Au executat o misiune în Afganistan și au căzut la datorie: Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, eroii bistrițeni de la Zabul. Se întâmpla acum zece ani...

În dimineața zilei de 1 octombrie 2010, sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceştia.

Atacul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă.
Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa făceau parte din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor". Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani, iar soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani. Ambii erau necăsătoriți.

Marius Sfecheș s-a născut la data de 15 noiembrie 1984, în localitatea Beclean, jud. Bistriţa – Năsăud. În anul 2003, a absolvit Grupul Şcolar Agricol cu durata de 4 ani. Lui Marius îi plăcea aventura, îi plăcea haina militară și iubea armata. Studiile militare le-a finalizat în anul 2007, absolvind cu gradul de sergent cursurile Centrului de formare a subofiţerilor în activitate, filiera indirectă - Promoţia „Integrare Europeană”. În urma rezultatelor foarte bune obținute în procesul de instrucție, a fost înaintat la gradul de sergent major, în anul 2010.

Ministrul apărării naţionale  l-a avansat la gradul de sublocotenent post-mortem pe cei doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional. De asemenea, Preşedintele României i-a decorat pe sublocotenenţii (pm) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sublocotenentului (pm) Marius Florin Sfecheș i s-a acordat în 2010 titlul de ,,Cetățean de Onoare” al comunei Șintereag, județul Bistrița. De asemenea, sublocotenentului (p.m.) Cristian Petru Filip i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Bistrița, iar o stradă din același municipiu îi poartă numele.

Cinste şi Onoare memoriei Eroilor noştri!

În perioada 1996-2020, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţii 185 au fost răniţi.
45.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.

 

Text și foto: Veteranii Armatei României

Adauga comentariu