Blocurile „curcubeu” – noua atracție turistică a Becleanului, orașul în care nu este cunoscut conceptul de asociație de proprietari/locatari (VIDEO)

Becleanul a ajuns în ultima perioadă de timp cunoscut datorită Băilor Figa, un complex turistic dezvoltat la marginea orașului de pe Someș. Mai este cunoscut în județ și din primsa unei anumite secții a spitalului, dar și pentru longevitatea primarului la cârma orașului.

Beclean pe Someș, așa este cunoscută localitatea celor care tranzitează zona prin intermediul căilor ferate, drumul gării din localitate fiind și beneficiarul unei melodii de muzică populară. Becleanul este în general o localitate de tranzit, sugrumările din trafic de pe DN17 fiind altă sursă de celebritate.

Însă cel mai pitoresc peisaj al urbei este dat de coloritul blocurilor. Urbanismul nu a prea avut nici măcar un cuvânt de spus în această situație, fiecare dintre proprietarii de apartemente fiind liber să-și decoreze pe exterior bucata de bloc după propriul gust. Verdele șters, rozul bombon, galben-pal, roșul sau albastrul, toate sunt culori aplicate aproape aleatoriu pe griul betoanelor comunistoide, rămas din loc în loc ca o dovadă a unor vremuri de poveste:

Dacă în Bistrița au apărut acuze referitoare la lispa de viziune cromatică a administrației locale, aici fiind vorba de un colorit unitar pentru fiecare bloc, dar diferit față de blocul vecin, la Beclean, fiind totuși vorba de un oraș mai mic, cromatica diversificată s-a aplicat la nivelul unui singur imobil în mod diferit.

Nici conceptul de asociație de proprietari/locatari nu prea este cunoscut în urbea celor 10.000 de suflete, o astfel de uniune fiind o raritate în Beclean. Iar dacă acest aspect nu există sau este foarte rar întâlnit, atunci nici unitatea în viziune nu are de unde să apară, iar blocurile dezvăluie un curcubeu de acțiuni.

 

Video - cetățeni ai Becleanului îndrăgostiți de Picaso

Adauga comentariu