Bistrița, între un oraș „de mâna a doua” și o urbe invadată de chinezării, aparent de mâna întâi. Oricum, riscurile sunt mari. De ce?

Se pare că bistrițenilor care cumpără haine provenite din afara Uniunii Europene nu le pasă că îşi riscă sănătatea. E drept că hainele ,,la mâna a doua” nu pot fi comercializate fără să fie dezinfectate, dar, în schimb, articolele care provin de pe piaţa asiatică (produse pe vapor, cum zic românii) pot produce boli de piele.

Chinezăriile versus second-hand

Spre deosebire de mărfurile care vin pe ruta asiatică, produsele second-hand provenite din ţările Uniunii Europene se supun unor reguli mai stricte, stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Ca urmare, există mai multă atenţie în ceea ce priveşte igiena hainelor purtate. Dacă mulți bistrițeni susțin că se îmbracă ,,din cap până în picioare” de la magazinele ce comercializează  haine second-hand, sunt mulți cei care preferă ,,chinezăriile”, sau mai nou, „turcismele”. Mai exact, magazinele patronate de asiatici și care vând produse din China, în special.

Ce nu știm sau... nu vrem să știm

Multe dintre aceste produse au etichete neinteligibile şi pot produce cumpărătorului mai multe neplăceri, cum ar fi infecțiile la nivelul epidermei. Trebuie precizat că mai multe ţări din Uniunea Europeană au decis să interzică comercializarea anumitor produse textile importate din China pentru că au constatat că acestea conţineau un colorant cancerigen. Dacă în privința magazinelor second-hand există reguli în privinţa modului de afişare a preţurilor, trebuie dezinfectate şi curăţate, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea cumpărătorilor, în ceea ce privește magazinele care vând cu preponderență marfă din Asia, autoritățile nu zic nimic sau nu vor să zică nimic.

De ce alegem chinezăriile?

Mulți bistrițeni sunt realmente fascinați de obiecte vestimentare din plastic, obiecte care copiază  branduri celebre, care însă nu corespund dimensiunilor europene, iar croielile și cusăturile sunt făcute anapoda. Să nu vă mire faptul că după prima spălare articolele cumpărate se scămoșează, se decolorează, se rup sau se deșiră. Unul dintre motivele pentru care mulți bistrițeni hainele vândute de magazinele chinezești este prețul redus.

Suntem prea săraci pentru lucruri ieftine, dar nu vrem să înțelegem acest lucru

Care este diferența între un magazin second-hand și un magazin chinezesc? Dacă răspundeți că în cel chinezesc găsești articole de la A la Z, aveți dreptate. Dar mai este un aspect: o chinezărie este nouă atunci când o cumperi, dar nu ai parte de ea mai mult de 2-3 purtări, iar o haină dintr-un SH a mai fost purtată de cineva dintr-o altă țară, dar calitatea materialelor este net superioară. Poate ne credem noi, românii, buricul pământului, dar un occidental, dacă vine vorba de vestimentație, nu ar alege niciodată o haină din plastic sau cu o croială ”made în China” în detrimentul unor haine la mâna a doua. 

 

Adauga comentariu