Bogdan Dănilă - rocker, pictor și... bugetar! Pasiuni și ambiții îmbinate într-un singur om

L-am cunoscut pe Bogdan Dănilă întâmplător, dacă e ceva întâmplător pe acestă lume, la un concert al formației bistrițene „Prefix 990”. Mi-a atras atenția prin imaginea lui, un rocker mai mult decât clasic, cu o ținută pe scenă demnă de chitara pe care o „mângâia” cu cruzimea specifică genului.

Pletele și barba cioc mi-l aduceau în fața ochilor pe James Hetfield în perioada de glorie a metaliștilor, deși, după ce  am început să-l cunosc pe Bogdan, am realizat că Metallica nu era neapărat o trupă favorită a rockerului autohton.

Povestea lui Bogdan Dănilă este una frumoasă atunci când îl auzi pe el vorbind, să-i vezi trăirile, gestica și privirea. Fiind un personaj înfundat în latura umanistă a vieții, suflul de artist rebel se revarsă încă din el, fiind totuși trecut de adolescența fulminantă și plină de exuberanțele specifice acelei vârste. Este căsătorit, are doi copii de care vorbește cu ochii larg deschiși și este... bugetar.

Bogdan și-a început cariera artistică încă din pruncia petrecută pe Valea Ilvelor și în Rodna, acolo unde mâzgălea tot ce prindea. Părinții, boemi și altruiști, l-au lăsat să-și găsească singur aptitudinile, încurajându-l chiar dacă pronirile lui nu erau către un domeniu „material”. „Îi place pictura? Să picteze!” Și a tot pictat și s-a jucat cu forme și culori chiar și pe băncile școlilor. A absolvit, după cum era de așteptat, o școală de arte, apoi s-a îndreptat către o facultate de profil, la care nu a intrat „din prima”. Și nici din a doua...

Dragostea față de chitară a dobândit-o în timpul liceului. Părinții lui Bogdan erau preocupați de latura artistică a băiatului prin desen și pictură, fără să fie atenți însă și la înclinația acestuia către muzică, mai ales că tatăl lui Bogdan iubea și el muzica, fiind acordeonist. Chitara a învățat-o după ureche, fără cursuri sau studii speciale. Aici chiar a fost dăruire și multă ambiție!

Cântările din studenție l-au făcut pe Bogdan să acorde chitarei o atenție mai mare, inițial mizând pe o oarecare celebritate pe care acest instrument ți-o poate aduce printre colegi. Și colege. Au urmat o perioadă de studiu autodidact la modul grobian al chitarei. Fiind deja un artist vizual în formare, Bogdan „fotografia” tot ce ținea de chitară atunci când avea în față alți performeri mai experimentați. Apoi, punea în practică tot ce văzuse la ei (și își mai amintea), improvizând după propria-i plăcere.

Studenția i-a adus și primele proiecte muzicale, cel de care-și amintește cu drag fiind Intercity din Cluj-Napoca, trupă ce a performat chiar la deschiderea Julius Mall. Au mai urmat și alte proiecte studențești, toate având viață scurtă. Cea mai mare „realizare” în acest domeniu, așa cum Bogdan o numește, a fost prezența lui în band-ul Ginei Pop, acolo unde a ajuns până pe scena „Cerbului de Aur”, cântând chiar în deschiderea lui Joe Cocker. Împreună cu acest band a „intrat” pe piața muzicală de vârf, având multe prezențe în studiouri profesionale, televiziuni și posturi naționale de radio.

În Bistrița se remarcă odată cu renașterea Prefixului, acolo unde va pune umărul la realizarea albumului „Frunze îngălbenite”, cel mai cunoscut produs al trupei. Începe apoi diferite proiecte muzicale în care își pune amprenta, Bogdan cântând inclusiv în cunoscuta trupă de cover-uri The Boulevard alături de Dani Năsăudean, iar acum prestează în „7 Pași” alături de fondatorul bandului, Mihai Petruț.

În prezent este angajat al Primăriei Bistrița unde se ocupă tot de artă vizuală, Bogdan fiind ochiul și mâna tehnică a ziarului instituției, dar și creatorul a tot ce înseamnă parte grafică și vizuală. A preluat de curând și activitățile centrului CETIM și predă pictura la Școala Populară de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Cultură.

Toate se îmbină în mod natural pentru Bogdan, atât pasiunea pentru chitară cât și înclinația către artele vizuale și transformarea acesteia într-un job „la stat”. Este o figură pitorească pentru mai toți colegii din Primărie, dar mai ales pentru persoanele din afara acestia. Își face bine treaba și este respectat pentru aceasta.

Faptul că două ramuri artistice și-au găsit sălaș în sufletul lui Bogdan Dănilă, acestea împletindu-se și cu o meserie pe care o face cu drag, nu poate decât să ne încânte, indiferent de momentele în care ne dăm nas în nas cu acest personaj: la Primărie, în atelierele de pictură sau mai ales atunci când urcă pe scenă.

foto: facebook/bogdan_danila

Adauga comentariu