Bistrițenii au luat cu asalt teresale de pe Pietonal chiar dacă trebuie să fie scriși în caietul de ”urmărire”. Ce spun patronii despre reglementări: Honoria Rațiu și Tinu Hangan

Ai putea spune că, dimineața zilei de 1 iunie, ziua internațională a copilului, a fost o dimineață cu un pic de miracol, mai ales după ce ai văzut zona Pietonalului sau terase cunoscute acoperite de o liniște macabră. Au fost 60 de zile de o sinistră așteptare și, văzând noile reglementări, ne putem întreba  dacă a meritat? Dacă a meritat să punem mască Centrului Istoric? Cât de repede își vor reveni afacerile sau dacă își vor reveni. Cât de mult le va afecta faptul că, dacă vrei să bei o bere, de exemplu, mergi cu buletinul și vei spune la ce oră începi să o bei.

Fix 4 ore, atât și nimic mai mult: atât ai voie să stai pe o terasă

 

În ”Jurnalul de la Păltiniș”, Noica vorbea de limite și limitări, sigur de toate acele diferențe semantice, morfologice sau de nuanță literară, doar că scrisul în caietul de urmărire e și o limită dar și o limitare a mai multor drepturi civile. Vorbe multe și fără rost: ” reveneala” cum spune o amică de-a mea e una singură și unică. Ușor, ușor, toate încep a reveni la viață, și noi, și terasele și atmosfera din centrul istoric sau de pe strada Nicolae Odobescu, acolo unde e Taverna Dogarilor. Toate par să fie așa cum au fost în vara trecută, deși, nimic nu va mai fi ca înainte.

 

Honoria Rațiu- Terasa de la ”Taverna Dogarilor” 

 

În această dimineață, administratorul ”Tavernei Dogarilor” , Honoria Rațiu era în căutarea unui caiet, a caietului de ”urmărire” așa cum l-am botezat eu. Caietul în care, fiecare din clienții terasei,  ar trebui să își scrie datele personale, ora venirii la terasă etc. Gradații de la Grupul de Comunicare Strategică îi spun registru de evidență, doar că, e foarte greu să îți pui angajații să facă pe milițienii, deși, asta este o chestie nu de Miliție ci de Securitate, iar diferența dintre cele două instituții a fost, este și va fi una uriașă.

 

Honoria Rațiu: ” Caut un caiet să facem acel registru de evidență al clienților, deși, eu nu voi cere niciunui dintre angajați să facă pe milițianul. Vom pune caietul la vedere și fiecare dintre clienți va scrie ce trebuie să scrie. Dacă nu vor vrea să scrie, atunci le voi cere o declarație pe propria răspundere că nu vor să își facă publice datele personale, să fim noi acoperiți în fața acestor caudate reglementări. Cât despre povestea cu rezervarea, zic eu că e o prostie, doar nu am să țin pe nimeni afară de terasă dacă își dorește să bea o cafea sau să socializeze la noi. ”.

 

Honoria Rațiu mai spune că, deschiderea tereselor nu va rezolva problema pierderilor înregistrate de restaurante în ultimele 3 luni: ” Avem nevoie de sprijin, de un sprijin concret, cumva va trebui să supraviețuim, să mergem mai departe, să putem face în continuare toate lucrurile frumoase pe care le-am realizat în ultimii ani. Suntem pe cont propriu, și, ne este tot mai greu, dar, știți cum e: speranța moare ultima”, ne mai explică Rațiu.

 

Tinu Hangan: ” Noi suntem pregătiți 100%”

 

Tinu Hangan este unul dintre primii investitori din zona lacului Colibița, dacă nu chiar primul. Imediat după momentul decembrie 89, primul ceai și primul mic vândut, în vara lui 1990, au fost vândute de Hangan. Este omul locului, chiar dacă sună a clișeu.

” Noi, aici (n.red. – Pensiunea ”ARINIȘ”, am luat toate măsurile și am făcut toate  măsurătorile pentru a respecta legislația sanitară în vigoare, iar dacă, sezonul începe la timp și fără restricții inutile, cred că va fi bine. Despre pierderi, ce să vă spun, nu am pierdut mai mult ca alții. Pentru toți a fost greu, să vedem cum va fi în sezon. În rest, să fiți siguri că nici eu dar niciun angajat de-al meu nu va face pe milițianul. Restul sunt povești”, a conchis Hangan.

 

Industria restaurantelor va pierde în jur de 5.000 de locaţii la nivel naţional

 

Industria restaurantelor va pierde în jur de 5.000 de locaţii la nivel naţional, circa 10% din total, întrucât aceste locaţii nu se vor mai putea redeschide în perioada următoare, a declarat, luni, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres. Pierderile estimate în industria hotelieră în acest an se vor apropia de un un miliard de euro, a anunţat luni Călin Ile, preşedintele Federaţiei din domeniu

O pierdere foarte mare, dacă ne referim la numărul de locaţii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locaţii la nivel naţional în industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locaţii, deci, aproximativ 10% din locaţii", a spus Mischie.

El a precizat că, din punct de vedere financiar, industria restaurantelor pierde 400 de milioane de euro pe lună, însă cea mai mare pierdere o reprezintă resursa umană calificată.

"Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună, practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate - noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie - dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi", a subliniat preşedintele HORA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

cititor

02.06.2020 08:43

Ma, ati inabunit ?! Pe vremea impuscatului, doar hotelurile si spatiile de cazare, in mod justificat , erau pusi sa treaca in " Cartea de imobil " (a hotelului ) toti clientii, pentru a putea fi urmatiti si depistatii cei care faceu obiect al muncii de politie ( si securitate ... bine-nteles ) . Cine credeti voi ca isi va scrie cu mana lui , ori isi va da datele personale in acel " CAIET " sau cum dr.acu-i va zice , sau va va da " declaratie pe proprie raspundere " ( ca nu sunteti autoritai publice sa constrangeti populatia sa faca asta ) ? Si daca nu vor, ce le faceti , o sa-i p... undeva ? Maaa, terminati cu prostiile astea ca nu suntem pe vremea GESTAPO-ului  ! Sunteti normali la capatzana sau ba !?

Adauga comentariu