Bistrița cu Zilele Medievale și Nunta Zamfirei, Figa cu Celtic Transilvania! Cum se transformă micul cartier al Becleanului în capitală a entertainmentului antic

Pe un platou în mijlocul naturii, la doar câțiva pași de „aqualandul” beclenarilor, un adevărat sat tematic antic va face din nou, pentru a 5-a oară, deliciul iubitorilor de libertate pură, născută pe vremea celților.

Festivalul Celtic Transilvania este unic în România, dar și în sud-estul Europei, având un caracter aparte. Este vorba de organizarea unei machete la mărime naturală a unui sat celtic cu tot ceea ce acesta avea în componență: meșteșugari, războinici, corturi, obiceiuri și multă distracție.

Este evident că modernismul va avea un accent important în aceste manifestări căci motoarele rebelilor celți vor înlocui caii vremurilor, iar stațiile de amplificare ale scenei de concerte vor face deliciul iubitorilor unui gen de muzică ce îmbină arhaicul celtic cu tendințele rockului actual.

Bistrița încă nu este capabilă de o astfel de manifestare deși există un festival medieval și în reședința de județ. Din păcate acesta se șterge de la an la an, devine monoton și se încăpățânează să spună povești citadine. Are farmecul lui, dar parcă nu prinde același gust de libertate, fiind totuși încorsetat de aplasarea în mijlocul orașului.

Nunta Zamfirei încă mai tronează în calendarul evenimentelor organizate la Bistrița, fiind singurul exercițiu la o asemenea anvergură. Ce-i drept, consumerismul și accentuarea tipică folclorică nu-i vor lăsa niciodată o extensie valorică ridicată, nișa tradițională fiind una prea mult și prea tare călcată în picioare în ultima perioadă.

Becleanul, prin Băile Figa, a reușit să-și scoată capul din ruralismul exacerbat dând dovadă de o putere de aliniere la modernism și tendințe mult mai mare decât al suratei mai mari, Bistrița. Probabil și viziunea sau înțelepciunea în viziune a celui care conduce zona de o bună bucată de timp are „amestecul” ei.

Festivalul Celtic Transilvania înseamnă istorie, o realitate virtuală pe care poate să o trăiască orice vizitator participând efectiv în cotidianul satului celtic, prin atelierele tematice organizate, întreceri sportive tipice perioadei respective (lupte, trageri cu arcul, aruncări de sulițe, etc.), prin lepădarea tutror grijilor actuale la o mică poveste cu membrii unor triburi, la o bere sau pocal de vin, precum și trăirea celor mai frumoase nopți celtice pline de muzică ce se portivește 100% cu peisajul, satul sau spiritul celtic.

Festivalul va avea loc pe parcursul a trei zile, din 20 până în 22 iulie, pe platoul din imediata apropiere a Băilor Figa. Evenimentul este organizat de Asociația Celtic Transilvania, iar intrarea va fi complet liberă!

Adauga comentariu