Bistrița, din ce în ce mai depopulată când vine vorba de taxe și impozite: în ultimii doi ani, confrom declarațiilor de impunere, nu s-a mai născut niciun copil!

Este imposibil de precizat cu exactitate câte persoane locuiesc efectiv în acest moment la Bistrița, numărul locuitorilor fiind unul relativ și are variații destul de mari în funcție de entitatea care face o anumită raportare la acest indice.

Conform ultimului recensământ, cel din 2011, populația Bistriței ajungea la 75.076 locuitori, într-o foarte mare scădere față de recensământul anterior: în anul 2002 au fost întregistrați 81.259 de bistrițeni. Conform listelor de alegători de la ultimul scrutin, cel din al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, municipiul Bistrița înregistra un număr de 76.943 de vontanți, adică de bistrițeni ce au avut împlinită vârsta de 18 ani.

Anumite voci din Primăria Bistrița susțin că în acest moment în muncipiu sunt mai bine de 90.000 de locuitori, însă este un număr foarte greu de precizat cu exactitate. Cauzele sunt multiple, iar unul dintre factorii care influențează în mod direct numărul bistrițenilor este mobilitatea acestora.

Dincolo de o simplă statistică, numărul real de locuitori poate influența în anumite situații bunul mers al cetății. Un astfel de exemplu este stabilirea anumitor taxe locale care se raportează la numărul de locuitori, iar una dintre acestea este taxa de salubritate.

Cuantumul acestei taxe derivă din tonajul total colectat de către firma de salubritate, recte Supercom, de la populație, care este împățită la numărul de persoane înregistrate ca plătitoare de taxe și impozite în municipiul Bistrița. De două ori pe an, municipalitatea facea acest calcul și stabilește cuantumul taxei de salubritate.

Conform unui document cerut de la Primăria Bistrița, respectând paradigma de mai sus, în municipiu sunt înregistrate 52.682 persoane! Cum s-a ajuns la acest număr?!

„Acest număr reprezintă populația identificată la Serviciul de Impozite și Taxe al Primăriei municipiului Bistrița, acolo unde cetățeanul are obligația de a merge, la începutul anului, sau de câte ori apare o modificare în componența membrilor familiei, și să declare numărul de persoane din unitatea locativă, pentru impunere. Astfel, prin aceste declarații de impunere, care sunt niște declarații pe propria răspundere, se formează numărul populației aflate în evidențe ca plătitoare de taxe și impozite, nu este un număr real al populației municipiului. Dacă fiecare deținător de unitate locativă și-ar declara cinstit numărul de persoane din locuință/locuințe, atunci ne-am apropia de realitate, dar situația de fapt este departe de acest principiu. Vă dau și un exemplu: în ultimii doi ani de zile au fost scoase de la impunere persoanele care au decedat, dar în același timp nu s-au operat nașteri! Conform declarațiilor de impunere, nu s-a mai născut nimeni în ultimii doi ani! Aceeași situație se întâmplă în cazul tinerilor care pleacă la studii în alte localități, ei sunt scoși de la impunere, dar nu mai sunt reintroduși atunci când aceștia revin în oraș, pe perioada vancanțelor, de exemplu”, a precizat George Avram (foto), citymanagerul municipiului Bistrița.

Primăria Bistrița calculează lunar acest număr al persoanelor aflate în impunere, iar logica ne spune că atunci când intervin modificări în ceea ce privește numărul persoanelor dintr-o unitate locativă trebuie depusă o altă declarație de impunere.

Baza de date a Serviciului de Evidență a Populației este updatată în mod constant, dar aceasta nu poate fi folosită ca bază de calcul în serviciul de impunere, deși teoretic ar fi cea mai corectă. Atunci când se înreagistrează un deces sau o naștere, baza de date se modifică în funcție de înregistrările făcute în sistem la acel moment, iar dacă există mobilitate, aceasta să fie cea raportată de către cetățean prin declarație pe propia răspundere (chiar online), prin care să fie scoasă persoana în cauză de la impunere. Acest sistem ar fi unul mai eficient și ar înlătura multă birocrație, dacă sistemul informatic ar fi pus la punct.

În cazul taxei de salubritate, nedeclararea persoanelor pentru impunere duce la un număr mai mic de cetățeni la care se va raporta taxa în sine. Altfel spus, ne furăm singuri bani din buzunare, căci declararea corectă a numărului de persoane dintr-o unitate locativă ar crește baza la care se împarte volumul de deșeuri colectate. Una e să împarți un număr X de tone de deșeuri colectate la 52.000 de persoane, alta e să împarți la 68.000 de persoane!

 

 

 

Comentarii

ecologistul

09.12.2019 15:40

E destul prosti care fac gunoi !

Adauga comentariu