Bilanțul efectelor inundațiilor din ultimele 24 de ore: Bistrița-Năsăud este județul cel mai afectat!

Ploile masive ce au căzut în ultimele 24 de ore au generat inundații aproape în tot județul Bistrița-Năsăud, dar și în Mureș, Maramureș sau Timiș. Este vorba de scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, gospodării afectate și populație evacuată din 26 de localități.

UPDATE ISU BN - bilanț ora 14:00 (16 mai 2019):

În județul Bistrița – Năsăud, în ultimele 12 ore, echipaje aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al Județului Bistrița – Năsăud împreună cu voluntari din cadrul S.V.S.U., C.L.S.U. și cetățeni, au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative generate de inundații care s-au produs pe raza județului.

După o primă evaluare, situația operativă la nivelul județului se prezintă astfel:

Municipiul Bistrița (și cartierele aparținătoare):

- 85 de case inundate;

- 1 persoană evacuată;

- 5 anexe gospodărești inundate;

- 2 instituții publice afectate;

- 2 operatori economici (subsol inundat).

Cartier Slătinița:

4 case inundate
1 persoană evacuată

Cartier Ghinda:

- 1 casă inundată

Cartier Viișoara:

             -subsol bloc inundat

             -1 casă inundată

Comuna Șieu:

Localitatea Șieu:

- 40 de case inundate;

- subsol grădiniță;

- 30 de curți inundate;

- DC 11, între localitățile Șieu și Ardan a fost blocat pe o distanță de aproximativ 150 metri, ca          urmare a viiturilor create de pe torenți.

Comuna Șieuț

 Localitatea Șieuț:

- 36 de case inundate;

- 2 construcții hidrotehnice inundate;

Localitatea Ruștior:

- 15 de case inundate;

Comuna Mărișelu:

Localitatea Mărișelu:

- 2 case inundate;

Localitatea Domnești:

- 12 case inundate;

- evacuarea a 6 persoane;

Localitatea Bârla:

- 15 case inundate;

- evacuarea a 6 persoane;

Comuna Feldru:

- 1 casă de locuit inundată;

- calea ferată colmatată cu pe o distanță de aproximativ 200 metri;

- DN 17 D colmatat pe o distanță de 200 metri.

Oraș Năsăud:

- 4 case de locuit inundate.

Comuna Dumitra:

Localitatea Dumitra:

- 50 de case inundate;

- evacuarea a 12 persoane (10 adulți și 2 minor).

Comuna Monor,

Localitatea Monor:

- 50 de case inundate;

- evacuarea a 2 persoane.

Comuna Budacu de Jos:

Localitatea Budacu de Jos

- străzi inundate 1,2 km, DJ 0,2 km

- 14 case inundate;

 - 6 persoane evacuate (4 adulți și 2 minori);

Localitatea Buduș:

- străzi inundate: 0,4 km

Localitatea Jelna:

– 30 case inundate;

- teren sport (inundare vestiare si gazon sintetic)

- DJ 0,25 km

- străzi 4,63 km

Localitatea Simionești:

- 2 case inundate

Oraș Sîngeorz Băi:

- 3 case inundate;

Comuna Coșbuc:

Localitatea Coșbuc:

- 5 case inundate;

- căi de acces inundate: DN 0,3 km, DC 6 km

Localitatea Bichigiu:

- căi de acces inundate: DC 0,85 km

- 1 beci inundat

- 5 curți inundate

- 1 spațiu comercial inundat

Comuna Teaca;

Localitatea Archiud:

- căi de acces inundate DC 0,02 km

Comuna Romuli:

Localitatea Romuli:

- căi de acces inundate,  DN 17 C la km 53+200

Comuna Ilva Mica:

Localitatea Ilva Mică

- 2 case inundate

- DN inundat aproximativ 200 m

- DC 3 km

Comuna Livezile:

 Localitatea Livezile:

- 1 de casă inundată;

Comuna Prundu Bîrgăului

Localitatea Susenii Bîrgăului

- 2 case inundate;

