BISTRIȚA, declarat oficial ca ORAȘUL LUI GRINCH! Kitsch-ul, hidoșeniile și suficiența administrativă au fost elementele primordiale în acordarea titlului (FOTO)

Bistrița a avut, de-a lungul timpului, numeroase titulaturi mai mult sau mai puțiun pompoase. Ba „orașul Pământului”, ba cel al tinerilor, edilul șef fiind și el (auto)premiat ca cel mai bun, harnic, măreț sau turist-schior din România.

Ei bine, epopeea peiorativă a micului burg transilvănean continuă și acum, în sezonul târgurilor și a împodobirii orașelor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Astfel, o plimbare aleatorie prin oraș ne dezvăluie simțul artistic, imaginația, cultura urbană hibernală și multe alte caracteristici ale diriguitorilor Bistriței.

Una din imaginile care au început să facă ocolul facebook-ului este cea a așa-zisului brăduț simbolic din sensul giratoriu de pe strada G-ral Grigore Bălan, intersecție cu Avram Iancu și Calea Moldovei, din apropierea Spitalului Județean.

Brăduț cu vedere la glezna artistică (sacrilegiu simbolistic edilitar):

Imaginea este una cât se poate de explicită și mai că am fi vrut să punem interdicție de vârstă pe ea. Interpretarea simbolistică a unui brăduț de Crăciun a fost înfiptă pur și simplu pe un obiect de artă, o sculpură, din care se mai văd doar gleznele, ceea ce ne duce cu gândul la asta:

Continuând plimbarea pe strada Năsăudului, o stradă veșnic aflată în așteptarea proiectelor europene în vederea reabilitării, găsim frumoase ghirlande de cabluri care trec dintr-o parte în alta, acolo unde pe margini regăsim frumos neornați și declalotați arbori reprezentativi ai industriei forestiere.

Peisaj urban de sărbătoare (impresionism administrativ):

Lăsăm „perifieria” intereselor edilice și mergem mai spre centrul orașului. Acolo, chiar la intrarea în ceea ce ar trebui să fie pietonalul local, găsim feeria unui orășel al copiilor din Elm Street: mașinuțe de bâlci și un mini-ringhișpil cu puternice conotații electrice.

Bâlci medieval cu reminiscențe electrice (feerie):

Puțin mai către civilizația urbană, adică în fața Palatului Culturii (sâc!), tronează deja de ceva vreme un țarc. În interiorul acestuia nu se află nimic, doar speranța unor temperaturi negative care să înghețe naibii apa și să pornească aventura denumită patinoaire.

Țarc în așteptarea înghețului (butaforie):

Epicentrul sărbătorilor de iarnă este, evident, Piața Centrală, acolo unde kitsch-ul și hidoșenia și-au dat mâna, iar Grinch se poate declara oficial mulțumit: un brad (păcat de el) mai urât noaptea decât ziua, conform spuselor unui coleg de breaslă, o scenă ce seamănă mai mult cu un eșafod, precum și reprezentarea 3D a „Țipătului” („Urletul” sau „Strigătul”) lui Edvard Munch, în mai multe variante.

O, brad kitschos...

Reintepretare 3D Țipătul (scary movie edit):

Și ca imaginea să fie completă, chiar și temporar, mormanul de gunoaie strânse de bravii supercomi așteaptă zgribulit pe cineva să-l ridice, căci deja târgoveții își ridică zăbrelele în așteptarea clienților.

Grinch City Landscape (natură aproape moartă):

Doar struțul rămâne impasibil și mândru în tot acest tablou, căci el va dăinui acolo și după terminarea sărbătorilor, atunci când toate aceste figurine triste și murdare, aruncate parcă din camioane, vor fi strânse și băgate iar în depozitele municipale.

Copiii, în inocența lor și în lipsă de altceva, se bucură de aceste priveliști, ei văd cu alți ochi toată această tărășenie. La fel percepeau sărbătorile și alți copii, în alte vremuri, când se bucurau sincer de portocala și, eventual, sticla de Pepsi procurată de părinți, pe sub mână, de la ICRA.

... așa ne fură Grinch sărbătorile la Bistrița...

Comentarii

Colindă bistrițeană

17.12.2019 15:41

Vine Moșul cu căruțulPe care îl trage struțulȘi, din lipsă de zăpadă,Face-o nouă escapadă,Ia omăt cu împrumutul,Pe pârtii s-astupe lutul,Plantează în vetre pinii,Sapă și stârpește spinii.De se lasă dealu-n vale,Șandramaua se prăvale.Taie lemne prin parcele,La români le dă surcele,Pe molizi, tei și verande,Pune sute de ghirlande,La veverițe-n culcușuri,Le plasează vârticușuri,Moșul târgului de mere,Cu nămeți și cu himere,Moșul târgului de struți,Cu nămeți dați dispăruți.Moșul Târgului Byzantz,Cu nămeți luați din șanț.......................................Nu-i zăpadă în Finlanda,Zic renii cu propaganda.

Balan Marius- e...

18.12.2019 21:12

No vedeti de ce B-ta este numita CARACALUL TRANSILVANIEI ? Tocmai pt aceste ghidusii si hidosenii promovare de Primarie pe gusturile tatucului rosu, supranumit la randul sau DRUJBMEN. Gata !

Adrian Oltean

19.12.2019 10:38

Bistrita, EUROPA,Pamant, undeva in Calea Lactee...

Adauga comentariu