Judecătorii CCR au decis: Legea privind prelungirea mandatelor primarilor este NECONSTITUȚIONALĂ

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, care stipulează că data alegerilor locale este stabilită de Parlament.

Legea privind prelungirea mandatelor primarilor este neconstituțională, a decis CCR.

Practic, judecătorii CCR trebuie să decidă cine va hotărî data alegerilor locale: Guvernul (PNL) sau Parlamentul (PSD).

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunțat la accea că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, informează Agerpres.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 - 2020, cu amendamente.

"Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă", stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

UPDATE: Surse din cadrul CCR ne-au explicat că problema este una legată de Parlament. Nu s-a respins, inițial, OUG-ul dat de Guvern și s-a emis direct o nouă lege, ceea ce nu este constituțional.

”Prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege”, susțin surse din CCR.

În schimb OUG-ul Guvernului a fost respins pe motiv că Guvernul nu poate prelungi mandatele aleșilor locali prin OUG, lucrul fiind interzid de Art.115, Alin 6 din Constituție.

Guvernul nu poate să prelungească mandatele aleşilor locali prin oug, pentru că interzice art. 115 alin 6 din constituţie

Astfel, Parlamentul va trebui să vină extrem de rapid cu o nouă lege prin care să prelungească mandatele primarilor, care expiră în luna iunie. În cadrul acestei legi, Parlamentul trebuie să prevadă și data la care vor avea loc alegerile locale.

 

 

 

Comentarii

Vizitator

03.06.2020 15:32

Decizia CCR prin care a fost respinsă legea PSD care stipula că Parlamentul stabileşte data alegerilor locale, nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, reprezintă un semn de luciditate si normalitate. De asemenea, CCR a respins şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care mandatele aleşilor locali au fost prelungite până la finalul lunii decembrie din cauza pandemiei. Curtea susţine că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege, nu prin OUG.  In concluzie, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor locale, dar mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite prin OUG. După cum se stie, la începutul lunii mai, Parlamentul a decis  amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatului aleșilor locali până la finalul anului prin mai multe amendamente adoptate la ordonanța de urgență a Guvernului.Proiectul a fost modificat de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă și nu doar la cea de urgență precum era inițial prevăzut în lege.Dar asta nu e totul. In parlamentul României, continuă cârdăsia dintre PSD si UDMR.  Este vorba despre Proiectul de lege care prevede majorarea mandatelor aleșilor locali – primari, președinți de consilii județene și consilieri – de la patru la cinci ani, inițiat de UDMR care a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită si a ajuns la Senat. Raportul de admitere a proiectului de lege a fost adoptat, în comisia de la Senat, pe 18 mai, cu voturile PSD, UDMR și ALDE, în vreme ce liberalii s-au abținut, iar USR a votat împotrivă. Astfel, Legea, care a trecut tacit prin Camera Deputaților, în urmă cu o lună, va intra în plenul Senatului pentru dezbatere și vot.Dacă legea va fi adoptată și promulgată, noile mandate de cinci ani ar putea intra în vigoare chiar după alegerile locale din acest an.Inițiatorul actului normativ (UDMR) a susținut că în cei patru ani de mandat, primarii și președinții de consilii județene nu au timpul necesar pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele pe care le demarează , adică mai pe întelesul tuturor, nu pot fura destul .

Adauga comentariu