Câinii polițiști – tratați de lege ca mijloace fixe: la „pensionare” sunt casați și urmează proceduri de licitație (FOTO/VIDEO)

Dincolo de faptul că aceste animale sunt iubite indiferent de rasă, mărime, vârstă sau veleintăți, câinii polițiști au un atu pe care oamenii din zilele noastre, în special cei angrenați în anumite sectoare publice de activitate, nu le au: sunt selecționați pentru a „lucra” în poliție pe criterii impuse de competență!

În cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bistrița-Năsăud, sunt în acest moment nouă câini polițiști, doi dintre aceștia fiind selectați pentru Serviciul Criminaistic, alți doi activând la „mascați”, iar restul de patru fiind în efectivele serviciului de Pază și Ordine.

Anunțul IPJ din 2017 care a creat rumoare în mediile on-line

Nu de mult timp a circulat în mediul on-line o fotografie cu un anunț al IPJ BN din 2017, în care se făcea apel la populație pentru a prelua un câine polițist „ieșit la pensie” – termen preferat celui de „casare”. Din fericire, acel câine, Tesa pe numele ei, după două tentative eșuate de licitație publică, suma cerută inițial fiind de aproximativ 1.500 de lei, a fost preluat chiar de „conductor” - polițistul cu care a lucrat.

Agentul principal Botezat Ciprian, lucrător în cadrul serviciului criminalistic al IPJ BN, are un companion, Ruza, alintată Zina. Sunt împreună de patru ani și jumătate, de pe vremea când Zina era un pui, de doar 7 luni. După ce s-a „preluat” în custodie, a urmat o perioadă de predresaj, aceasta fiind cea mai importantă perioadă din „instruirea” efectivă a patrupedului, dedicată obișnuirii celor doi viitori companioni, tandemul câine-conductor fiind cimentat acum.

Zina și Ciprian în misiune

După acestă perioadă urmează „specializarea” câinelui în viitorul domeniu. Aceste dresaje speciale se fac împreună cu conductorul, la Sibiu, acolo unde este unul dintre cele mai mari centre de dresaj canin specializat din lume. Din această „facultate” canină, viitorul câine polițist iese cu o specializare. În cazul Zinei a fost vorba de detecție tutun.

Acțiune IPJ BN de căutare și depistare articole din tutun

Ciprian și Zina participă împreună la misiuni specifice serviciului criminalistic, acolo unde se încearcă depistarea încărcăturilor sau mărfurilor de contrabandă sau ilicite pe bază de tutun, fiind vorba efectiv de depistarea țigaretelor în diferite situații: controale în mașini, transport feroviar, percheziții la domiciliile suspecților, etc.

Sok - câine polițist specializat în urmă umană

Sok este un alt absolvent al „facultății” de la Sibiu, acesta fiind specializat pe depistarea „urmei” umane. Conductorul său, tânărul agent principal Gavriș George, l-a însoțit pe Sok în diferite misiuni în care a fost necesară depistarea unei urme umane și urmarea acesteia. Trebuie menționat faptul că această urmă, pe care Sok sau alți câini specializați o urmează, trebuie să nu fie contaminată de alte elemente perturbatoare. George și Sok sunt împreună de trei ani, iar în 2017 au participat la numeroase misiuni, din care trei au dus până la prinderea infractorului. În misiunile de căutare urmei nu se merge întotdeauna până la prinderea infractorului, decât în acele cazuri în care urma duce direct acolo, în schimb, câinele poate deschide piste de cercetare care să ducă la identificarea presupușilor făpruitori.

Câinii polițiști sunt dresați să urmărească anumite mirosuri, aceștia având un simț olfactiv de peste 100 de ori mai dezvoltat ca cel al unui om. Fiecare câine este antrenat pe un anumit miros, tutun, uman, droguri sau chiar cadavre. În Bistrița-Năsăud există doar acești doi patrupezi specializați în a lua urma umană sau tutun.

Exercițiu tactic al „mascaților” cu câinele polițist din dotare

Despre atașarea care se formează între conductor și câine nu cred că mai are rost să vorbim, între cei doi fiind o legătură puternică încă din primele luni de viață a câinelui. Indiferent de situație, un câine va lucra numai cu conductorul său și viceversa. De asemenea, acești câini fac parte din viața și familia unui conductor, fiind aporape de aceștia indiferent de momentul anului, de sărbători sau vacanțe. Astfel creată această legătură, unui conductor îi va veni foarte greu să se despartă de câinele cu care a lucrat.

În momentul „pensionării” câinelui, conductorul are prioritate la preluare, dacă în urma licitațiilor publice organizate nu se găsește un nou stăpân. Până în acest moment nu a fost cazul ca un câine polițist pensionat să nu-și găsească vreun cămin. Câinii polițiști, chiar dacă sunt „adjudecați” de cineva din afara sistemului polițienesc, se adaptează foarte repede unui mediu familial, fiind extrem de inteligenți și docili.

Și în acest an, chiar în următoarele săptămâni, IPJ BN va organiza o nouă licitație pentru valorificarea a doi câini polițiști propuși spre „casare”. „Ambii câini au venerabila vârsta de 11 ani, unul a activat la „mascați”, iar celălalt a făcut parte din patrulele de ordine publică. Primul termen este fixat pentru data de 16 martie 2018, la sediul IPJ. În caz de neadjudecare, licitația va fi reluată la data de 23 martie a.c. Dacă nici după a doua strigare nu sunt doritori, atunci cu siguranță conductorii câinilor vor lua deciziile corecte” – ne-a precizat într-un interviu subcomisarul de poliție Borzos Adrian.

Ca fapt divers, agenții principali prezentați mai sus, intenționează sau chiar au început demersurile pentru a se muta de la apartament la casa cu curte, motivele fiind evidente: se pregătesc pentru a prelua, cândva, câinii cu care acum lucrează, iar termenul „lucrează” trebuie citit ca „se joacă, se antrenează, se îngrijesc reciproc”, de fapt... trăiesc împreună ca într-o familie.

 

Adauga comentariu