Bistrița-Năsăud, județul cu doi miniștri consecutivi ai pădurilor, „campion” la defrișări! Doina Pană susține că s-au stopat, Ioan Deneș greblează pet-uri pe Bicaz

Greenpeace Romania a publicat raportul de mediu privind tăierile ilegale de pădure din România, raport făcut la nivelul anului 2017. Bistrița-Năsăud, județul care a dat ultimii doi miniștrii ai Apelor și Pădurilor, este „fruntaș” în toate topurile prezentate de ONG, topuri ale petelor pe obraz, nu ale „reușitelor” în materie de eradicare a fenomenului.

Astfel, în cazul tăierilor ilegale, județul miniștrilor se află pe poziția a 5-a cu 619 cazuri înregistrate, primul loc revenind județului Mureș cu 1.511 cazuri. La numărul de infracțiuni constatate în anul de referință 2017, Bistrița-Năsăud se menține în top 10, ocupând poziția a 9-a cu 330 de cazuri, campion fiind Argeșul cu 458 de cazuri. Atenție, este vorba de infracțiunile constatate!

La numărul de contravenții aplicate ocupăm poziția a 8-a cu 641 cazuri, în timp ce Vrancea deține prima poziție cu 1.693 cazuri. Volumul de lemn tăiat ilegal ne plasează pe locul 4 în țară cu aproape 10 mii de metri cubi, recordul fiind trecut în dreptul Clujului cu peste 46 mii de metri cubi.

O altă clasare rușinoasă a județului Bistrița-Năsăud este cea referitoare la numărul de cazuri soluționate în instanță pe parcursul lui 2017. Aici deținem locul doi cu 44 de cazuri. Deși există o activitate infracțională destul de activă, Bistrița-Năsăud nu apare în topul județelor după numărul de apeluri efectuate la 112 pentru verificarea transporturilor de material lemnos. La acest capitol Gorjul are cele mai multe sesizări – 2.845.

Aceeași sutuație este și în cazul primelor 10 județe după numărul de transporturi de material lemnos sesizate la 112 și neînregistrate în sistemul SUMAL. Nici în acest top nu apare Bistrița-Năsăud.

Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie - mai 2018 și se referă la datele statistice valabile pentru anul 2017. Instituțiile respondente sunt: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Public, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva R.A., Gărzile Forestiere, Poliția, Jandarmeria și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Raportul Greenpeace România îl găsiți AICI.

 

 

 

Adauga comentariu