Avancronica unei piese de teatru clasice, dar cu veșnice izvoare de emoție: „Take, Ianke și Cadâr” la Bistrița, în varianta propusă de Teatrul Național Târgu Mureș

Respectând toate prevederile legale și cele sanitare specifice acestei perioade încă aflate în zodia pandemică, Palatul Culturii din Bistrița propune publicului o desfătare artistică cu un meniu pe măsură: actorii Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național din Targu Mureș ce vor servi bistrițenilor o porție consistentă de artă dramatică.

”Scrisă în 1932, piesa „Take, Ianke și Cadâr” de maestrul Victor Ion Popa a trecut proba timpului și a devenit unul dintre cele mai populare și mai montate texte interbelice din literatura dramatică românească. Povestea celor trei negustori – un român, un evreu și un turc – a căror tihna monotonă este tulburată de o dilemă de ordin personal, redefinește relațiile interetnice și, în profunzime, cele interumane”, se arată în prologul spectacolului.

Prezenți la Bistrița pentru o avancronică a spectacolului de vineri, ora 18:00, de la Palatul Cuturii, actorii principali, dar și regizorul, s-au arătat entuziaști de prezența lor aici, fiecare dintre aceștia având amintiri plăcute legate atât de clădirea Palatului Culturii, cât și de oraș.

Este vorba de Liviu Pancu (Take), bistrițeanul Dan Rădulescu (Ianke), Costin Gavază (Cadâr) și Nicu Mihoc, directorul Teatrului Național Targu Mureș, cel care semnează și regia acestui spectacol. Distribuția este completată de Cristian Iorga (Ionel), Loredana Dascălu (Ana), Csaba Ciugulitu (Ițic), Cristina Holtzli (Safta), precum și de Ștefan Mura, acesta intrepretând un personaj inventat de regizorul Nicu Mihoc, „Gipsy”, care este explicat de „inventator”:

„Apare un personaj pentru că-l iubesc pe Ștefan Mura, ce să fac, ăsta e defectul meu, am actori pe care-i iubesc, și voiam să joace și el în piesa asta, în acest concept. M-am gândit să fac o intrare și o ieșire cu el, la începutul spectacolului și la sfârșitul acestuia, astfel am inventat acest personaj... care face ceva, dar asta vă las să descoperiți dumneavoastră ce”, ne-a precizat Nicu Mihoc.

Piesa ce va fi jucată pe scena Palatului Culturii deschide o stagiune teatrală, dar și un proiect comun aflat sub baghetele celor două instituții de cultură, respectiv Teatrul Național din Târgu Mureș și Palatul Culturii din Bistrița, o serie de coproducții ce vor fi prezentate publicului bistrițean, într-un scenariu agreat de prof. Dorel Cosma și Nicu Mihoc (foto):

„Mă uit la această sală şi îmi amintesc cum arăta acum ceva timp şi cum arată acum. Aici s-a construit, s-a făcut şi un Teatru de Proiecte care poartă numele „Liviu Rebreanu”, teatru profesionist, ca şi compania noastră română de la Târgu Mureş, care poartă acelaşi nume. Suntem la o distanţă mică şi putem face foarte multe proiecte în comun. Ştiu că într-un parteneriat nu doar dăruieşti ci şi primeşti. Mi-aş dori ca acest parteneriat să fie un schimb cultural între Târgu Mureş şi Bistriţa. Venim acum cu un prim spectacol şi urmează o coproducţie pentru anul următor cu Teatrul Profesionist de Proiecte „Liviu Rebreanu”. Vom veni şi cu celalate spectacole ale stagiunii pentru că încet va trece şi această pandemie”, a conchis Nicu Mihoc.

„Take, Ianke și Cadâr” se va juca vineri, 18 septembrie, de la orele 18:00 la Palatul Culturii din Bistrița, prezența în sala de spectacole fiind limitată la 110 locuri, adică o treime din totalul de locuri. Spectatorii sunt rugați să poarte masca pe tot parcursul spectacolului, soluțiile dezinfectante fiind puse la dispoziție de instituția de cultură.

Adauga comentariu