Bistrița-Năsăud în zodia gripei: într-o singură săptămână, peste 3 mii de bistrițeni au ajuns la medic din cauza afecțiunilor de sezon

Multe persoane confundă gripa cu o simpla raceală și nu țin cont de implicațiile serioase pe care le poate avea această infecție respiratorie. Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, precum și de simptomele altor infecții respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc și se dezvoltă extrem de rapid: febră, frisoane, cefalee, dureri musculare și de articulații, dureri de gât, lipsa apetitului; tuse seacă și o stare general  alterată. Gripa este mult mai serioasă decât o simplă răceală.

Grav este că peste 270 de copii cu vârsta sub un an au suferit de gripă, infecții ale căile respiratorii superioare și pneumonie, iar o persoană a decedat, în Bistrița-Năsăud. Conform Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud,  în perioada 26 februarie-4 martie au fost înregistrate 3.561 de pacienți cu afecțiuni de sezon, dintre care 7 au avut nevoie de internări pentru gripă, 27 pentru infecții acute ale căilor respiratorii acute, iar 73 au făcut pneumonie. Cei mai afectați au fost bistrițenii cu vârste de peste 65 de ani.  

Cum se transmite gripa?

Gripa se transmite prin strănuturile și accesele de tuse ale unei persoane infectate și începe prin inflamația căilor respiratorii superioare: nas și gât. În cazurile în care virusul coboară și ajunge la plămâni, gripa poate degenera în bronșite, pneumonii și chiar insuficiențe respiratorii.

De ce se răspândește atât de rapid gripa

,,Gripa este o infecție care se răspândește pe cale aeriană. Virusul gripal trăiește și în afara corpului uman, în timp ce își caută urmatoarea gazdă, pentru a o infecta. În primul rând, tusea și strănuturile sunt responsabile pentru răspândirea acestei infecții virale. Dacă inspiri aerul care conține particule din tusea sau strănutul unei persoane infectate, este foarte posibil să te gripezi si tu” a precizat pentru Știri de Bistrița dr. Otilia Tănase.

Totuși, care-i leacul?

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Doctorii recomandă vaccinarea anuală atât pentru adulți, cât și pentru copiii ce prezintă o formă severa de astm. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai bună protecție împotriva gripei. Este recomandat să vorbiți cu doctorul dumneavoastră de familie înainte de a vă vaccina anigripal.

Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa?

În cazul în care sunteți gripați, odihniți-vă cât mai mult, beți multe lichide, utilizați picături nazale pentru a evita problemele respiratorii și luați antitermice pentru reducerea febrei și calmarea durerilor.

Vă reamintim că în urma numărului mare de cazuri de gripă înregistrate la nivel național și ca urmare a recomandărilor Ministerului Sănătății, programul de vizitare a pacienților internați în Spitalul Județean de Urgențe Bistrița a fost redus în luna februarie.

Adauga comentariu