Asistent medical, voluntar SVSU și artizan – VIOLETA BUTA: ultima săsoaică prezentă în târgurile Bistriței! (FOTO)

Săsoaicele erau recunoscute pentru abilitatea lor de a creea produse care necesită îndemânare, minuțiozitate și răbdare, ceea ce noi cunoaștem azi sub titulatura de hand-made. Din păcate, în Bistrița au rămas prea puține, din fericire, una a continuat tradiția din familie.

Violeta Buta are clar o aplecare către umanism, căci toate eforturile sale sunt îndreptate spre bucuria celui de lângă ea. Indiferent ce face într-un anume moment al zilei, săsoaica își canalizează energia în a face bine.

Pe Violeta am gasit-o în Târgul Producătorilor Locali de lângă Biserica Evanghelică, povestind de ouă! Nu de feștitul acestora, fiind vorba de zilele dinaintea sărbătorilor pascale, ci de ornatul lor. Masa ei de artizan era plină de ouă în toate mărimile și îmbrăcate în și mai multe veșminte închipuite de Violeta înca de pe la Crăciun.

Cuiburi de ouă cu puiuți pufoși, ouă îmbrăcate-n șnur, altele în perle sau origami, precum și cele cu lavandă, care s-au trecut mai ceva ca pita caldă. Celebre sunt ouăle cu împopoțonate cu boabe de cafea, care poartă aroma multe zile. Acestea sunt preferatele clienților Violetei din Italia, iar comenzile se dau încă din iarnă.

„Anual fac undeva la 4-500 de ouă, iar mai bine de jumătate pleacă peste hotare. Am formată o clientelă care în fiecare an îmi dă comezi, în special din Italia, unde am avut un succes foarte mare cu boabele de cafea” – ne-a mărturisit Violeta Buta.

Anul acesta vedetă este oul îmbrăcat în saten, pentru cel mai mare dintre acestea fiind vorba de o muncă de mai bine de două săptămâni. Meșteșugul l-a învățat încă de când avea 9 ani, de la mama ei, care la rândul său l-a învățat de la bunică, și tot așa. Acum, acest obicei al săsoaicelor se stinge, căci fata Violetei, deși îndemânatică, preferă medicina.

„Prima mea realizare hand-made a fost la 9 ani. Eram elevă la Gen. 1 și voiam să fac o felicitare pentru doamna învățătoare, ceva mai deosebit. Pe atunci nu erau magazine sau tarabe cu hand-made-uri. Mama făcea artizanat, dar parcă voiam să fac eu ceva, cu mâinile mele. Am spart niște globuri, le-am pisat și apoi le-am lipit într-o perfectă formă de inimioară. Colegii mei au rămas plăcut impresionați și m-au rugat să le fac și lor, contra cost. Atunci am primit primele mele comezi într-ale hand-made-ului” - și-a amintit Violeta.

Artizanatul sau home-made-ul este doar o pasiune a Violetei, ocupația sa de bază fiind cea de asistentă medicală, acolo unde vrea să se specializeze pe kinoterapeutică și, eventual, să-și deschidă un mic cabinet în acest sens.

Pe lângă această meserie, în care Violeta încearcă să vină în spijinul semenilor, mai există o componentă importanță din viața săsoaicei, una care se leagă cu celelalte două, fiind vorba tot de oameni și nevoile acestora: voluntariatul SVSU!

În cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, Violeta este privită cu invide de colegi. Nu este o invidie răutăcioasă, ci una legată de caracterul puternic al unei femei care își crește cei trei copii, are o îndemânare combinată cu răbdare extraordinară și nu refuză nici un apel când vine vorba de intervenții.

„Violeta, din punctul meu de vedere, este o mamă cu adevărat eroină! Își crește cei trei copii din munca mâinilor ei. Este o femeie foarte implicată în tot ceea ce face, este foarte viguroasă, riguroasă și serioasă, dar mai presus de toate este foarte corectă. De fiecare dată cât trec prin fața mesei unde își expune rezultatul muncii, mă cuprinde un sentiment de invidie: cât sunt unii oameni de inventivi, ce imaginație au... Îmi e jenă că eu n-am aceste calități, intuiția, viziunea artistică, ea vede frumosul înainte, îl prevestește. Pe plan de intervenție, chiar săptămânile trecute îmi spunea că ea vrea să meargă la foc, cu băieții. Mai că nu mi-a făcut cerere scrisă în acest sens! I-am explicat că acolo e mai complicat, e vorba de intervenții mai dificile, de urcat sus pe case, e o luptă cu flăcările și fumul deosebit de intensă și mai sunt și acele cazuri în care apar decese. M-a ascultat cuminte, apoi și-a reiterat cererea! Femeia asta m-a impresionat de fiecare dată!” – ne-a mărturisit Irinel Rad, șeful Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţiile de Urgenţă al Municipiului Bistriţa.

Dacă ar fi să rezumăm omul Violeta Buta la doar câteva vobe, am spune că e o mare iubitoare de oameni, cu tot ceea ce implică din acestă ecuație: vreai să-i salveze când sunt în situații de urgență, vrea să-i trateze atunci când sunt pe patul de suferință și vrea să-i bucure prin produsele pe care le zămislește din mâinile, inima și mintea sa.

Pe Violeta o găsiți la fiecare Târg al artizanilor locali. Întrebați de ea pe oricine de acolo!

 

Adauga comentariu