Băile Figa Beclean vs. Strandul Municipal Bistrița: modernism și implicare vs. cârpeli și miserupism! Când începe sezonul de bălăceală

Capitolul recreere are mari carențe în municipiul reședință de județ, acolo unde ar trebui să fie concentrate cât mai multe variante de petrecere a timpului liber. În anul 2018 Bistrița are doar planuri mărețe pe hârtii electorale, un parc rarefiat prin modernizare și o pădure de picnic cu câteva „atracții” deja periculoase și non-funcționale.

Schullerwald este o oază de răcoare și recreere în zilele toride de vară, loc ideal de picnic și grătăreală de weekend. Pe lângă traseele prin pădure, pedestre sau cu bicicleta, în „pădurea elevilor” se mai regăsesc niște terenuri de sport, un mic părculeț pentru copii, un panou de cățărare care a devenit periculos, la fel ca tiroliana ce nu mai e funcțională.

Ștrandul Municipal este dovada clară a incapacității unei administrații locale în ceea ce privește modul de gândire și abordare a problemei recreerii propriilor cetățeni. Ștrandurile, denumite mai nou aqualand-uri sau aquapark-uri, au „prins” ca idee mai peste tot în țară, mai puțin la Bistrița, acolo unde a fost primordială constucția unei pârtii de schi. Rezultatul îl cunoaștem.

Vechiul și ancestralul Ștrand Municipal, construit în anii 70, a fost „modernizat” și repus în funcțiune anul trecut, după o investiție de 4,7 milioane de lei. Modernizarea efectivă a constat în montarea a câtorva cabine de schimb, un teren de sport, vopsirea bazinelor și descoperirea sistemelor de filtrare a apei (sisteme ce se folosesc de mult în majoritatea locațiilor de acest gen, ștrandul de la Iproeb implementând acest sistem de ani buni). După nici un sezon de funcționare în „noua” variantă, Ștrandul Municipal a reintrat în „cârpeli”, vopseaua cedând în mai multe locuri. Ăsta da... Record!

Băile Figa de lângă Belcean sunt deja înscrise în circuite naționale, investiția primarului Nicu Moldovan fiind la un nivel la care Bistrița doar visează! Aqualand-ul se întinde pe o suprafață de 15 hectare și a fost inaugurat în 2010 după o investiție bazată pe fonduri europene. Chiar nu mai contează cât s-a cheltuit, căci în fiecare an se face câte ceva. Acolo s-a putut și încă se poate!

Data de 1 Iunie este începutul de sezon atât la Figa cât și la Bistrița. Prețurile diferă în funcție de locație, un lucru evident, căci una e să plătești 6 lei pe zi pentru aproape nimic, eventual pentru o „baie comună”, iar alta e să plătești 15 lei pe zi într-o locație în care chiar poți să stai o zi întreagă și să ai ce face.

Tarifele sunt păstrate din anul 2017 atât pentru Ștrandul Municipal cât și pentru Băile Figa. La Bistrița există două tarife, unul întreg, de 6 lei și unul redus, pentru copii, 3 lei. La Beclean, accesul în complexul balnear Figa este de 15 lei, preț în care este inclus și un șezlong, în limita locurilor disponibile, 10 lei/persoană accesul la bazinul interior; 10 lei/brăţara pentru utilizarea toboganelor din Aqualand; 30 de lei/oră e taxa pentru terenul de fotbal; 10 lei/oră – pentru tenis; 2 lei costă 20 de minute la saună sau la jacuzzi; 2 lei e ora de fitness; 50 de lei face abonamentul în plină vară, dacă titularul acestuia a frecventat parcul de distracţii acvatice mai multe luni la rând în extrasezon, inclusiv în luna aprilie.

La Bistrița rămânem cu visele, căci pe hârtie și în viziunile electorale există un Aquapark ultra-mega, bineînțeles tot în Wonderland. Până atunci mergem la Figa, sau la Dej, sau la Targu Mureș...

 

Adauga comentariu