Brânzetul oilor – o tradiție culinară care a dat peste cap regulile, banda transportoare și jurații de la „Chefi la Cuțite”! Nina Rus a impresionat din nou, de această dată împreună cu familia (FOTO)

Concurenta sezonului 3 al reality-show-ului culinar Chefi la Cuțite, romuleanca Nina Rus, a revenit pe platurile de filmare alături de mamă, tată și fiu, într-o ediție specială dedicată familiilor. Gătiți în straie tradiționale, cei patru gospodari au prezentat juraților un meniu special, conform unui obicei vechi legat atât de sărbătorile pascale, cât și de plecarea oilor la munte.

Brânzetul oilor în varianta prezentată celor trei jurați a fost compus din pâine împletită coaptă în cuptor, cozonac, cârnați prăjiți, pulpă de ied și tocană de ied la ceaun, iar pentru desert a fost reinterpretată o tradițională turtă de mălai.

Acest „meniu” a creeat și câteva probleme stuff-ului tehnic al emisiunii, deoarece fiind destul de îmbelșugat a „tensionat” banda transportoare. Cantitatea mare de produse a făcut ca una din reguluile show-ului să fie „abrogate” pentru acel moment, fiind vorba de celebrele cloșuri, acele clopote care acoperă farfuriile, la care evident că s-a renunțat.

Pe lângă mâncarea prezentată, romulenii au făcut și câteva cadouri chefilor. Lingurile de lemn inscripționate cu mesaje specifice pentru fiecare dintre jurați au fost încurcate, dar au ajuns într-un final la „titularii” de drept, iar ștergarele tradiționale l-au făcut pe Chef Scărlătescu să ghicească zona de proveniență.

Alături de Nina în această ediție dedicată familiilor au fost mama Sia, tatăl Dumitru și fiul Bogdan, și el fost concurent în sezonul 5. Cheful Nina Rus a spus că tot acest meniu prezentat juraților face parte dintr-o tradiție veche a ciobanilor din zonă, tatăl acesteia fiind cioban.

Jurații au fost impresionați atât de cantitate, cât mai ales de calitatea bucatelor avute în față. Chef Scărlătescu, cel care a ghicit zona de proveniență a familiei, a spus că ceea ce a avut în față reprezintă „trei ani de Paște într-unul singur”.

Familia Ninei a primit toate cele trei cuțite necesare pentru a accede în următoarea etapă, acestea fiind acoperite cu ștergarele bistrițene, în lipsa cloșurilor. La final, Chef Dumitrescu a primit și sticla de afinată, ca recompensă pentru descâlcirea enigmei lingurilor de lemn.

Nina Rus și preparatele sale din păstrăv se regăsesc în fiecare sâmbătă la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud, un târg al producătorilor locali, amplasat în imediata apropiere a Bisericii Evanghelice din Bistrița.

Adauga comentariu