Camelia Tabără, prima femeie vicepreședinte al CJ BN, și-a intrat în atribuții și nu sunt puține! Cum a făcut trecerea de la IȘJ la CJ și care sunt atuurile sale, într-un interviu de început de mandat

Pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de funcționare a Consiliului Județean, o femeie reușește să acceadă într-o funcție executivă de conducere, respectiv cea de vicepreședinte. Camelia Tabără a fost și pariul stiridebistrita.ro pentru această funcție, atunci când cel vehiculat ca posibilă variantă pentru acest post, Bogdan Ivan Gruia, a „prins” Camera Deputaților.

După patru mandate de consilier municipal, dar mai ales după un mandat deloc ușor și destul de reușit în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, profesoară de fizică la bază, Camelia Tabără a candidat pe lista Alianței pentru Bistrița-Năsăud (PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR) pentru un loc de consilier județean.

După retragerea lui Bogdan Ivan Gruia din Consiliul Județean, acesta fiind ales deputat, Camelia Tabără a devenit opțiunea numărul unu pentru președintele CJ și PSD BN, Radu Moldovan, în ceea ce privește un posibil vicepreședinte din partea Alinaței. După negocierile purtate cu PMP, Moldovan obține postul iar Tabără se instalează într-unul dintre cele două birouri de vicepreședinte, fiind astfel prima femeie care ocupă această poziție în cadrul CJ, de la înființarea acestei forme administrative.

Camelia Tabără și-a încheiat mandatul de inspector școlar general în primăvara anului trecut, moment în care a revenit pentru o perioadă la catedră, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”:

„M-am întors la școală cu multă bucurie! M-am reconectat la energia elevilor, căci copiii sunt un generator de astfel de energii. A fost un rest de an cu școală online, una mai puțin serioasă, care a purtat cumva mesajul „dacă vreți intrați, dacă nu, nu”, deci nu de manieră serioasă. Anul acesta a început cu clasele de a VI-a până la cele terminale, însă cu o mare amărăciune a școlii online, deși am făcut cu toții mari eforturi și le facem în continuare. Este acea interacțiune cu copilul când ești în clasă, când îl vezi din ochi dacă înțelege, dacă nu înțelege, dacă e atent, dacă nu e atent. Prin antrenarea mea, prin energia mea, îl antrenez și pe el, însă asta lipsește în mediul online. Pot să cred și să înțeleg că anumite ore se pot desfășura online, orele de istorie, de limbi străine, incluziv pentru orele de fizică există acum o multitudine de aplicații, însă nu se compară cu orele fizice, cu experimentele și practica din sala de clasă. Fără să mai vorbim de factorul pedagogic. Am nostalgia cursurilor clasice, dar nu am regrete legate de cursurile online”, ne-a relatat Camelia Tabără despre scurta sa experiență de tip „back to school”.

Trecerea către Consiliul Județean a fost una ușoară din punctul de vedere al „administratorului” Camelia Tabără. Instituțiile bugetare nu sunt o necunoscută pentru profesionistul Camelia Tabără, astfel că integrarea în noul job a decurs fără perioadă de adaptare, intrând repede „în pâine”.

Conform uzanțelor, președintele Consiliului Județean deleagă anumite arii de interes celor doi vicepreședinți, fiecare dintre aceștia fiind „responsabil” pentru anumite direcții, servicii sau domenii. Privind cât se poate de obiectiv, în cadrul CJ BN există câteva „puncte fierbinți” ce necesită o atenție, grijă și implicare foarte serioasă. „Mâna” de femeie, seriozitatea, flerul dar și experiența, aplecarea și mai ales minuțiozitatea Cameliei Tabără l-au făcut pe Radu Moldovan să-i „aloce” acesteia domenii și segmente cu greutate, cum ar fi groapa ecologică de la Tărpiu (SMID), DGASPC-ul, A.D.I.-urile toate, școlile speciale, direcția arhitectului șef și a urbanismului, dar și altele:

„Vin din zona bugetară și bineînțeles că-mi vine foarte bine experiența pe care am avut-o în patru mandate la Consiliul Local, foarte multe lucruri le știu de acolo, dar și experiența pe care am avut-o în Inspectoratul Școlar, în zona școlilor speciale de care în acest moment răspund și pe care o cunosc bine. Am mai primit direcția arhitectului șef, care are în responsabilitate probleme de mediu, de urbanism, calitatea aerului, dar și ceea ce ține de Asociațiile de Dezvoltare Intracomunitară, implementarea proiectelor europene, precum și compartimentul de sport și turism. De asemenea, îmi revine și coordonarea și supervizarea a ceea ce înseamnă serviciile sociale, respectiv DGASPC. Colegul meu vicepreședinte, Ciprian Kecskes-Simionca, are în subordine toate instituțiile de cultură (n.r. – Biblioteca Județeană, Complexul Muzeal, Centrul Cultural Județean), dar asta nu înseamnă că nu voi avea un cuvânt de spus și acolo, fiind valabilă și reciproca. Ne vom completa unul pe altul și vom conlucra, evident, împreună cu președintele”.

