Atelajul canin - recunoscut ca sport oficial în România după o victorie mondială a unui bistrițean! La doi ani după acel eveniment, un alt bistrițean cucerește titlul european pentru a treia oară consecutiv! (VIDEO)

Prea puțină lume știe că atelajul canin, un sport cunoscut de români doar din filme, a fost recunoscut la nivel național datorită unui titlu modial obținut de bistrițeanul Kiss Attila, în anul 2017.

„Ne-am bucurat de lobby-ul pe care președintele Radu Moldovan și prefectul Ovidiu Frenț le-au făcut pe lângă Ministerul Tineretului și Sportului, pe fondul unei medalii de aur aduse de Kiss Attila de la Campionatul Mondial din 2017. Astfel, sportul cu atelaj canin a fost recunoscut oficial în România”, a declarat Damaschin Berende, președintele Clubului SlegDog Race Bistrița.

Recent a avut loc în Ungaria Campionatul European de DriLand (sport de atelaj canin pe uscat, cu roți), competiție de unde bistrițenii s-au întors cu titlul suprem la categoria atelaj tras de 6 câini, titlu obținut pentru a treia oară consecutiv de Bogdan Berende, acesta fiind la un pas de urcarea pe podiumul unei alte categorii de concurs:

„A fost o dezamăgire pentru că nu am putut să urc pe podium și la categoria cu patru câini, dar în același timp sunt foarte fericit pentru că am reușit pentru al treilea an consecutiv să aduc o medalie de aur pentru România”, a spus Bogdan Berende. Conform celor declarate de președintele clubului, Damaschin Berende, Bogdan a fost depunctat din cauza prezenței întârziate la startul ultimei manșe. Bogdan Berende a participat la categoria 4 câini îmediat după terminarea competiției dedicate atelajelor cu 6 câini, juriul neținând cont de acest fapt.

Părintele Kiss Attila, celălat membru al Clubului SlegDog Race prezent în competiție, a reușit o clasare pe locul 4 la categoria 8 câini, acolo unde a avut o expreință deloc plăcută. În prima manșă, unul din câinii lideri s-a accidentat din cauza traseului, fapt sesizat doar după a doua manșă. În manșa finală, Kiss Attila a trebuit să renunțe la primul cuplu ce câini și a alergat doar cu 6 din cei 8 câini, fapt ce s-a simțit în timpul final, reușit totuși o clasare pe locul 4.

Imediat după terminarea Campionatului European urma un alt mare eveniment dedicat atelajelor trase de câini pe teren uscat, Campionatul Mondial din Anglia. Echipa CSDR nu a reușit să ajungă la startul competiției din cauza unor „amănunte” tehnice pe care liderul Damaschin Berende nu le-a anticipat. Este vorba de interzicerea accesului auto pe teritoriul Germaniei, deoarece mașinile depăseau greunatea maximă admisă:

„Eram cu un bus supraîncărcat, cu carturile noastre, cu o remorcă și ea încărcată, se vedea de departe că eram supraîncărcați. La granița cu Germania ne-au oprit, ne-au pus pe cântar, am avut 920 de kilograme în plus. La reprezeală, am făcut o evaluare a ceea ce puteam să scoatem fără să ne afecteze posibila participare și am rămas cu 550 de kilograme în plus. Aveam la dispoziție 3-4 ore să identificăm un  alt bus care să preia această încărcătură, dar nu am reușit, așa că ne-am întors acasă”, a precizat Damaschin Berende.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a finanțat cu 20.000 de lei prin intermediul programului de finanțare în Baza Legii 350 a activităților non-profit de interes județean, participarea echipei bistrițene la acest campionat european.

Pentru sportivii SCDR urmează pregătirile pentru sezonul rece, ținta fiind Campionatul Mondial pe zăpadă, din februarie 2020, în Slovacia. Până atunci însă, iubitorii acestui sport vor avea ocazia să vadă „pe viu” o astfel de competiție în Pasil Tihuța, acolo unde se va desfășura cea de-a patra ediție a concursului „Drumul Romanilor”, eveniment organizat cu largul sprijin al Asociației Tășuleasa Social - unul din sponsorii principali ai clubului.

Consiliul Județan Bistrița-Năsăud, la propunerea preotului Kiss Attila, va analiza posibilitatea sprijinirii organizării în județul Bistrița-Năsăud a unui Campionat European sau chiar Mondial de atelaje trase de câini. Având în vedere cerințele de traseu, privirile specialiștilor se îndreaptă către zona de câmpie a județului (Teaca, Lechința, Șieu), acolo unde există drumuri forestiere de pământ.

 

Adauga comentariu