Bistrița e plină de țânțari, iar municipalitatea face dezinsecții și deratizări în mod „flexibil”

Tot mai mulți bistrițeni susțin faptul că duc „războaie” grele cu țânțarii în ultima perioadă, aceștia fiind prezenți în toate zonele din oraș. Cei care preferă plimbările la ceas de seară o fac tăcuți, căci insectele cu chef de sânge le cam intră în... vorbe.

Primăria are o obligație legiferată în acest sens, de a efectua acțiuni de dezinsecție și deratizare, normativele în vigoare prevăzând periodicitatea acestor acțiuni, dar și consecințele în cazul neefectuării acestora.

Direcția de Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița (PMB) realizează periodic acțiuni de dezinsecție și deratizare în locurile publice în baza unui calendar cu programări în funcție de condițiile meteo și perioada din an. În cazul căpușelor și al țânțarilor, se fac în jur de 2-3 treceri de stropire pe vară, pe suprafețele din domeniul public (parcuri, spații verzi, bulevarde, clădiri ale instituțiilor publice). În cadrul DSP Bistrița, aceste acțiuni se fac într-un mod foarte flexibil” – a declarat pentru stiridebistrita.ro purtătorul de cuvânt al PMB, Mihai Ruști.

Aceste tratamente se pot aplica doar în condiții meteo favorabile pentru eficiența cât mai mare a substanțelor folosite și a siguranței publice. Totuși, nu se știe cu siguranță când a fost făcută ultima acțiune de acest gen și nici când se va face următoarea.

În cazul deratizării și dezinfecției pentru asociațiile de locatari, municipalitatea prestează servicii în funcție de solicitări. Agenții economici și persoanele juridice sunt obligate să asigure fondurile și condițiile necesare pentru aplicarea măsurilor de dezinsecție și deratizare.

Reamintim celor de la cârma DSP, în speță domnului Ioan Crețiu, faptul că în sezonul 2018 au fost raportate, în perioada 2 mai - 24 iulie, cinci cazuri de infecţie cu virusul West Nile în România, conform Centrului Naţional de Su­praveghere şi Control al Bolilor Trans­misibile (CNSCBT), din fericire fără a se înregistra vreun deces.

 

Adauga comentariu