Bistrițeni, luați-vă gândul de la medicamente „la bucată”! În curând, cele 95 de farmacii din județ vor spune pas celor care vor doar două aspirine. De ce?

Dacă fumătorii duc dorul țigărilor ,,la bucată”, nici ipohondrii din Bistrița-Năsăud nu sunt scutiți de chin și jale. Din 2019 nu vor mai putea cumpăra medicamente la bucată. Și aceasta pentru că Organizaţia de serializare a medicamentului a anuţat lansarea sistemului naţional de verificare a medicamentelor, pentru eliminarea vânzării produselor contrafăcute.

Însă, sistemul vine la pachet cu eliminarea fracţiilor din cutiile de medicamente. Procesul de implementare a sistemului se va întinde pe durata unui an, urmând ca acesta să devină operaţional într-un an, la 9 februarie 2019, conform legislaţiei europene.

 ,,Orice produs medicamentos trebuie să aibă un prospect, astfel încât consumatorul să se poată informa.  Producătorii pot, dacă vor, să ambaleze medicamentele în ambalaje care să conțină mai puține…pastile, cum le denumesc pacienții. Pentru o răceală, de exemplu, care nu necesită administrarea cronică de medicamente, ar fi cazul, într-adevăr ca producătorii să regândească ambalajele. Este, de altfel, un mod de a ne racorda și noi la normele europene” a punctat Cristian Roth, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din Bistrița-Năsăud.

În județul Bistrița-Năsăud funcționează 95 de farmacii, aici fiind incluse și lanțurile naționale.

Adauga comentariu