Camelia Tabără și-a luat în serios aceste atribuții și, deși este instalată în această funcție de puțin timp, alegerea vicepreședinților a avut loc cu nici o lună în urmă, pe 17 decembrie 2020, a reușit să facă deja deplasări în teren, acolo unde a luat pulsul. Unul din obiectivele vizitate de Tabără a fost noul sediu al DGASPC, pe care-l consideră o bijuterie, dar a făcut deplasare și la groapa ecologică de gunoi (SMID) Tărpiu, acolo unde se pregătește construirea celei de-a doua celule de depozitare a deșeurilor.

Sunt încă multe de văzut, analizat și făcut, însă obiectivul principal la care vicepreședintele Camelia Tabără lucrează în acest moment este legat de colectarea datelor necesare în vederea constituirii bugetului pentru 2021. Pe lângă cele două elemente „grele” din subordinea doamnei vicepreședinte, respectiv DGASPC și SMID, turismul este un domeniu prioritar în programul de guvernare al președintelui Radu Moldovan. Aici, Camelia Tabără susține că se va implica atent, alături de Răzvan Cerceja, directorul A.D.I. Tursim, „Poarta Transilvaniei” fiind o temă pe care o consideră de mare interes și neapărat de exploatat.

Camelia Tabără s-a integrat în noul colectiv, pe majoritatea colegilor îi cunoștea deja având legături cu instituția prin prisma conlucrării inter-instituționale, iar din punct de vedere politic nici nu se pune problema unei neconcordanțe:

„Este un colectiv format bine, îl cunosc încă de când lucram la Inspectoratul Școlar. Pe președintele Radu Moldovan îl cunosc foarte bine, de vreo 16 ani. Eu sunt din „garda” de început și am avut tot felul de momente împreună. Relația de subordonare este și una politică și vă pot spune cu mâna pe inimă că domnul Moldovan a fost un om de echipă, un lider, nu un „șef”. Eu fac parte din Biroul Județean (n.r. -  al PSD BN), de ani buni lucrăm împreună, ne consultăm, este foarte atent la ce spunem. Bineînțeles, ca orice manager, este cel care deleagă sarcini ce trebuie duse la îndeplinire, iar dacă apar probleme ne consultăm. Ca și relație vă pot spune că este cea mai exersată în timp”, a precizat Camelia Tabără.

Era nevoie de o mână de femeie în Consiliul Județean? La această întrebare am primit răspunsul tot din partea vicepreședintelui Camelia Tabără:

„Eu cred că da! În multe locuri e nevoie de femei, dar nu neapărat pentru o falsă egalitate de gen. Din păcate, avem și femei care se află în anumite poziții doar pentru acest aspect. Doar pentru că e femeie și trebuie promovată, nu cred că e un lucru bun. În acest sens, modele de abordare managerială au firmele de IT. Acolo este o mare provocare din această perspectivă, fiind oameni împrăștiați pe toate meridianele, acolo chiar se practică o discriminare pozitivă în angajarea de femei. În orice echipă, acolo unde sunt numai bărbați, s-a dovedit că se acutizează conflicte, că foarte greu se trece peste anumite animozități care apar, iar acolo intervine rolul femeilor care trebuie să știe, să înțeleagă și să argumenteze. Calitatea de femeie nu trebuie să substituie profesionalismului, fără discuție. Femeia are acea genă maternă, știe să armonizeze, iar cel puțin în cazul meu îmi este de mare folos formarea mea, cea de profesoară, de pedagog. Extrapolând, eu ca profesor nu am copii/elevi răi, ci doar un eventual ton nepotrivit”, a explicat femeia Camelia Tabără.

 

Trei întrebări cu răspunsuri (relativ) scurte

Reporter: Tihuța sau Colibița?

Camelia Tabără: Pentru mine Tihuța!

R.: Politică sau administrație?

C.T.: 80% administrație, 20% politică! Nu poți altfel!

R.: Consiliul Local sau Consiliul Județean?

C.T.: E alt ton, o altă problematică. Constat însă, cu mirare prima dată, apoi cu satisfacție, că desfășurarea aici, la Consiliul Județean, e mult mai simplă, mai tehnică, mai administrativă, fără eternele lupte de gherilă la fiecare cuvânt, replică și drept la replică, interpelare și răspuns la interpelare. Asta nu înseamnă că aici problemele se tratează cu superficialitate, din contră, toate discuțiile se poartă în Comisii, iar când se ajunge în plen lucrurile sunt limpezite.

 

BIO

Camelia Tabără s-a născut în data de 25 septembrie 1960, tatăl acesteia, Leon Hogiu, fiind o personalitate a învăţământului bistriţean: inspector școlar general, director de școală în Prundul Bârgăului și viceprimar în Bistrita Bârgaului. Camelia a urmat calea și visul tatălui ei, devenind și ea inspector școlar general, punctând și aici o premieră la nivel de județ, fiind singurul cuplu părinte-copil care au ocupat această funcție.

Este căsătorită cu Nuțu Tabără, directorul Direcției Agricole Bistrița-Năsăud și au împreună doi băieți. Camelia Tabără este profesoară de fizică, având catedra la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, acolo unde a ocupat și funcția de director al acestei instituții.

Face parte din Partidul Social Democrat și este vicepreședinte al organizației județene Bistrița-Năsăud.

Adauga comentariu