„Asaltul” polițiștilor asupra valutiștilor bistrițeni: în două luni s-au confiscat 220 de euro! Și 600 de lei...

După impresionanta captură de luna trecută când polițiștii bistrițeni au reușit confiscarea unei bancnote de 20 de euro (sau a 4 de câte 5 euro), luna decembrie mai aduce în bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud încă două capturi a câte 100 de euro fiecare, bani confiscați de la valutiști prinși în flagrant.

Conform unui comunicat al IPJ BN, „la data de 12 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat, în sistem integrat, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în domeniul schimbului ilegal de valută. Astfel, au fost efectuate controale şi verificări de specialitate, pe raza municipiului Bistrița, în zonele predispuse. În urma activităţilor desfăşurate, polițiștii au depistat, în flagrant, o operațiune ilicită de schimb valutar. Astfel, a fost aplicată o sancțiune contravenţională în valoare de 5.000 lei și au confiscat suma de 100 de euro, care făcea obiectul schimbului ilegal de valută, monitorizat de către polițiștii structurilor operative implicate”.

Conform unor surse din interiorul IPJ BN, aceste confiscări se pot face numai dacă se organizează operațiuni de flagrant, iar în momentul constituirii flagrantului polițiștii au reușit doar aceste capturi. Teoria este interesantă având în vedere faptul că dacă flagrantul se organiza pentru o sumă mai mare, să spunem 1.000 de euro, probabil că aceasta era suma confiscată, dar se pare că instituția cu pricina nu are mai mulți bani disponibili pentru astfel de acțiuni.

De asemenea este curios faptul că în momentul flagrantului persoana sursprinsă că ar fi desfășurat acțiuni ilicite de schimb valutar nu avea asupra ei și alte „cantități” de valută, sau nu a existat vreo bază legală pentru o anumită percheziție.

O altă teorie care circulă în spațiul public este cea legată de „anunțarea” acestor controale inopinate, astfel încât peștele mare se dă la fund în momentul aruncării buzduganului.

Sunt doar supoziții și legende urbane, nimeni nu poate confirma sau infirma aceste povești. Până la urmă există și amenda de 5.000 lei/„operațiune”, bani care intră în visteria locală.

 

Foto cu caracter ilustrativ

Comentarii

Bisnitarii

14.12.2018 12:06

militia bistrita este de rasul curcilor

Adauga comentariu