Dispeceratul integrat ISU-SAJ Bistrița-Năsăud  a primit prin numărul unic de urgență  112, 235 solicitări de sprijinire a populației în urma manifestării fenomenelor meteorologice și hidrologice.  De cele mai multe ori simultan, în mai multe puncte ale județului.  Toate situațiile semnalate au fost luate în evidență, dar cu prioritate au fost gestionate situațiile în care a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate pentru misiuni de salvare /evacuare persoane, degajare drumuri naționale și județene precum și misiuni de sprijinire a furnizorilor de energie electrică și gaz. După asigurarea misiunilor prioritare, echipajele de pompieri militari, voluntari si membrii comitetelor locale pentru situații de urgență au continuat celelalte misiuni de sprijinire a populației afectate de inundațiile din ultimele ore . Situația este în dinamică, echipajele de intervenție sunt în teren și nu vor fi retrase până nu vor fi gestionate toate situațiile de urgență care ne-au fost repartizate prin numărul unic de urgență  112 și nu numai.

Știre inițială:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comunicat un bilanț al efectelor înregistrate la nivel național, în ultimele 24 de ore, pe fondul vremii nefavorabile:

„Pe fondul instabilității atmosferice, ploilor abundente, scurgerilor de pe versanți, viiturilor rapide și creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate efecte în 26 localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.

Pompierii militari împreună cu autoritățile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curți și 9 obiective sociale. Datorită intervenției prompte a salvatorilor și monitorizării permanente a evoluției situației din teren nu au fost înregistrate victime. 

Pe timpul acțiunilor de intervenție, în localitatea bistrițeană Domnești s-a intervenit pentru salvarea a 4 persoane care nu mai puteau ieși din locuință, din cauza apei care depășea 1,5 metri. De asemenea, pe durata manifestării fenomenelor periculoase s-a luat decizia de a fi evacuate preventiv din locuințe 32 persoane din mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, iar 6 familii din localitatea Hodoșca, județul Mureș, s-au autoevacuat la rude. O mare parte dintre persoane s-au întors la casele lor, iar celelalte se vor întoarce, în cel mai scurt timp, după înlăturarea pericolului de inundații.

În această dimineață se mai derulează misiuni de evacuarea a apei cu ajutorul motopompelor și înlăturare a aluviunilor din gospodării doar în județul Bistrița-Năsăud. 

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

Pentru dispunerea măsurilor de protecție a populației au fost transmise 6 mesaje de avertizare a cetățenilor prin sistemul Ro-Alert pentru județele BN, MM, MS și SV, aflate sub incidența avertizărilor meteorologice de cod portocaliu emise de către ANM și avertizării de cod roșu emisă de către INHGA.

Având în vedere valabilitatea Codului Roșu de inundații pentru județele Bistrița-Năsăud și Maramureș până la ora 10.00, precum și informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul național care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până vineri dimineața, peste 5.100 pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și administrației publice locale din zonele în care se produc situații de urgență.

Evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru suplimentarea efectivelor, inclusiv prin dislocare în județele afectate a echipajelor de la unitățile în care nu sunt înregistrate efecte”.

Situația operativă din județul Bistrița-Năsăud până în data de 16.05.2019, la ora 08.00 se prezintă astfel:

Și pompierii voluntari din cadrul SVSU Bistrița au avut o noapte albă, aceștia intervenind în mai multe zone din oraș, acolo unde s-au semnalat inundații stradale. Apele s-au revărsat în curțile caselor, iar în Ghinda, Slătinița și Unirea s-au înregistrat pagube materiale generate de debitele crescute ale pâraielor din aceste zone.

Echipele Serviciului Voluntar de Situatii de Urgență au efectuat un numar de 21 de intervenții până la această oră si au evacuat din locuințele lor inundate, un număr de 4 persoane, dintre care două nevăzătoare și una cu handicap locomotor.

IGSU face și câteva recomandări de care trebuie ținut cont în astfel de situații:

„Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. 

Totodată, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”.

 

Foto – SVSU Bistrița

 

Adauga comentariu