Augustin Zegrean despre Iohannis: „Ar trebui să-și ia concediu. Nu e nicio problemă, a mai fost plecat în concediu şi nu s-a prăbuşit lumea”

Fostul președinte al Curții Constituționale, bistrițeanul Augustin Zegrean, susține faptul că președintele poate fi suspendat din funcție, inclusiv în ultimele șase luni de mandat. Precizarea vine în urma declarației făcute de Viorica Dăncilă, care ia în calcul suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis pentru că nu respectă Constituția.

„Se poate suspenda preşedintele, nu este niciun impediment. Acum nu ştiu dacă a comis fapte grave, dar nu există nicio interdicţie privind suspendarea în ultimele şase luni. PSD are nevoie de o treime din voturile din parlament să pornească procedura şi jumătate plus unu să rezolve problema. Şi nu este vorba de jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, ci dintre cei prezenţi. Nu prea mai este timp pentru asta, dar dacă vor să facă... Asta ne mai lipsea”, a mai afirmat Zegrean, citat de stiripesurse.ro.

Zegrean mai este de părere că demnitarii aflați în funcții publice înalte, așa cum este președintele Klaus Iohannis, dar și premierul Viorica Dăncilă, nu ar trebui să-și facă campiania electorală consumând resursele bugetare. În acest sens, fostul președinte al CCR, propune acestor candidați să-și ia concediu:

„Nu este corect ca preşedintele să fie în funcţie şi să facă campanie, cum nu este corect ca premierul să fie în funcţie şi să facă campanie. În mod normal ar trebui să-şi ia concendiu amândoi (…) Domnul Iohannis ar trebui să-şi ia concediu până la alegeri, să nu facă campanii pe banii Administraţiei Prezidenţiale. Nu e nicio problemă, a mai fost plecat în concediu şi nu s-a prăbuşit lumea. Cum nu e nicio problemă dacă pleacă în concediu prim-ministrul. Poate să desemneze pe altcineva să-i ţină locul. Nu scrie nicăieri aşa ceva, dar nici nu e bine să profiţi dacă nu scrie în Constituţie”, a mai precizat Zegrean, conform sursei citate.

Acesta dă și câteva exemple legate de campaniile altor candidați, Traian Băsescu, respectiv Adrian Năstase, demnitari aflați și ei în postura de candidați în momentul deținerii funcțiilor supreme:

„Nu este egalitate între candidaţi dacă unii folosesc toată logistica statului şi alţii vai de capul lor. În 2009, domnul Traian Băsescu şi-a concediat atunci toţi consilierii şi a plecat de la preşedinţie (…) Nu-mi place să dau exemplul ăsta, dar asta este: Adrian Năstase, când a candidat, a plecat de la Guvern. Aceşti domni şi doamne (n.r. - Iohannis și Dăncilă) se ameninţă unii pe alţii în loc să plece amândoi, să-şi vadă de campanie", a declarat Zegrean la B1 TV, preluat de stiripesurse.ro.

 

sursa foto: B1TV

Adauga comentariu