, în funcție de perioada prestată. Pentru cei care se prezintă suplimentar la muncă pe toată perioada celor două săptămâni este „asigurat” bonusul de 600 de lei, care în realitate se traduce în 350 de lei net.

Conform unor calcule făcute de „doamnele de la financiar”, s-ar încasa în total încă un salariu, raportat evident la perioada celor două săptămâni. Tentant, ar spune unii, căci 2.600 de lei sună altfel, numai că la capitolul credibilitate, Sorin Ghiță nu are același succes ca un anume domn George Diaconu. Acesta făcuse la un moment dat o astfel de campanie, în perioada sărbătorilor de Paște, atunci când Leoni Bistrița a înregistrat un cost suplimentar de 1,5 milioane de euro, ceea ce nu a dat bine la Kitzingen în Germania, acolo unde este cartierul general al Leoni.

Sorin Ghiță

Tensiunile din rândul muncitorilor sunt cauzate și de faptul că în primăvara anului 2019 se va termina un proiect mare, iar despre continuitate nu le vorbește nimeni. Mai mult decât atât, finalizarea restricțiilor cauzate de împrumutul guvernamental în 2021 și relocarea producției de la Bistrița este deja un lucru considerat cert de cei implicați, presiunea fiind în creștere.

Cu toate acestea, personalul aflat la baza piramidei, adică talpa, este în continuare aflat sub presiunea exercitată de șefime în sensul copleșirii cu tot mai multă muncă, iar la nivel de comunicare sunt ținuți într-o beznă continuă, teama pierderii locului de muncă fiind încă un motiv de stres.

Cititorii stiridebistrita.ro care muncesc în această firmă ne adresează întrebări, ne sesisează cu diferite probleme, nu mai au încredere în sindicat și nici cu varianta grevelor nu sunt „prieteni”, căci s-au „fript” odată. Tot ceea ce doresc ei este comunicare. Una normală, fără injurii din partea șefilor ierarhici imediat superiori și mai ales fără „bici”.

Au mai fost momente dificile în istoria Leoni Bistrița și au fost trecute cu brio datorită comunicării și înțelegerii mutuale. Muncitorii se pot capacita atunci când e vorba de ore suplimentare, este și în interesul lor, căci sunt plătite. Dar parcă lipsește acel cuvânt dulce care nu de puține ori mult aduce.  

Adauga comentariu