Bogații din Bistrița nu vor mai beneficia de subvenția din partea primăriei pentru acoperirea taxei de salubritate

Bogații din Bistrița nu vor mai beneficia de subvenția din partea primăriei Bistrița pentru acoperirea taxei de salubritate, taxă majorată în urmă cu un an de zile la 11,5 lei/lună de persoană prin decizia ADI Deșeuri. Reamintim că la finele lunii decembrie 2019, Consiliul Local a votat un HCL care prevedea creșterea  taxei de salubrizare în 2020 la 138 lei/an pentru o persoană, față de 79 de lei în 2019. Tot atunci, fostul viceprimar Cristian Niculae a propus în Consiliul Local subvenționarea în continuare a taxei, fapt ce a devenit operabil în luna martie a lui 2020, suma pe care bistrițenii o plateau Supercom fiind de 6,6 lei/ lună de persoană.

Venirea lui Ioan Turc în cabinetul 1 din primăria Bistrița, pare, deocamdată, să nu schimbe foafte multe lucruri în ceea ce privește relația cu Supercomul. Mai mult, în cadrul primei conferințe de presă din 2021, edilul Bistriței a punctat faptul că,  taxa de salubritate nu va fi mai mare în acest an, municipalitatea luând hotărârea să o subvenționeze în continuare. Cu toate acestea, edilul ia în calcul pentru viitor ca cei mai avuți dintre bistrițeni să nu mai beneficieze de această „reducere”.

IOAN TURC: „Pe parcursul acestui an, vom gândi un sistem prin care subvenţia să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ea. Nu cred că un om sau o familie cu venituri foarte mari are nevoie de protecţie prin intermediul subvenţiei pentru taxa de salubrizare, dar pentru faptul că timpul a fost restrâns şi pentru că un asemenea studiu este cât se poate de serios, am spus să avem la dispoziţie un an în care să gândim toată filozofia de taxe şi impozite pe care Primăria Bistriţa o va avea în perioada următoare, iar componenta legată de taxa de salubrizare va face parte din această analiză”.

REAMINTIM CĂ:

Conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local în luna ianuarie 2020, cuantumul taxei speciale de salubrizare, instituite prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare, va fi astfel:

Taxă utilizatori casnici – persoane fizice: 6,6 lei/pers/lună;

Taxă utilizatori casnici – persoane juridice (operatori economici, instituţii publice, asociaţii non-profit altele decât asociaţiile de proprietari/locatari, etc), profesii liberale (cabinete de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birourile executorilor judecătorești, cabinete medicale, etc.): 11,5 lei/pers/lună;

Taxă utilizatori non-casnici: 474 lei/tonă

De asemenea, vor fi scutiți de la plata taxei de salubrizare veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Comentarii

Balan Marius- Horea

15.01.2021 16:32

Mi se pare absolut normala abordarea. Uitati-va cu atentie la BOGATII cu gipane ce descarca cu carutu de la supermarketuri. Estia infunda cel mai repede recipientele cu mancare aruncata si ambalje de la cumparaturi. Mofturile , lacomia si prostia si mai ales domnia costa tata ! De unde dracu atatea reduceri ?

Adauga comentariu