Camelia Ilișuan – o aristocrată bistrițeană cu boeme înclinații rock, între CJAS și dragostea declarată față de Bistrița

Nu sunt puțini cei ce o cunosc pe doamna Camelia Ilișuan dincolo de președenția acesteia la Casa Județean de Asigurări de Sănătate. Fire veselă, implicată, dedicată și delicată în același timp, profesionista se transformă ușor în mamă și prietenă.

I-am măsurat domanei Ilișuan calitățile chiar în timpul programului, atunci când ai impresia că  e „băgată până-n gât” în documente, că e stresată, poate chiar nervoasă. N-a fost să fie așa și nu e prima dată  când intrăm în contact cu dânsa pe nepusă masă.

Camelia Ilișuan are o relaxare molipsitoare. Am întrebat-o cum face să-și mențină această stare, una pozitivă și deschisă, indiferent de momentul zilei. Ne-a răspuns simplu:

Indiferent ce și câte greutăți intervin în activitatea zilnică, întotdeauna trebuie să te gândești că nu-i o tragedie. Că ce se-ntâplă dacă nu rezolvi o chestie? Ce se poate întâmpla cel mai rău lucru? În momentul în care ai dat la o parte panica, încep să-ți meargă rotițele și atunci încep să vină și soluțiile. Ai o problemă, așa si? O poți rezolva? Dacă da, atunci e ok. Dacă nu, de ce te tot stresezi? Până la urmă tot se va rezolva!”.

Acum, că am rezolvat misterul bunei-dispoziții, încercăm să aflăm și ce alimentează tonusul unei femei plină de responsabilități. Ei bine, este vorba chiar de propriul ritm de viață pe care l-a reglat așa cum a dorit. Primul buton de reglaj vine din partea copiilor, un băiat „mămos”, ca orice fecior la vârsta adolescenței, dar care se pregătește să devină bărbatul casei. Fata cea mare i-a umblat serios la butonul „fericire” în momentul în care noțiunea de „bunică” s-a infiltrat în propriul CV.

Camelia Ilișuan are un hobby puțin ieșit din comun, și nu ne referim la grădinărit (predestinat precum numele), ci la... pisici! Îi plac felinele de mică, tot timpul a avut pisici lângă ea. Inclusiv în facultate, Camelia a țiunt morțiș să aibă în camera de cămin tovarășele ei preferate. Acum, căminul familiei Ilișuan este și căminul a câtorva feline aflate într-o oarecare „carantină”:

De vreo doi ani sunt într-o legătură cu o asociație româno-germană în care culegem pisici abandonate, le sterilizăm, le tratăm și le trimitem în Germania unde sunt persoane pregătite pentru adopție. Înainte de a pleca, pisicile trebuie să stea într-o perioadă de carantină, fiind vorba de vaccinuri și alte tratamente, iar eu le sunt gazda perfectă!”.

Momentele de relaxare nu pot veni fără muzică, fiind acel gând inconștient ce naște o sete auditivă. O muzică bună, relaxantă, cu inlfuențe rock, dacă se poate, este ca o cupă de nectar în propriul Olimp. A rămas fidelă rockului vechi, de calitate, având preferițe inclusiv autohtone:

Imi plac mai multe genuri de muzică, dar parcă am o atracție specială către muzica rock. Prefer să ascult Pink Floyd sau Rod Steward, dar nu refuz un concert cu nume locale, Compact, Iris sau Holograf, Riff sau de ce nu Prefix 990”.

Având în vedere tendințele actuale în materie de social-media Camelia Ilișuan s-a adaptat rapid și a pus în valoare oportunitatea unei astfel de comunicări inclusiv pe palierul profesional. A deschis o pagină de facebook a Casei Județene de Asigurări unde interacționează cu prietenii virtuali, fiind încă un mod de rezolvare a unor situații, sau măcar de îndrumare și consultare a celor care se lovesc de anumite probleme legate de Casă.

Cel mai important aspect din viața Cameliei rămâne familia. Educația copiilor este cea care stă la baza tuturor acțiunilor sale, incluzând aici și dedicarea la locul de muncă, cultivarea unor hobby-uri, indiferent de natura acestora, dar mai ales „împingerea” acestora către cunoaștere:

Eu am fost întotdeauna o fire curioasă! M-a interesat foarte mult domeniul științific, iar în momentul în care, grație tehnicii actuale, s-a deschis o mare poartă către cunoaștere, le-am insuflat și copiilor această sete. Ne uitam de foarte multe ori, împreună, la diferite emisiuni de la diferite posturi de televiziune specializate pe informarea științifică. Ca atare, au prins și ei microbul și le place!”.

Camelia Ilișuan este o persoană implicată în tot ceea ce face: la muncă, acasă cu copiii sau pisicile, în politică este o „rebelă” a social-democraților bistrițeni, iar în societate știe să fie văzută atunci când trebuie, dar și să se piardă în mulțime când norii nu sunt benefici.

Își iubește orașul și nu l-ar schimba pentru nicio locație exotică. Preferă concediile pe litoralul românesc sau în inima munților. Nu face excese, dar nici nu se abține, indiferent de situație. Este, la urma urmei, un exemplu de mamă, de prietenă inclusiv la locul de muncă, o bistrițeancă asumată!

Adauga comentariu