Automatele de cafea din instituțiile de stat bistrițene aduc „beneficii” personale unor administratori, cu o mică-mare excepție! Ce ar putea câștiga autoritățile dacă și-ar impune… autoritatea.

În majoritatea instituților de stat se găsesc aparate de cafea a căror amplasare ar putea fi fructificată dacă administrația nu s-ar complăcea cu jetoanele primite gratis pentru o băutura relativ ieftină. Spațiile nu sunt scoase la licitație, tocmai pentru că nu exsită un plan managerial productiv.

Un exemplu de management gândit în folosul comunității prin inchirierea spațiului destinat automatelor de cafea vine de la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, unde anul trecut s-au achiziționat 1200 de seturi de lenjerie de pat. Astfel, spațiul scos la licitație acoperea niște costuri necesare pentru igienă care practic se plătesc singure.

În paralel, aruncăm o privire în școlile din oraș, unde în ciuda legilor care interzic strângeri de fonduri pentru clasă și scoală, practica e încă în plină desfășurare, iar directorii par să bată pasul pe loc privind renovarea, sau cel puțin aducerea unui plus de valoarea în băncile elevilor. Deși a fost un subiect controversat plasarea unor asfel de aparate din motivul că pun la dispoziție băuturi nesănătoase (dacă e sa analizăm ce se vinde în perimetrul școlilor și în proximitatea lor, probabil nu găsim nimic sănătos), automatele sunt în continuare funcționale.

Sub semnul întrebării în contextul de față stă nelipsitul subiect: de ce nu investim în educație? Dacă luam în considerare exemplul SJU, de ce directorii de școli nu iau în calcul substituirea fondului școlii, sau cel puțin achiziționarea cretei și a bureților pentru clase din licitarea acelor mici spații unde stau nestingherite aparatele de cafea?

Adauga comentariu