Bistrița-Năsăud va deveni primul județ non-universitar cu secție de radioterapie pentru bolnavii de cancer

Unul din proiectele gândite de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița în domeniul sănătății se transformă din idee în obiect de lucru: Centrul Juețean de Radioterapie de pe strada Alba-Iulia!

Centrul Județean de Radioterapie este în primul rând un proiect-pilot unic la nivel național datorită funcționalității acestuia. Astfel, pe lângă investigațiile și tratamentele specifice zonei de radiologie, în acest Centru va funcționa și o secțiune de școlarizare și training pentru fizicienii medicali, cursurile postuniversitare asigurate printr-un parteneriat cu Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca fiind axate pe foarte multă practică pe cursant, ceea ce lipsește la ora actuală în sistemul de pregătire național.

Proiectul se desfășoară în urma unui parteneriat tripartit, astfel Consiliul Local Bistrița se va ocupa de construcția în sine a edificiului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud fiind proprietarul terenului, se va ocupa de partea de rețelistică (conducte apă-canal, asfaltare, etc.), iar Spitalul Județean de Urgențe Bistrița de administrare și dotarea Centrului.

Acum este aprobat studiul de oportunitate în vederea concesionării prin licitație publică a terenului Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, ce se află în vecinătatea secțiilor externe ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița, de pe str. Alba Iulia. Urmează mai mulți pași, de la aprobarea documentației, realizarea caietului de sarcini, stabilirea calendarului licitației etc., apoi construirea efectivă și dotarea Centrului de Radioterapie.

„De Ziua Mondială a Luptei împotriva cancerului, vă spunem că și noi continuăm “lupta” în a găsi soluții pentru pacienții oncologici din județul nostru. ne ținem de cuvânt și județul nostru va avea acest Centru, printr-o colaborare sănătoasă, pentru cei 6.130 de oameni care duc această luptă grea. Multă sănătate și putere, celor ce luptă și celor ce le sunt alături!”, a precizat într-o postare pe facebook Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Investiția în construcția efectivă a complexului este estimată la 3 milioane de euro, iar suma necesară pentru dotarea cu aparatură specifică de ultimă generație depășete alte 3 milioane de euro. Indiferent de metoda prin care sunt atrași banii, toate serviciile medicale ce se vor desfășura în acest Centru vor fi 100% gratuite, costurile fiind suportate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

 

 

 

Comentarii

VASILE CREMENE

06.02.2021 16:15

    Doamne ajuta . 

Adauga comentariu